Veel zuur na verdeling miljoenen

Datum:
 • dinsdag 3 april 2018
 • in
 • Categorie: ,
 • Haarlem - De 69 miljoen euro aan ongebruikte reserves die de provincie nog op de plank had liggen, krijgen een nieuwe bestemming. 

  Roel van Leeuwen

  Wel stemde de voltallige oppositie in Provinciale Staten tegen de plannen, ze voelde zich buiten spel gezet. Partijen als GroenLinks en de Partij voor de Dieren die tegen een bedrag van 24,36 miljoen euro extra voor de energietransitie in Noord-Holland stemmen. Het lijkt moeilijk voor te stellen. Toch voelden deze partijen zich hiertoe genoodzaakt nadat de coalitie al hun voorstellen om de 69 miljoen euro op een andere wijze te besteden, had weggestemd.

  Over 44 van de 69 miljoen euro was weinig discussie. Niet over het geld voor de energietransitie (de PVV mengde zich niet in het debat). Niet over maatregelen om bodemdaling in veenweidegebieden tegen te gaan (1,6 miljoen). Niet over de 4,4 miljoen voor restauratie van Rijksmonumenten. En helemaal niet over de 7,7 miljoen voor het versnellen van de woningbouwproductie.

  Andere wensen 

  De oppositie liep echter te hoop tegen het voorstel om 25 miljoen euro te reserveren voor de bereikbaarheid van de Duin- en Bollenstreek. Voor dit bedrag hadden de oppositiepartijen (GroenLinks, SP, 50 Plus, CU, Partij voor de Dieren) andere wensen opgesteld. Bijvoorbeeld vijf miljoen voor de weidevogels en een zelfde bedrag voor het openbaar vervoer in Noord-Holland Noord. Maar ook een miljoen voor groene schoolpleinen en 50.000 euro voor een bijdrage aan het Holocaustmonument in Amsterdam.

  Plannen die stuk voor stuk werden weggestemd door de coalitiepartijen. VVD, D66, PvdA en CDA vonden wél dat Gedeputeerde Staten met een evenwichtig voorstel waren gekomen.

  Wel toonden ook de coalitiepartijen zich verrast over het hoge geldbedrag dat de provincie nog op de plank had liggen.

  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten