Bestaansrecht Lada serieus ter discussie

Datum:
 • vrijdag 23 maart 2018
 • in
 • Categorie: , ,
 • Hollands Kroon -  Politieke Partij Lada in Hollands Kroon twijfelt over haar bestaansrecht na de gemeenteraadsverkiezingen.

  Lydia Jasper 23-3-2018

  De uitslag is een dramatisch dieptepunt. De kiezer rekende af en de fractie ging van zes zetels in 2014 naar één zetel in 2018.

  Tijdens de verkiezingsavond in De Ontmoeting in Anna Paulowna werd het steeds stiller in de hoek waar leden van Lada zaten. De fractie met Niedorper wortels had het moeilijk.

  De stembureaus in Winkel en Nieuwe Niedorp waren nog goed voor elk zo'n honderd stemmen. Maar zelfs in Lutjewinkel - diep in het grondgebied van Lada - steunden maar veertig stemgerechtigden de groep.

  Verbijsterd 

  ,,We zijn verbijsterd", zegt raadslid Peter Couwenhoven. ,,We hadden een terugval verwacht van drie zetels, maar dit hadden we nooit voorzien. We moeten eens goed over de toekomst gaan praten. Over de te voeren koers. We moeten ons afvragen of Lada nog wel bestaansrecht heeft.

  Maandagavond hebben we fractieberaad en dan kunnen we alles op een rij zetten. Want ad hoc een beslissing nemen, is ook niet goed." Hij troost zich met de gedachte dat er altijd nog 941 mensen wel een stem op Lada uitbrachten. ,,Lada scoorde in het verleden goed vanwege grote onderwerpen die leefden bij mensen in Niedorp. Maar de fusie tot Hollands Kroon is een feit en met het trafostation is het anders gelopen dan Lada wilde. Ons optreden was zwak, werd ons verweten."  ______________________________________
  vervolg

  Jubelstemming bij Senioren

  Hollands Kroon - Blijdschap en onbegrip over verkiezingsuitslagen in Hollands Kroon.
  Een dag na de verkiezingen is lijsttrekker Jip Pankras nog steeds in jubelstemming. Zijn Senioren Hollands Kroon (SHK) behaalde een zetel meer dan vier jaar geleden en komt als grootste partij met zeven zetels terug in de raad.

  ,,Voor ons is dit het teken dat we op de goede weg zijn", aldus Pankras. ,,We kregen veel felicitaties.
  D66 wil samen met ons bouwen aan een mooie gemeente. Daar sluit ik me geheel bij aan. Wij willen de burger weer bij de politiek betrekken. De nieuwe burgemeester - Jaap Nawijn vertrekt in september - is een mooie start. Dat we aan de burgers vragen wat voor type burgemeester ze willen hebben, zodat we een scherpe profielschets kunnen maken."

  Wethouder VVD-lijsttrekker Theo Meskers haalt opgelucht adem met het behoud van vijf zetels. ,,Er zijn wat dingen aan de hand geweest en.de positie van landelijke Partijen wordt meer ter discussie gesteld.  Het meest blij ben ik dat er kennelijk toch breed draagvlak is voor de zittende coalitie."

  Meskers  trad tussentijds terug als wethouder in Hollands Kroon, maar noemt een terugkeer in het college een 'serieus scenario'.

  Theo Groot (van vier naar vijf zetels)  is dik tevreden met het behaalde resultaat. ,,Als bestuurder krijg je vaker kritiek dan complimenten, de kiezer vindt kennelijk dat het goed gaat in Hollands Kroon. Want er spreekt vertrouwen en waardering uit de uitslag."
  Volgens hem ligt het voortzetten van de combinatie SHK, VVD en CDA (samen zeventien van de 29 zetels) 'getals- en gevoelsmatig' voor de hand. De val van Lada noemt hij bijzonder. "Daar heb ik niet direct  een verklaring voor. Interne strubbelingen helpen vaak niet."

  Onafhankelijk Hollands Kroon (OHK) boekt succes met drie zetels. Lijsttrekker Alexander Bugel: ,,Vier jaar geleden deed OHK niet eens mee en nu zijn we de vierde partij. Met dank aan de sterke achterban van Henk-Jan Wittink op Wieringen."

  Het huidige beleid heeft OHK sceptisch gemaakt.,,Wij willen met iedereen het gesprek aangaan, maar wij zijn stellig in onze tien uitgangspunten; geen wisselgeld." Bugel verwijt Lada de laatste vier jaar teveel water bij de wijn te hebben gedaan.

  Verloren 

   Sylvia Buczynski van de PvdA Hollands Kroon (van drie naar twee zetels) likt de wonden. Haar partij heeft bijna een derde van de stemmen verloren. "Teleurstellend. Als er een fractie degelijk en serieus aan het werk is geweest, zijn wij dat. De coalitie heeft in mijn ogen bijvoorbeeld de zorg verkwanseld. Maar de mensen zien het niet of willen dat niet zien. Landelijk lijken we de kop van Jut. Tegelijkertijd hebben we te maken met een enorme verrechtsing en vergrijzing; ouderen zijn vaak behoudender."

  Lijsttrekker Lilian Peters is blij dat haar partij Groenlinks straks twee zetels bezet. Nu is dat er nog één. ,,Ik ben een groentje en om in je eentje in de raad te gaan zitten, is dan best veel. Wij gaan ons inzetten voor een betere samenwerking tussen natuur en landbouw. We willen meer groene be- drijven in Hollands Kroon."

  Noordhollands Dagblad
  6 reacties :

  Anoniem zei

  Meskers: 'Er zijn wat dingen aan de hand geweest'. Daarvoor moest Meskers wel het veld ruimen. En nu glashard stellen dat hij wel weer in het college komt, dus wethouder? Hij heeft in deze 4 jaar bewezen niet capabel te zijn als wethouder Financiën. Natuurlijk waren de ambtenaren volgens Meskers de oorzaak. Dus ook de komende jaren moet Hollands Kroon het weer doen met een bestuurder die absoluut niet deze taak aan kan. Als het weer niet goed gaat, hebben gewoon weer de ambtenaren het gedaan.
  Trouwens hoe kan het dat Hollands Kroon in de top staat met de meeste geheime stukken. En hoeveel geheime vergaderingen zijn er de afgelopen 4 jaar geweest?

  Anoniem zei

  Niet vergeten Hollands Kroon met de meester rechtszaken bij alle rechtbanken tegen zowel bedrijven als particulieren.Dat is beangstigend en opmerkelijk te noemen.Hier heeft VVD-er Meskers wel een keer gelijk dat de meeste wel degelijk aan de zelfsturende ambtenaren ligt.Maar vergeet niet met een zelfsturende VVD-burgemeester J.Nawijn die een voorbeeldfunctie heeft, kan je haast niet anders verwachten dat je werk gaat uitvoeren zoals het steeds moet. Machtsmisbruik en voorkeurspolitiek!! Gaat dat de komende 4 jaar ook weer gewoon door ?????

  Anoniem zei

  Zo zie je maar. Met een grote mond kom je ver in Hollands Kroon. Verder hoef je niet veel in je mars te hebben. Dat er flink wat misgaat, daar bluf je jezelf gemakkelijk uit en dat pikt iedereen. Want die houden niet van moeilijk doen. Het volk krijgt de regering die het zelf gekozen heeft, dus dat volk moet ook niet zeuren.

  Anoniem zei

  ,,We zijn verbijsterd", zegt raadslid Peter Couwenhoven.

  Neen mijnheer van Couwenhoven, u had kunnen weten dat het faliekant fout zou aflopen met LADA, u heeft signalen genoeg gehad, maar LADA was teveel met zichzelf en de coalitie bezig om aandacht te hebben voor de problemen van de inwoners van HK.

  Jip Pancras, het enige wat de burgers van HK willen is een INTEGERE Burgemeester, daar hoeft u geen onderzoek naar te doen, u heeft het nog steeds niet begrepen.
  Dat veel senioren, al of niet dement, op uw partij hebben gestemd begrijpen ze zelf ook niet, het gratis vervoer van en naar de stembureaus begrijpen ze wel.

  "Wethouder VVD-lijsttrekker Theo Meskers haalt opgelucht adem met het behoud van vijf zetels. ,,Er zijn wat dingen aan de hand geweest."
  We kunnen zeker stellen dat er wat aan de hand is geweest. Het meeste daarvan is niet tot de kiezers van de VVD doorgedrongen anders hadden ze niet op de VVD gestemd.

  Sylvia Buczynski(pvdA) Uw partij heeft al jaren geen binding meer met de mensen waar de partij ooit voor is opgericht, u begrijpt nog steeds niet waarom uw kiezers weglopen en blijven weglopen, het is de arrogante wijze waarop de PvdA denkt haar kiezers te moeten behandelen.

  Groen Links heeft meer dan terecht een zetel gewonnen en met meer verstandige mensen in HK waren dat er meer geweest.

  Dhr. Groot van het CDA heeft het aantal stemmen te danken aan het ingewortelde katholieke geloof bij haar kiezers, niet omdat Groot zo'n eerlijke man is want dat is het niet, het hele CDA is dat niet.

  Anoniem zei

  Meskers, Groot en van Gent worden weer wethouder alleen de wethouder van de grootste en van de kaart geveegde LADA partij zal wel op wachtgeld blijven staan.
  Misschien een job voor de verbijsterde,en oud raadslid Peter Couwenhoven.

  Zorro zei

  Hoe het ook zij, de bevolking is het slachtoffer van de te verwachte voortzetting van het wanbestuur in Hollands Kroon.

  Een reactie posten