'Definitieve opslag kernafval kost twee miljard euro'

Datum:
 • woensdag 31 januari 2018
 • in
 • Categorie: ,
 • Leiden -  De uiteindelijke opslag van radioactief afval gaat zo'n twee miljard euro kosten en 1,4 vierkante kilometer in beslag nemen.
  Dit blijkt uit onderzoek van Covra, de Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval. Het bedrijf deed zeven jaar onderzoek naar ondergrondse eindopslag van Nederlands radioactief afval.

  Covra, verantwoordelijk voor de opslag van radioactief afval in Nederland, heeft gekeken naar hoe de eindberging eruit moet komen te zien en welke veiligheidseisen daar aan gesteld moeten worden. Vol- gens de onderzoekers zou opslag in zogeheten Boomse klei een mogelijkheid zíjn. Dat geldt ook voor opslag in steenzout. De kleibodemlaag waar in het onderzoek vanuit wordt gegaan is door heel Nederland te vinden en steenzout in het noordelijke helft van het land. Een exacte locatie voor eindberging in Nederland is nog niet gegeven. Nader onderzoek moet uitwijzen of eindberging ook in andere bodemlagen mogelijk is.

  Covra slaat sinds 1982 alle kernafval bovengronds op. Dat kan veilig gedurende honderd jaar erna moet een oplossing voor lange termijn gevonden worden. Dit is nodig omdat kernafval tot wel honderdduizend jaar radioactief kan blijven. Ewoud Verhoef, plaatsvervangend directeur van Covra: ,,De tijd die we hebben tot 2100 moeten we gebruiken om tot een oplossing te komen."

  Het rapport werd gisteren aangeboden aan de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming, toezichthouder op de nucleaire veiligheid, en EPZ, de exploitant van de kerncentrale in Borssele.

  Noordhollands Dagblad 30-1-2018

  0 reacties :

  Een reactie posten