Hollands Kroon houdt veel geld over aan zorg

Datum:
 • vrijdag 13 mei 2016
 • in
 • Categorie: ,
 • Hollands Kroon - Anna Paulowna - Hollands Kroon houdt drie miljoen euro over aan onder meer de bezuinigingen in de zorg.
  Mike Deutekom

  Burgemeester en wethouders stellen voor het geld - 
  zoveel mogelijk - te reserveren voor het 'sociaal domein', waar onder meer de zorg onder valt.

  Volgens B en W zijn er meerdere redenen voor het positief saldo in het sociaal domein. „Zo is het Rijk in haar bijdrage uitgegaan van het jaar 2013. Die bijdrage verschilt van de zorg die daadwerkelijk nodig bleek te zijn in 2015. Ook is door de integrale aanpak van de wijkteams sinds 2015 meer maatwerk bereikt in de zorg. Daarmee is het gebruik van dure zorg waar mogelijk vermeden", zo stelt het college.

  Omdat er nog onzekerheden zijn, willen B en W het geld veilig stellen voor toekomstige uitgaven. De gemeente wacht op een juridische uitspraak over het afschaffen van de lichte huishoudelijke zorg (H1-12). Valt dat voor de gemeente negatief uit, dan gaat dat geld kosten.

  Ook is nog onduidelijk wat de wijkteams de gemeente in 2016 en 2017 gaan kosten. Daarom kiest het college er voor de gemeenteraad voor te stellen het positief saldo van drie miljoen euro zo veel mogelijk te reserveren voor de doelgroepen binnen het sociaal domein.

  In september evalueren de gemeenteraad en het college over het dit jaar ingezette zorgbeleid. De vakbond FNV en de SP strijden al maanden tegen het nieuwe zorgbeleid van de gemeente.

  NHD  0 reacties :

  Een reactie posten