Gezamenlijke aanpak projecten economie Kop van Noord-Holland

Datum:
 • maandag 7 maart 2016
 • in
 • Categorie: , , ,
 • DEN HELDER - Beslissingen worden er niet genomen, maar de eerste regionale raadscommissie Noordkop donderdagmiddag in Den Helder is wel degelijk van belang, stellen de wethouders van economische zaken van Schagen, Hollands Kroon en Den Helder.

  Door Harry de Jong - 9-3-2016,

  Provincie verdubbelt reservering gemeenten
  De commissie wordt gevraagd zich te scharen achter de regionale samenwerking binnen De Kop Werkt. Dat programma voorziet erin dat de Noordkopgemeenten integraal projecten in gang zetten om de regionale economie te versterken.
  Na een positief advies van de regionale raadscommissie wordt de betrokken gemeenteraden gevraagd hier in totaal 15 miljoen euro (91 euro per inwoner) voor te reserveren. ,,Vervolgens draagt de provincie ook 15 miljoen bij’’, aldus wethouder Theo Meskers van Hollands Kroon. Die financiële injectie heeft de provincie beloofd toen het Randmeerplan werd afgeblazen.

  Voorwaarde

  Voorwaarde van de provincie was dat de Noordkopgemeenten het eens zouden worden over een gezamenlijke aanpak van (ruimtelijke) ontwikkelingen ten behoeve van de economie. ,,Op bestuurlijk vlak zijn we zover’’, zegt Meskers. ,,Belangrijk, want in de Noordkop hangt alles op economisch vlak samen. De gemeenten hebben elkaar dus hard nodig. Door de integrale aanpak kan er dertig miljoen euro in de regionale economie worden gepompt.’’
  Speerpunten daarbij zijn havenontwikkelingen, gebiedspromotie (destinatiemarketing) en een betere aansluiting van onderwijs en arbeidsmarkt. Helder Airport.
  De kuststrook moet met gepaste ontwikkelingen aantrekkelijk blijven voor toeristen. Qua bereikbaarheid is verbetering van de westelijke randweg bij Alkmaar én de N9 richting Den Helder nodig. Ook is er de wens de verbinding tussen De Stolpen en Medemblik sterk te verbeteren. ,,Daarmee zorg je dat verkeer van en naar de Noordkop en Texel niet de hele A7 af rijdt en over de N99 moet. Het verlicht de N99 en maakt de regio als geheel beter bereikbaar’’, aldus Beemsterboer en Meskers.
  Laatstgenoemde: ,,Natuurlijk zijn dat allemaal zaken van lange adem, maar nooit eerder werd het zo gezamenlijk en integraal aangepakt door de gemeenten.’’
  NHD


  0 reacties :

  Een reactie posten