Windenergie als aanjager van Kooyhaven

Datum:
  • zaterdag 4 april 2009
  • in
  • Categorie:
  • 4 april 2009

     Noordkop - Er zijn nog geen overeenkom­sten gesloten met bedrijven, gaf M. Cozijnsen van het Ontwik­kelingsbedrijf aan Buitendijks
    Het regionaal havenge­bonden bedrijventerrein (RHB) in Anna Paulowna komt als het aan de ini­tiatiefnemers Ontwikke­lingsbedrijf Noord-Hol­land Noord en Heijmans ligt op een buitendijks stuk grond aan het Noordhollands Kanaal.

    DOOR MARION LONT

    De dijk zal worden verlegd, waarbij zowel aan de binnen als buitendijkse kant hoge bomen het bedrijventerrein met een parkachtig ingerichte strook van honderd meter breed aan de omgeving onttrekken.

    Het terrein zal slechts via één weg via een rotonde in de N99 en de weg onder de Kooybrug door, voor het verkeer worden ontsloten. Bij calamiteiten moe­ten hulpverleners over de fiets­paden die op de dijk worden aangelegd.

    Voor deze opzet is gekozen aan de hand van uitkomsten van di­verse onderzoeken, bleek donderdagavond tijdens een pre­sentatie van het voorlopige be­stemmingsplan in een volle zaal bij Bloemenlust in Breezand. De dijk moet als waterkering worden gehandhaafd. Binnen de dijk wordt ruimte gecreëerd voor vijftig hectare bedrijventerrein. De grootte van de daad­werkelijke havenkade en uitein­delijke plek, zal afhankelijk van de vraag worden ingevuld.

     Dat er interesse was van bedrij­ven in grond- grind- gas en olie-opslag- en vervoer, was bij velen bekend. Naast deze doelgroep is ook jachtbouw en visteelt op het land aan het rijtje vesti­gingsmogelijkheden toege­voegd. Maar vooral de extra fi­nanciële impuls vanuit de pro­vincie voor offshore windener­gie op zee kan volgens T. Kohler van Heijmans, in deze crisistijd een opsteker zijn voor het plan.

    „Voor de productie, assemblage en service, rekenen wij op 600 tot 2500 arbeidsplaatsen. En om die reden is ook gekozen voor een groter terrein van vijftig hectare." Waarbij de beschik­baarheid van een zeekade bij Den Helder voor het afbouwen van de windmolens wel noodzakelijk is, gaf Kohler aan.

    R. Bloemendaal meldde namens de bewonerscommissie dat zij zich konden vinden in het voor­gelegde plan. 

    Jaap Looijesteijn verwoordde namens bollente­lers de angst voor kraaien die krokussen opvreten met komst van een park met zestienhon­derd bomen.

    Wie voor het be­heer van het park moet opdraai­en is nog niet bekend, bleek na een vraag vanuit het publiek. De keuze om in het park veel iepen te gebruiken, een variant die resistent is voor iepziekte, viel bij veel aanwezigen overi­gens niet goed.

    Er zijn nog geen overeenkom­sten gesloten met bedrijven, gaf M. Cozijnsen van het Ontwik­kelingsbedrijf aan. „Geïnteres­seerde partijen onderhandelen tot het laatst. En het plan is nog niet concreet, dus zij wachten af."

     Ook het financiële plaatje is nog niet klaar. Dat Anna Pau­lowna niets zal meebetalen staat vast, aldus wethouder. ,,Het was de wens van de pro­vincie en de gemeente Den Hel­der dat dit terrein er kwam. Zij moeten eventuele tekorten dan ook maar aanvullen."

    Bron: NHD

    0 reacties :

    Een reactie posten