Het rapport laat, naar eigen zeggen, zien hoe de energietransitie op de Noordzee hand in hand kan gaan met natuurbehoud.
Nederlandse windparken op de Noordzee worden ‘natuurinclusiever’
Foto: Shutterstock.
Van een onzer correspondenten.
Gisteren is het rapport Avoidance & Minimisation of Environmental Impacts from Offshore Wind & Grid Infrastructure aangeboden aan demissionair minister Sophie Hermans (VVD) (Klimaat en Groene Groei) door Stichting De Noordzee, TenneT, RWE en Vattenfall.
Het rapport laat, naar eigen zeggen, zien hoe de energietransitie op de Noordzee hand in hand kan gaan met natuurbehoud. Daarmee kan Nederland haar internationale voortrekkersrol in een ‘natuurinclusieve energietransitie’ verder verstevigen.
Luchtbellenscherm in Noordzee moet onderwatergeluid dempen om zeezoogdieren zoals de bruinvis te beschermen.
Het rapport, opgesteld door de internationale Offshore Coalition for Energy and Nature – North & Baltic Seas (OCEaN), bundelt tachtig concrete maatregelen om de ecologische impact van windparken en de bijbehorende netinfrastructuur te voorkomen en minimaliseren. Van ecologisch ontwerp van turbines tot het gebruik van milieuvriendelijke materialen en beperking van onderwatergeluid: het rapport maakt versnelling van de energietransitie mogelijk mét oog voor natuur.
Windturbines worden zo ontworpen dat ze minder impact hebben op vogels, vleermuizen en andere dieren.
Zo is het belangrijk, stelt het rapport, om bij de locatiekeuze en ontwerp van het windpark rekening te houden met seizoensgebonden concentratiegebieden van vogels zoals de zeekoet, die kwetsbaar is voor habitatverlies. Ook helpt een luchtbellenscherm onder water tijdens de installatie om onderwatergeluid te dempen en zeezoogdieren zoals de bruinvis te beschermen. En is het belangrijk om ’s nachts zo min mogelijk licht te gebruiken, zodat het natuurlijke ritme van dieren niet wordt verstoord.
Rapport: Internationale afstemming is cruciaal, omdat vogels, vissen en geluid zich niets aantrekken van landsgrenzen.
Er is meer ruimte nodig in het huidige ontmantelingsbeleid om onder strikte voorwaarden op plekken waar waardevolle biodiversiteit is ontstaan structuren (deels) te laten staan. Daarnaast pleit het rapport voor ‘strengere emissiestandaarden’ en ‘betere monitoring van lichtreductiemaatregelen’. Deze aanbevelingen bieden handvatten voor een ecologisch verantwoorde energietransitie én versterking van het Noordzee-ecosysteem.
TenneT: plaatsing van vishotels en kunstriffen rond onze platforms, aanpassingen van verlichting.
Ook de rotsblokken die in verschillende maten zijn neergelegd ‘vallen in de smaak’. In hun buurt ziet men nu al meer roofvissen verschijnen, zoals de kabeljauw.
De club vindt het bemoedigend dat de minister deze inzichten meeneemt in het beleid.
***
Bron hier.
3 reacties :
Houdt men ook wel goed rekening met de homoseksuele vleermuis die zich identificeert als zee-arend?
De politiek met zijn heilige greendeal had nooit zo massaal moeten inzetten om de natuur te verstoren van de vogels en het zeeleven , de vissers worden verjaagd, de drukke vaarroutes naar de havens verstoord , de zeebodem die vol ligt met hoogspanningskabels.
En nu nog meer geld verspilling om op een natuur vriendelijke manier met grof materiaal in de natuur aan het bouwen.
Het onderhoud van windmolens op zee is duur , dieselboten verstoken veel en de levensduur van de molen die door zoutwater wordt aangetast is aanzienlijk korter, de wieken dan maar slopen en met bulldozers onder de grond verstoppen.
Complete waanzin , wanpolitiek, wanbeleid ,wanbeheer en wanhopig veel kosten.
Stop deze idioterie.
Hoe gek kunnen die idioten het maken? Vogels worden afgeslacht, zeezoogdieren komen om door verstoring van hun natuurlijke sonar, rondvissen sterven bij miljoenen vanwege het knappen van hun zwemblaas door de herrie en verder leeft er weinig onder water vanwege de herrie. Toch vol blijven houden dat het natuurinclusiever wordt, stapelgek.
Een reactie posten