“Het klimaat is het meest complexe verschijnsel op onze Aarde. Klimaatmodellen werken niet – in het verleden niet en zeker ook niet in de toekomst”.
30-6-2025
Het Parijse klimaatakkoord is heilig(schennis)
Door Ap Cloosterman.
Het Akkoord van Parijs (2015) is een internationale overeenkomst waarbij 195 landen hebben afgesproken om de opwarming van de Aarde te beperken tot ruim onder 2 graden Celsius ten opzichte van het pre-industriƫle tijdperk. Dit zou moeten gebeuren door de CO2-uitstoot te verminderen en de klimaatverandering te bestrijden.
De CO2-uitstoot zal in 2030 met 49% verminderd moeten zijn t.o.v. 1990.
In 2050 moet de uitstoot van broeikasgassen met 95% afgenomen zijn. Dit is nodig om de opwarming van de Aarde niet verder te laten oplopen dan 1,5 ℃.
In 2050 wil de Europese Unie klimaatneutraal zijn. Dat betekent dat er dan netto geen broeikasgassen meer worden uitgestoten.
Donald Trump heeft in Januari 2025 bekend gemaakt zich te zullen terugtrekken uit het klimaatakkoord van Parijs. In werkelijkheid is dit nog niet gebeurd. Met een eventueel besluit van Trump zijn de wereldwijde klimaatdoelen niet te realiseren.
China is medeondertekenaar van het klimaatakkoord en beloofde zijn uitstoot na 2030 te verminderen. In 2023 gaf het land echter aan dit op zijn eigen tempo en op eigen manier te willen doen. De doelstelling is om in 2060 CO2 neutraal te zijn. China is verantwoordelijk voor meer dan een kwart van de mondiale broeikasemissies.
Het Akkoord is door twintig landen, waaronder Columbia, Irak, Iran en Rusland nog niet geratificeerd.
Klimaatmodellen
Het IPCC en praktisch alle weersinstituten maken voor hun toekomstige klimaatvoorspellingen gebruik van klimaatmodellen.
De toestand van het klimaat wordt in een klimaatmodel vastgelegd door de hele atmosfeer in kleine blokjes op te delen. Voor de computerberekening wordt op verschillende hoogten in de atmosfeer een netwerk van lijnen ingetekend. Op de snijpunten (gridpunten of roosterpunten) worden aan de hand van waarnemingen, de waarden van een aantal meteorologische grootheden berekend.
Voor ieder gridpunt wordt een waarde voor de temperatuur, windsnelheid, hoeveelheid waterdamp, bewolking, luchtdruk, neerslag, stand van de Zon en de hoeveelheid aan broeikasgassen toegekend.
Door de natuurwetten toe te passen rekent het model uit hoe in elk gridpunt de waardes veranderen en wordt steeds een nieuwe toestand uitgerekend voor een tijdstap later. Zo ontstaan in alle gridpunten over de hele wereld overzichten in de tijd de zgn. tijdreeksen.
Deze tijdsreeksen worden vervolgens gebruikt om scenario’s (toekomstige voorspellingen) te maken.
Als we nu kijken naar onderstaand overzicht dan is het klimaat afhankelijk van 40 factoren, terwijl de instituten “slechts” gebruik maken van 8 factoren.

Bron Paul Scheffers.
In bovenstaande tabel zijn 8 factoren genoemd waarvan het onmogelijk is om deze ver van tevoren te voorspellen (bijvoorbeeld: wolkenformaties, vulkanisme, oceaantemperaturen, fijnstof, etc.) en ook hoe deze wel of niet op het klimaat van invloed zullen zijn.
Em. prof. dr. William Happer (Natuurkunde Princeton University) zegt dan ook terecht:
“Het klimaat is het meest complexe verschijnsel op onze Aarde. Klimaatmodellen werken niet – in het verleden niet en zeker ook niet in de toekomst”.
Klimaatmodellen zijn niet geschikt voor het voorspellen van een toekomstig klimaat over 25 of 75 jaar zoals nu is gebeurd.
Het volgende voorbeeld zal u hierover meer duidelijkheid verschaffen. Een van de 8 klimaatbepalende factoren die door het IPCC en weersinstituten genoemd zijn, zijn vulkanen. Het is niet alleen de hitte, die bij een uitbarsting een rol speelt maar het zijn ook de enorme rookpluimen die bij de uitbarsting vrijkomen.
De onderstaande video “kokende massa en enorme drukken” geeft een beeld van de onvoorspelbaarheid en kracht van de aardse vulkanen.
De toegepaste klimaatmodellen zijn verre van volledig en juist
Klimaatmodellen worden dus gevoed door 8 klimaatfactoren:
* temperatuur,
* windsnelheid,
* hoeveelheid waterdamp,
* bewolking,
* luchtdruk,
* neerslag,
* stand van de Zon,
* hoeveelheid aan broeikasgassen.
Dezelfde klimaatmodellen worden door weersinstituten gebruikt voor het voorspellen van het weer. Uit ervaring weten we dat er soms weinig klopt van de voorspellingen voor de komende 14 dagen. Je kunt dus wel raden hoe het resultaat zal zijn van voorspellingen voor 2030, 2050 en 2100!
Bezien we de bovenstaande tabel met klimaatbepalende klimaatfactoren (bron: Paul Scheffers), dan zijn er vele factoren die van invloed zijn op het klimaat niet meegenomen of niet volledig zijn:
Ik laat het maar aan de (alarmistische) klimaatwetenschappers over welke cijfers zij invullen voor de 8 klimaatfactoren:
zijn dit plaatselijke gemiddelden en zo ja over welk tijdvak?
Ik noem een aantal onvolledigheden
* Stand van de Zon
Dit is maar een fractie van de invloed van de Zon op het klimaat:
Zie de nummers: 1,2,3,4,5,6,7.
* Nummer 8: atmosferische aerosolen zijn niet meegenomen.
* Invloed van de oceanen is niet meegenomen.
Zie de nummers 9,10,11,12,13,27,30.
* Vulkanisme: nooit van gehoord
Zie de nummers 14,15,16.
* Fijnstof. Zie nummer 17.
* Aardmagnetisme. Zie nummer 19.
* Stand van de Aarde en aardse eigenschappen.
Zie de nummers 20,22,23,29,30,31,32.
* Menselijke invloed (uitbreiding steden!).
Zie de nummers 33,34,35,36.
Een gevleugeld gezegde is dan ook: :
“Garbage in, garbage out.”
Dit is een uitdrukking die wordt gebruikt om mensen er op te wijzen dat modellen alleen maar zinnige informatie kunnen leveren wanneer zij met de juiste informatie worden gevoed.
***
0 reacties :
Een reactie posten