De oliebronnen worden voortdurend aangevuld vanuit de diepten van de aarde.
26-5-2025
Beschikken wij over vrijwel onuitputtelijke reserves aan olie en aardgas ?
De Oostenrijkse groep OMV levert brandstoffen, stookolie en soortgelijke producten. OMV staat voor Austrian Mineral Oil Administration (Oostenrijkse Minerale Olie Administratie). De Kamer van Koophandel is een branchevereniging voor de minerale olie-industrie. Maar waarom worden ‘fossiele’ brandstoffen minerale olie genoemd?
Mineralen zijn uiteraard anorganische stoffen, schrijft Dr. Peter F. Mayer. Dat wil zeggen dat ze niet ontstaan door de ontbinding van oude organische stoffen, zoals die van planten, bomen en dieren. Maar wat is minerale olie en waarom verenigt de Mineral Oil Industry Association alle bedrijven die handelen in ruwe olie of aardgas? Dachten mensen vroeger dat aardgas en aardolie ontstonden uit mineralen die rijk zijn aan koolstof en water, onder hoge druk en hoge temperatuur? Dit werkt zelfs in het laboratorium, zoals wetenschappers onder leiding van Vladimir G. Kutcherov van het Zweedse KTH Royal Institute of Technology experimenteel hebben aangetoond in praktische testen bij hoge drukken tussen de 3 en 22 Gpa en temperaturen tot wel 3000 graden. Dit is een druk die 220.000 keer zo hoog is als de atmosferische druk.
OMV en de branchevereniging in de Kamer van Koophandel werden opgericht na 1945, toen men kennelijk nog uitging van de minerale oorsprong van aardolie en methaan. Het waren de groene activiteiten van de Rockefellers die, zoals auteur en onderzoeker Jacob Nordangård uitlegt in zijn boek Rockefeller – Controlling the Game, uiteindelijk leidden tot de oprichting van de Groene Partij en in totaal 900 klimaatactivistische organisaties. In 1989 richtte het Rockefeller Brothers Fund, onder leiding van David Rockefeller en Henry Kissinger, het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) van de Verenigde Naties op en financierde het met vrijwel onbeperkte middelen voor de toekomst.
Zelfs daarvoor werd al beweerd dat olie en gas “fossiele” brandstoffen waren en vervangen zouden moeten worden door zon en wind. “Peak oil” werd voorspeld voor de jaren rond 2000; zelfs de meest productieve bronnen zouden opdrogen. Dit is niet het geval, net zoals Venetië al duizenden jaren niet overstroomd is geweest. De oliebronnen worden voortdurend aangevuld vanuit de diepten van de aarde.
De studie van Douglas C Youvan getiteld “The Abiogenic Theory of Hydrocarbons: Revisiting the Deep Origins of Earth’s Energy Resources”, gepubliceerd in december 2024, gaat over de oorsprong van minerale olie.
In de samenvatting staat [ingevoegde alinea’s]:
De oorsprong van koolwaterstoffen wordt traditioneel toegeschreven aan de afbraak van oeroud organisch materiaal, een hoeksteen van de biogene theorie. De abiogene theorie stelt echter een alternatief perspectief voor: koolwaterstoffen kunnen worden gevormd door anorganische processen diep in de aardmantel, wat de conventionele wijsheid ter discussie stelt. Het bewijs voor deze theorie varieert van laboratoriumexperimenten die de omstandigheden in de aardmantel nabootsen, tot de ontdekking van koolwaterstoffen in stollings- en metamorfe gesteenten, tot emissies in tektonische zones en de aanwezigheid van koolwaterstoffen op hemellichamen zoals Titan en Mars.
Deze bevindingen suggereren dat abiogene processen een bijdrage leveren aan de koolwaterstofbronnen van de aarde en mogelijk een aanvulling vormen op biogene bronnen. Tectonisch actieve gebieden, diepe breuken en mid-oceanische ruggen blijken cruciale zones te zijn voor de migratie van koolwaterstoffen vanuit de diepten van de mantel.
Hoewel het merendeel van de commercieel geëxploiteerde koolwaterstoffen biogeen is, zou inzicht in de abiogene bijdrage een revolutie teweeg kunnen brengen in de energie-exploratie en onze visie op de duurzaamheid van deze hulpbronnen kunnen veranderen. In dit artikel worden het bewijs, de mechanismen en de effecten van abiogene koolwaterstoffen onderzocht en wordt hun rol in het complexe koolwaterstofsysteem van de aarde belicht.
Overzicht van experimentele demonstraties
Onderzoekers hebben experimenteel de omstandigheden in de aardmantel nagebootst. Er kon worden aangetoond dat er methaan en andere gassen zoals propaan kunnen ontstaan, evenals de hogere fracties van ruwe olie.
Youvan schrijft:
Laboratoriumexperimenten hebben aanzienlijke steun gegeven aan de abiogenesetheorie van koolwaterstofvorming. Door de extreme druk en temperaturen in de aardmantel te repliceren, zijn wetenschappers erin geslaagd koolwaterstoffen zoals methaan, ethaan, propaan en zelfs zwaardere koolwaterstoffen te synthetiseren uit volledig anorganische materialen. Deze experimenten hebben aangetoond dat koolwaterstoffen zich kunnen vormen zonder biologische voorlopers, wat het conventionele paradigma van fossiele brandstoffen ter discussie stelt.
Belangrijke studies en resultaten
• Kutcherov et al. (2010):
o Het uitvoeren van experimenten waarbij eenvoudige anorganische materialen zoals calciumcarbonaat (CaCO₃), water (H₂O) en ijzeroxide (FeO) worden gecombineerd. Deze materialen komen veel voor in de aardmantel.
Deze materialen zijn blootgesteld aan omstandigheden die vergelijkbaar zijn met die in de aardmantel, waaronder een druk van 5 tot 10 gigapascal (GPa) en temperaturen tussen 500 en 1.500 °C.
Uit het onderzoek bleek dat er spontaan koolwaterstoffen werden gevormd, waarbij methaan (CH₄) het meest voorkomende product was, gevolgd door hogere koolwaterstoffen zoals ethaan (C₂H₆) en propaan (C₃H₈).
• Verdere studies over methaanvorming:
Experimenten hebben aangetoond dat methaan kan worden gevormd wanneer water onder hoge druk in wisselwerking staat met koolstofhoudende mineralen zoals grafiet of carbonaat.
In sommige gevallen werd methaan verder omgezet in complexere koolwaterstoffen, wat de hypothese ondersteunt dat de mantel koolwaterstoffen met verschillende moleculaire gewichten kan produceren.
• Hoge druk katalyse:
Experimenten hebben ook aangetoond dat de aanwezigheid van metaalkatalysatoren zoals nikkel of ijzer de vorming van koolwaterstoffen onder mantelachtige omstandigheden bevordert. Deze metalen zijn in grote hoeveelheden aanwezig in de aardmantel, waardoor dit proces geologisch gezien aannemelijk is.
In zijn boek “The Biosphere of the Hot Deep and the Myth of Fossil Fuels” heeft de natuurkundige Thomas Gold deze processen in 1995 gedetailleerd uitgelegd.
In tegenstelling tot propagandastructuren die door de Euro-Atlantische instelling worden gefinancierd, werkt Dissident dankzij de donaties van het publiek. Zonder uw hulp kunnen we niet overleven.
STEUN ONS WERK HIER.
1 reacties :
Ik weet nog uit de tijd dat ik werkzaam was bij een oliemaatschappij die boringen op de Noordzee verrichtte dat lege gasvelden na verloop van tijd niet zo leeg waren als dat verondersteld werd dat ze waren. De uitleg was toen dat die velden waarschijnlijk niet helemaal leeg gepompt waren. Het is wel vreemd dat er op kilometers diepte olie en gas gewonnen wordt maar dat het onmogelijk is dat daar plantaardig en dierlijk leven aanwezig is geweest. Deze studies zijn natuurlijk niet in het straatje van de milieu freaken die ons willen doen geloven dat olie en gas bijna uitgeput zijn. Er werd vorige eeuw al beweerd dat olie en gas in 2000 op zouden zijn.
Een reactie posten