Ambitie: verlenging en nieuwe kleine centrales.
4-4-2025
Kerncentrales bouwen kan weer in België: wet op de kernuitstap na 22 jaar op de schop
Van een onzer correspondenten.
In het Belgisch parlement is de eerste stap gezet om de wet op de kernuitstap te schrappen. In 2003 werd daarin vastgelegd dat de Belgische kerncentrales dicht moesten en er kwam een verbod op nieuwe centrales. De schrapping is een eerste symbolische stap in de ambitie van de regering-De Wever om opnieuw in te zetten op kernenergie.
Ambitie: verlenging en nieuwe kleine centrales.
In 2003 besliste de regering Verhofstadt om een einde te maken aan kernenergie in België. In de wet op de kernuitstap werd vastgelegd dat ten laatste in 2025 de centrales dicht zouden gaan. Bovendien mochten er geen nieuwe centrales meer gebouwd worden.
‘De kerncentrales gaan allemaal en definitief dicht’ stelde staatssecretaris Olivier Deleuze (Ecolo) toen trots het akkoord voor. ‘We hebben een realistisch scenario’, voegde toenmalig premier Guy Verhofstadt (Open VLD) eraan toe.
Dat scenario – en dus ook de wet zelf – werd de laatste 20 jaar en cours de route geregeld aangepast. In de vorige regering hoopte minister van Energie Tinne Vander Straeten (Groen) de historische groene trofee te verzilveren. De energieonzekerheid na de Russische inval in Oekraïne deed de regering uiteindelijk beslissen om 2 kerncentrales 10 jaar langer open te houden, tot 2035.
De oorspronkelijke ambitie uit 2003 was daarmee al opgeborgen. Voor de N-VA en de MR was het belangrijk – nu de groenen niet meer in de regering zitten – om definitief komaf te maken met de principes die in de wet beschreven staan. De nieuwe regering ziet nog een toekomst voor kernenergie in België.
Strikt genomen blijft de wet bestaan, maar ze ziet er helemaal anders uit. Het woord ‘uitstap’ verdwijnt uit de titel en de wet zal nu ‘Wet betreffende kernenergie voor industriële elektriciteitsproductie’ heten.
De bepaling dat er geen enkele nieuwe centrale kan worden opgericht, wordt geschrapt. De sluitingsdata van de kerncentrales, waarvan er al enkele in het verleden liggen, verdwijnen uit de tekst. In principe zouden die dus opnieuw geopend kunnen worden.
Alleen voor Tihange 3 en Doel 4 blijft het sluitingsjaar 2035 vastgelegd in de wet. Het jaartal maakt onderdeel uit van een deal met uitbater Engie en kan dus om juridische redenen niet zomaar geschrapt worden.
De nieuwe wet is vooral symbolisch belangrijk. ‘Het is belangrijk om een signaal te geven: er zijn in ons land nog dingen te doen met kernenergie’, zegt parlementslid Bert Wollants (N-VA).
Een wet tegen kernenergie wordt nu een wet voor kernenergie.
De aanpassingen ‘weerspiegelen de wil van onze regering om de blokkades uit het verleden op te heffen en zo een toekomstbestendig energiebeleid voor ons land te verzekeren’, zegt minister van Energie Bihet (MR) bij Belga.
De wet zet langs de ene kant de deur open voor nieuwe centrales. In het regeerakkoord benadrukte de regering de ambitie
‘om de nucleaire industrie in België opnieuw op gang te brengen en nieuwe kernreactoren te bouwen’.
De partijen denken aan kleine reactoren, zogenoemde SMR’s, small modular reactors. Die zijn voorlopig nog een verre droom. De reactoren zijn peperduur en ze effectief gebouwd krijgen zal jaren kosten.
Langs de andere kant hoopt de regering om huidige kerncentrales langer open te houden. De regering kijkt dan in de eerste plaats naar een nieuwe levensduurverlenging van Tihange 3 en Doel 4. Die zouden dan in 2045 sluiten in plaats van 2035.
***
Voor het gehele artikel, zie hier.
***
0 reacties :
Een reactie posten