Groot-Brittannië betaalt £180.000 per uur om windmolenparken uit te schakelen

Datum:
  • woensdag 5 maart 2025
  • in
  • Categorie: ,
  •  Groot-Brittannië betaalt bijna £180.000 per uur om windmolenparken uit te schakelen, omdat er geen plek is waar de overtollige stroom naartoe kan, meldt The Telegraph.

    De zogenoemde beperkingsbetalingen, waarbij turbines worden uitgeschakeld om het net in evenwicht te houden, hebben in de eerste twee maanden van 2025 al £ 252 miljoen gekost.

    Dit is een stijging ten opzichte van £158 miljoen in dezelfde periode vorig jaar, zo blijkt uit marktgegevens – een stijging van 60%. De betalingen bedragen £4,3 miljoen per dag, of ongeveer £178.000 per uur, geld dat uiteindelijk afkomstig is van energierekeningen.

    Deze onthulling vergroot de zorgen over de staat van het krakende elektriciteitsnet van het Verenigd Koninkrijk, aangezien minister van Energie Ed Miliband bezig is met een ongekende uitbreiding van wind- en zonneparken in het hele land.

    Sam Richards, een voormalig topadviseur van de regering die nu campagnegroep Britain Remade leidt, zei: “Het uitschakelen van goedkope windenergie als het waait, kost de rekeningbetalers geld en de verspilling loopt uit de hand – we bereikten de kwart miljard-grens twee keer zo snel vergeleken met vorig jaar.

    “De overheid moet dit dringend oplossen. In plaats van wind te verspillen, zouden we goedkope energie direct de energiekosten moeten laten verlagen om het makkelijker te maken om nieuwe fabrieken of datacenters te bouwen. Betalen voor verspilling is gewoon verkeerd.”

    Netbeheerders worden gedwongen om contractbetalingen te heffen vanwege knelpunten in het kabelnetwerk dat elektriciteit transporteert tussen het noorden en het zuiden van Groot-Brittannië.

    Als een windpark een overeenkomst heeft om stroom op te wekken, maar dit niet kan doen omdat het het net zou overbelasten, wordt er een beperkingsbetaling gedaan om de productie te verminderen.

    Tegelijkertijd wordt een andere generator – vaak een gascentrale – gevraagd om elders, in het deel van het netwerk waar de stroom nodig is, eventuele tekorten te dekken. Vanwege de korte termijn is dit vaak veel duurder.

    Vrijdagmiddag werd er bijvoorbeeld £79.507 uitgegeven aan het uitschakelen van windturbines, terwijl er £1,2 miljoen werd uitgegeven aan de inkoop van energie elders, aldus de website Wasted Wind, die marktgegevens van Elexon analyseert.

    Het grootste offshore windpark van Schotland, Seagreen, kreeg vorig jaar alleen al £ 65 miljoen om de productie drastisch te verlagen.

    Critici, waaronder Britain Remade en Octopus Energy, de grootste leverancier van elektriciteit en gas voor huishoudens in het land, hebben betoogd dat de “verbijsterend inefficiënte” opzet het gevolg is van het bestaande systeem voor elektriciteitsprijzen, waarbij de groothandelskosten voor elektriciteit in elk deel van het land hetzelfde zijn.

    Hierdoor blijft de energieprijs kunstmatig laag in gebieden als het zuidoosten, terwijl deze in het noorden en Schotland hoger ligt.


    Dissident.one


    1 reacties :

    Anoniem zei

    In Nederland zal het niet veel anders zijn met ons zwaar verouderde stroom infrastructuur. Hoe meer windparken op land of op zee, hoe onstabieler het wordt. Helaas is deze problematiek te hoog gegrepen voor minister Sophie Hermans die blijft denken dat hoe meer zonnepanelen en windmolens hoe minder energie onafhankelijk we worden. Als het stroomnetwerk eerdaags opgeblazen wordt door de problemen met de wisselende stroom toe- en afname is Leiden in last.
    Dan nog even over Vattenfall en de Reclame Code Commissie, Vattenfall gebruikt per windmolen op de Noordzee minimaal 1000ltr. (smeer) olie per jaar, dus de reclame over een fossielvrij windpark op de Noordzee is lariekoek, helaas slaapt de Reclame Code Commissie vrolijk verder.

    Een reactie posten