’Het is eerder een plus dat er nu vier wethouders zijn’

Datum:
 • donderdag 4 juli 2024
 • in
 • Categorie: , ,

 •  HOLLANDS KROON - ANNA PAULOWNA  Geen tel is door de coalitiepartijen in Hollands Kroon overwogen met vijf wethouders door te gaan na het opstappen van GroenLinks-wethouder Lilian Peters.


  Winnie van Galen  4-7-2024


  De overgebleven vier wethouders kunnen de taken van Peters onderling prima verdelen.

  Dat maakten de fractievoorzitters van OHK, SHK, PvdA en D66 woensdag duidelijk tijdens een persbijeenkomst. Verder werd gesteld dat het vertrek van Peters ’geen gevolgen heeft voor het onderlinge vertrouwen bij de overgebleven coalitiepartijen’. Samen is afgesproken ’dat continuïteit belangrijk is voor Hollands Kroon en partijen constructief zullen doorwerken op basis van het coalitieakkoord.’ 

  Dat Peters voorafgaande aan de raadsvergadering in mei besloot af te treden, wordt door de coalitiepartijen als een ’wijs besluit gezien.’ ’De politieke verantwoordelijkheid ligt immers bij de wethouder. De gewraakte passage die door het Woo-verzoek aan het licht kwam, kon hoe dan ook alleen maar schade veroorzaken’, geven de vier fractievoorzitters aan. De fractievoorzitters van de coalitiepartijen in Hollands Kroon: Sylvia Buczynski (PvdA), Jip Pankras (SHK), Alexander Bügel (OHK) en Judith de Git van D66 (vlnr.). foto mediahuis 

  Uit de betreffende passage in een provinciale notitie zou zijn gebleken dat Peters alsnog naar mogelijkheden zocht om in de Wieringerhoek op eilanden in het IJsselmeer zonnepanelen te realiseren. Dit geheel tegen de wens van de gemeenteraad in. Peters liet weten zich niet in de notitie te herkennen, maar het kwaad was geschied. Ze durfde het vervolgens niet aan hierover de confrontatie met de gemeenteraad aan te gaan, uit vrees door een meerderheid te worden weggestuurd. „Ze wilde de eer aan zichzelf houden”, aldus Sylvia Buczynski, fractievoorzitter van de PvdA. 

  Op de vraag of er eerder tekenen zijn geweest dat Peters op het dossier Wieringerhoek een eigen koers zou varen, antwoordt Alexander Bügel, fractievoorzitter van OHK: „Over wat we in memo’s teruglazen, was de fractie niet enthousiast. Het ging wat stroperig, te veel met een fluwelen handschoen. Wat ons betreft, had het wel steviger gemogen”, zegt hij doelend op het standpunt van de raad over Wieringerhoek. 

  Of het anders zou zijn afgelopen als Peters zich in een interpellatiedebat wel zou hebben verdedigd, zegt Bügel ’dit niet te weten.’ 

  Andere baan 

  Wat er nu wel of niet klopt aan de notitie die het vertrek van Peters bewerkstelligde, dat hoeft wat de fractievoorzitters betreft niet te worden uitgezocht. Bügel: „Met het aftreden van Peters sluit je het boek van waarheidsvinding. Bovendien is het maar de vraag of je de waarheid boven water krijgt, al was het maar omdat twee ambtenaren die bij het proces betrokken waren inmiddels een andere baan hebben.” 

  De taken van Peters worden verdeeld over de resterende wethouders. De twee 0,8 deeltijdfuncties (Maarten Versluis en Mark Versteeg) worden omgezet in een voltijdbaan. Jip Pankras, fractievoorzitter van SHK hierover: „Hoe meer mensen, hoe meer visies, dan verloopt het vaak meer stroperig. Het is eerder een plus dat er nu vier wethouders zijn.

  Noordhollands Dagblad  0 reacties :

  Een reactie posten