Groene energieën in beroering…projecten worden uitgesteld, teruggeschroefd…

Grootste groene energieproducent van Europa schroeft uitbreidingsplannen voor wind- en zonne-energie drastisch terug

De grootste producent van groene energie in Europa, Statkraft, schroeft zijn plannen voor nieuwe wind- en zonne-energiecentrales drastisch terug. Dit komt door de dalende elektriciteitsprijzen en stijgende kosten, zo meldt het Duitse online magazine Blackout News, een toonaangevende site voor onafhankelijk Duits energienieuws.

Volgens Birgitte Vartdal, CEO van het bedrijf, zijn de marktomstandigheden moeilijker geworden, omdat de ambitieuze doelstellingen van het bedrijf op het gebied van wind- en zonne-energie nu in twijfel worden getrokken.

De nieuwe doelstelling van Statkraft is twee tot tweeënhalve GW in plaats van de oorspronkelijk geplande 4 gigawatt per jaar.

“In de offshore windenergiesector plant de Groep nu een totale output van zes tot acht GW. Het oorspronkelijke doel was tien GW,” voegt Blackout News toe.

De reductie volgt op de plannen van andere Europese landen om de uitbreiding te beperken, waaronder het Deense energiebedrijf Orsted, dat

“zijn doelstellingen met meer dan tien GW heeft verlaagd” en ook “twee offshore windprojecten in de VS heeft geannuleerd en afschrijvingen heeft gerapporteerd ter waarde van 28,4 miljard Deense kronen (ongeveer 3,8 miljard euro).”

Ook de grootste energieleverancier van Portugal, Energias de Portugal (EDP), heeft haar investeringsplannen teruggeschroefd – vanwege de “verslechtering van de marktomstandigheden.” Bovendien had de Franse energieleverancier Engie eerder al de ontwikkeling van waterstofprojecten uitgesteld.

Vooraanstaande functionarissen geven de schuld aan projecten die ‘veel uitdagender’ zijn geworden en ‘geen relatieve opbrengsten’ opleveren.

Als gevolg hiervan hebben fabrikanten van apparatuur voor zonne- en windenergie hun waarden zien kelderen en hebben ESG-aandelenfondsen “onlangs een uitstroom van 38 miljard dollar geleden”, meldt Blackout News.

***

Blackout News wordt gerund door een onafhankelijke en onpartijdige kleine groep ingenieurs met ervaring in energiebeheer .

***

Bron hier.