De grootste groene stroomproducent van Europa bouwt de uitbreidingsplannen voor wind- en zonne-energie drastisch af – Energietransitie mislukt

Datum:
 • woensdag 3 juli 2024
 • in
 • Categorie: ,
 •  Europa’s grootste producent van groene stroom, Statkraft, schroeft zijn plannen voor nieuwe wind- en zonne-energiecentrales drastisch terug, meldt Blackout News.


  2-7-2024

  Het Noorse staatsbedrijf past zijn groeidoelstellingen aan vanwege lagere elektriciteitsprijzen en hogere kosten. Het bedrijf heeft onlangs over dit besluit geïnformeerd ( berliner-Zeitung: 26 juni 2024 ).

  Groene stroomproducent Statkraft stopt groeiplannen – achtergronden en effecten

  Volgens Birgitte Vartdal, de baas van het bedrijf, zijn de marktomstandigheden moeilijker geworden. Dit raakt de gehele duurzame energiesector. De ambitieuze doelstellingen van het bedrijf op het gebied van wind- en zonne-energie staan ​​nu ter discussie. De groene elektriciteitsproducent Statkraft was oorspronkelijk van plan om jaarlijks tweeënhalf tot drie gigawatt (GW) duurzame energie op te wekken. Dit doel moet worden bereikt door elke negen dagen nieuwe wind-, zonne- of batterijsystemen te bouwen. Later wilde het bedrijf zelfs vier GW per jaar bereiken.

  Maar volgens een rapport in de Financial Times is de realiteit anders. De nieuwe doelstelling is: twee tot tweeënhalf GW per jaar. Op het gebied van offshore windenergie plant de groep nu een totale productie van zes tot acht GW. Oorspronkelijk was deze doelstelling tien GW. Vartdal benadrukt: “Wij geloven nog steeds heilig in windenergie op zee en willen daar graag blijven, maar we schroeven onze ambities wat terug.”

  Algemene trend in de branche

  Statkraft is niet het enige bedrijf dat zijn plannen aanpast. Verschillende Europese energieleveranciers hebben hun groeidoelstellingen verlaagd. Het Deense energiebedrijf Orsted, ‘s werelds grootste ontwikkelaar van offshore windenergie, heeft zijn doelstellingen met ruim tien GW verlaagd. Orsted annuleerde ook twee offshore windprojecten in de VS en rapporteerde bijzondere waardeverminderingen van 28,4 miljard Deense kronen (ongeveer 3,8 miljard euro).

  Energias de Portugal (EDP), de grootste energieleverancier van Portugal, verlaagde ook zijn driejarige investeringsplan. De reden hiervoor zijn de verslechterende marktomstandigheden, legt EDP-directeur Miguel Stilwell de Andrade uit. De Franse staatsenergieleverancier Engie heeft zijn doel om waterstofprojecten met een capaciteit van vier GW te ontwikkelen met een paar jaar uitgesteld. De ontwikkeling van de markt verloopt langzamer dan enige tijd geleden werd voorspeld.

  Impact op de energietransitie

  Vegard Wiik Vollset, Vice President en Head of Renewables and Power bij Rystad Energy, wordt geciteerd door de Financial Times: “De projecten zijn veel uitdagender geworden en er zijn gewoon geen relatieve rendementen.” Hij voegt eraan toe: “Dit is niet goed voor de energietransitie.”

  De dalende vraag naar hernieuwbare energie weerspiegelt zich ook op de publieke markten. De S&P Global Clean Energy Index, waarin fabrikanten van windturbines en zonnepanelen zijn opgenomen, is al een tijdje met 25 procent gedaald. Bovendien hebben ESG-aandelenfondsen, die rekening houden met ecologische, sociale en verantwoorde corporate governance-criteria, onlangs te maken gehad met een uitstroom van $38 miljard. Of dit een langetermijnprobleem is of slechts een marktzwakte op de korte termijn, valt nog te bezien.


  Als u de artikelen van Dissident.one waardeert, kunt u HIER een donatie doen om de site in de lucht te houden.

  Dissident.one

  0 reacties :

  Een reactie posten