DooJo Nova.

Le Pen heeft ‘straffende’ milieumaatregelen tot wapen gemaakt in de verkiezingsstrijd, en kiezers lijken dat te steunen. 

In de grootste opkomst sinds 1981 kozen Franse kiezers voor de “Extreem Rechtse” Rassemblement National met een recordaantal van 33 procent. Het is de eerste stemronde, de tweede vindt plaats op 7 juli, maar The Washington Post vergelijkt de potentieel “schokkende” Franse verkiezingsuitslag al met de Brexit-overwinning in het Verenigd Koninkrijk in 2016. The Guardian zei dat het ondenkbare aannemelijk is geworden.

Franse verkiezingen: waarom is de afwijzing van milieuactivisme een drijvende kracht achter de stem op extreemrechts in Frankrijk?

Door , Le Monde

Na lange tijd milieuvraagstukken te hebben genegeerd, heeft de extreemrechtse partij de veroordeling van zogenaamd ‘straffende’ milieumaatregelen tot haar nieuwe verkiezingsspeerpunt gemaakt.


De voormalige presidentskandidaat fulmineerde tegen ‘Brussel’, dat ‘je dwingt om bijna van de ene op de andere dag je cv-ketel te vervangen voor € 15.000’, tegen de ‘autoritaire inperkingen van landbouwgrond’ en tegen de ‘harteloze Europese Commissie’.

“Hebben ze niet als doel de vermindering van menselijke activiteit als geheel?” vroeg ze, voordat ze het probleem verbond met haar obsessie met het dagelijks leven van de Fransen, een strategie die de RN op de drempel van machtsovername heeft gebracht. “Het is altijd dezelfde logica van degrowth, die hen ertoe brengt de verkoop van verbrandingsmotoren in 2035 te verbieden, en zo doelbewust de ondergang van onze auto-industrie en afhankelijkheid van China te programmeren,” vervolgde ze.

Milieuvraagstukken werden lang gebagatelliseerd of belachelijk gemaakt, maar vormen nu een belangrijk onderdeel van de politieke strategie van de RN.

Pierre Haski, in de Guardian: “Dit is een echte tragedie”

Macron is geschiedenis, Le Pen is triomfantelijk. Wat doen ‘redelijke’ Franse kiezers zoals ik nu?

… Ik had altijd het naïeve idee dat “redelijke” mensen, zowel van rechts als van links, hen nooit zouden laten winnen. … Ik werd vanmorgen wakker in een ander land, een land waar de Le Pen-clan aan de macht staat.

We kunnen ons ook afvragen waarom dit land, met zijn vele troeven, genoeg woede en wrok heeft opgewekt onder zijn burgers om een ​​verkiezingsresultaat te produceren dat waarschijnlijk eerder de economie en sociale cohesie schaadt dan echte problemen oplost. We kunnen ook een Franse politieke elite ter discussie stellen die zo blind was dat ze extreemrechts liet floreren in grote hoeken van een samenleving die zich vergeten en veracht voelde.

Natuurlijk wonen redelijke mensen in de steden, en waanideeën koesterende mensen bewerken het land.

Dit is allemaal waar en wordt nu overal in Frankrijk besproken, onder vrienden, collega’s en in onze familiekring. Iedereen kijkt in de spiegel en vraagt ​​zich af wat we volgende zondag in de tweede ronde moeten doen. We zullen op zijn minst moeten leren leven in een verdeeld land waar RN kleine steden en grote delen van het landelijke Frankrijk controleert, terwijl de “redelijke” mensen de overhand hebben in grote steden, waaronder Parijs. Dit is een echte tragedie.

Stel je eens voor dat je moet leren leven in een ‘verdeeld land’?

Volgens CarbonBrief  is dit inderdaad het tragische manifest van Marine Le Pen, dat gaat over het beschermen van de levensstandaard:

RN klimaatbeleid

Het beleid vam het Rassemblement National.

***


PS: Vergeef me, ik vergat het voor de hand liggende te noemen, maar het moet gezegd worden: “Extreem rechts”, toegepast op een derde van de bevolking, is gewoon een neplabel van links. Onoplettende kiezers in het midden kunnen worden misleid door deze goedkope scheldtactiek, bang om op iets “extreems” te stemmen.

***

Bron hier.

***