Worden jullie ook misselijk van het woord ‘sneuvelbereidheid’?

Datum:
 • woensdag 5 juni 2024
 • in
 • Categorie: ,
 • Velen laten weten dat ze niet bereid zijn om te sneuvelen. 


  Robin de Boer 5-6-2024


   Help mee door dit artikel met kennissen op je socials te delen!

  Luister naar dit artikel
  NineForNews.nl
  00:00 / 02:14

  Volgens een onderzoek door het Haagse instituut Clingendael tekent zich een stijgende lijn af in het percentage burgers dat zich bereid verklaart om de wapens op te pakken bij een oorlog. Bijna de helft zou het land willen verdedigen. De ‘sneuvelbereidheid’ onder Nederlanders groeit, kopt De Telegraaf.

  Velen laten weten dat ze niet bereid zijn om te sneuvelen. “Met een onderzoek naar ‘sneuvelbereidheid’ worden de geesten rijp gemaakt voor het invoeren van de dienstplicht. Walgelijk. Ik zeg hierbij alvast: ik ga niet. Ik weiger te vechten in een oorlog die niet de onze is,” stelt rechtsfilosoof Raisa Blommestijn.

  FVD-leider Thierry Baudet merkt op: “We worden een oorlog ingerommeld. Het is zonneklaar.”

  Het wordt steeds schaamtelozer

  “Worden jullie ook misselijk van het woord ‘sneuvelbereidheid’?” vraagt huisarts Frank Peeters.

  ‘Sneuvelbereidheid’? Donder toch op met deze oorlogspropaganda. Het wordt steeds schaamtelozer. Wees dan eerlijk en zeg gewoon dat je kanonnenvoer nodig hebt, aldus journalist Vala van den Boomen.

  Huisarts Els van Veen laat weten: “Hier geen enkele sneuvelbereidheid en zeker niet in een proxyoorlog van USA/NAVO in Oekraïne. Stop toch eens met deze oorlogspropaganda.”

  Echt buiten alle orde

  “Ga toch fietsen. Met je sneuvelbereidheid. Wat is dat überhaupt? Als jonge vent voor het gewin en de oorlogszucht van dikke oude mannen, die ergens ver weg in het buitenland zitten, vrijwillig door de gehaktmolen gedraaid worden? Zoiets? Gadverdamme. Stop hiermee. Zo blij dat ik De Telegraaf niet lees,” zegt medisch adviseur Wendy Mittemeijer.

  Oud-Kamerlid Wybren van Haga vroeg demissionair premier Mark Rutte in een debat of hij bereid is om te sterven voor Oekraïne. Die vond zijn vraag ‘echt buiten alle orde’.


  Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

  0 reacties :

  Een reactie posten