‘Weer een ‘complot’ dat waar is’: Nederlandse inlichtingendiensten rekruteren journalisten als agent

Datum:
 • zaterdag 29 juni 2024
 • in
 • Categorie: , ,
 • “Ik schaam me kapot voor de journalisten die hieraan meewerken,”...

   

  Robin de Boer 29-6-2024


  Help door deze informatie met je vrienden op je social media te delen!
  Luister naar dit artikel
  NineForNews.nl
  00:00 / 01:57

  De Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en MIVD hebben tussen 2019 en 2022 meerdere journalisten gerekruteerd en ingezet als agent. Zij kregen daarvoor betaald, bevestigt de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) in een rapport.

  De Nederlandse Vereniging van Journalisten reageert ontstemd en vindt het inzetten van verslaggevers door geheime diensten ‘zeer kwalijk’. “Ik schaam me kapot voor de journalisten die hieraan meewerken,” zegt algemeen secretaris Thomas Bruning. Hij noemt het rapport heel zorgelijk.

  Journalisten als propaganda-instrument

  “Als journalist moet je je nooit voor het karretje van de overheid laten spannen, dan ben je je geloofwaardigheid kwijt. Maar het is ook kwalijk dat de overheid niet beseft dat journalisten alleen kunnen functioneren als ze onafhankelijk zijn,” aldus Bruning.

  “Weer een ‘complot’ dat waar is,” reageert Tweede Kamerlid Pepijn van Houwelingen. “Eerder werd al bekend dat de voormalige BVD stukken in kranten liet plaatsen. Journalisten dus als propaganda-instrument in plaats van controleur van de staat en de macht.”

  Ze liegen en bedriegen

  “Maar de bescherming van de onafhankelijke media is in goede handen bij Dick Schoof hoor,” zegt columnist Marianne Zwagerman sarcastisch.

  Journalist Eric van de Beek schrijft: “Gekochte journalisten. Nederland zit er vol mee. Werken niet voor u en mij, maar voor de autoriteiten. Ze liegen en bedriegen, maken stemming om het volk warm te maken voor de zoveelste oorlog en om de vrije sociale en alternatieve media aan banden te leggen.”

  Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.


  NineForNews.nl


  0 reacties :

  Een reactie posten