Sneuvelbereid. Wie verzint zoiets?

Datum:
 • zaterdag 15 juni 2024
 • in
 • Categorie: , , ,
 •  Anders dan de oer-leugen van Rutte suggereert, gaat het niet om ‘onze oorlog’.  Sneuvelbereid. Wie verzint zoiets?


  (Door: Wim van Schaik)

  Waarom zouden Oekraïners in de weerbare leeftijd in het veilige Westen mogen blijven en onze jongeren moeten sterven in de Oekraïne? Die vraag kwam in mij op naar aanleiding van de mini-mini-enquête die Trineke Palm hield onder studenten van C.S.F.R Nijmegen.

  Trineke stelde haar vraag na de enquête van het instituut Clingendael, die liet zien dat bijna 50% van de ondervraagden bereid zou zijn om te vechten en te vallen voor volk en vaderland. Maar wat zegt zo’n enquête? Hoewel De Telegraaf er groot mee uitpakte, gaat het – ondanks de kwalificatie ‘representatief’ – toch maar om 4400 respondenten. En al helemaal buiten beeld blijft wat ouders ervan vinden als hun zonen en dochters sneuvelbereid zouden (moeten) zijn… Onbeantwoord bleef ook de vraag waarom juist nu dit ‘nieuws’ naar buiten kwam. Het zal toch niet gewoon ordinaire oorlogspropaganda zijn? Sneuvelbereidheid neemt toe, zorg dat je erbij komt!

  Veel enthousiasme om te sneuvelen was er bij de jongeren in Nijmegen niet. Trineke constateerde dat “niet iedereen zich in de strijd wil werpen” en sneuvelbereid is. En dan ging het nog alleen maar om een als-vraag… Zou de bereidheid om te vechten er nog zijn als er daadwerkelijk op vreemde bodem voor een vreemd land gevochten moet worden vanwege een hypothetische aanval op eigen land? Als het risico om ver van huis te sneuvelen uiterst reëel is? Zij die beslissen over het sneuvelen, hebben makkelijk praten. Zij zullen niet sneuvelen. Demissionair minister van Defensie Ollongren noemde het drama in Oekraïne “een goedkope oplossing om de ‘ambities’ van de Russen in te dammen”. Goedkoop? Ze herhaalt, heel volgzaam, letterlijk het Amerikaanse standpunt. Vooral laat ze zien dat mensenlevens voor haar er niet toe doen.

  Alles verandert als sneuvelbereidheid sneuvelwerkelijkheid wordt. In 1929 verscheen “Van het westelijk front geen nieuws” (Im Westen nichts Neues) van Erich Maria Remarque, een Duitse veteraan van de Eerste Wereldoorlog. Remarque beschrijft de gruwelen en de zinloosheid van oorlog en de verschrikkingen in de loopgraven. In het boek verrichten de soldaten geen grootse daden en behalen ook geen klinkende eindoverwinning. Zij sneuvelen een voor een zonder ook maar genoemd te worden. Hun levens telden niet. Hun dood is geen nieuws…

  Onze media bejubelen elk offensief van Oekraïne en roepen om steeds zwaarder oorlogstuig. Als trouwe vazallen van de macht verpakken zij de gruwel van verwoesting en dood in Hollywood-scenario’s van heldendom en heldendood. Remarque beschrijft de rauwe werkelijkheid van een loopgravenoorlog zoals die nu in Oekraïne gevoerd wordt. Honderdduizenden dochters, echtgenoten en vaders laten het leven. Jongens, ergens ver weg op een plek waar ze helemaal niet wilden zijn, roepend om hun moeder. Leeg bloedend en stervend in de modder naast hun uitgeschakeld wapentuig. Heel anders dan beloofd, brachten die Wunderwaffen geen keerpunt in de oorlog, maar hun dood. Helaas was Remarque een roepende in de woestijn. Zijn boek werd in Duitsland zelfs verboden en verbrand. (Het werd trouwens ook in Australië verboden!) Men wilde er niets van weten, laat staan leren. Net zo min als men er nu iets van wil weten of leren …

  Nu heeft men het opeens over ‘verdedigen van je land’. Maar het is zeer de vraag of dat nog aanspreekt. Als een studente uit Nijmegen zegt dat je iets over moet hebben voor de verdediging van je land reageert een ander met: “Ik vind Nederland best een leuk land, maar zo veel heb ik er niet voor over. Als er oorlog komt, vlucht ik wel naar een ander land.” Trineke trekt daaruit de conclusie dat het vast zit op nationale gevoelens. Beseft zij wel dat deze studenten, hoewel nog opgevoed met een bovengemiddeld nationaal besef, toch kinderen van hun tijd zijn? Decennia lang zijn nationale gevoelens verdacht gemaakt. Was nationalisme uit den boze, want dat zou veel overeenkomsten vertonen met het nationaalsocialisme. Deed men lacherig als ons volkslied ter sprake kwam. En nu wappert onze vlag bij voorkeur samen met de EU-vlag. Of, nog erger, een regenboogvlag. Wordt ons verleden constant de maat genomen. Mag historisch besef alleen als het de strijd tegen institutioneel racisme dient. Biedt het verleden in onze weg-met-ons cultuur niets om trots op te zijn.

  En dan moeten onze jongeren opeens blaken van nationale trots en bereid zijn om voor hun weg-met-ons-land hun leven te offeren? Het is het oude liedje: “Dulce et decorum est pro patria mori” (“Het is zoet en goed voor het vaderland te sterven.”), zoals de Romeinse dichter Horatius (65-8 v. Chr.) schreef. Woorden die eeuwenlang in allerlei toonaarden zijn herhaald. Maar dat pro patria gaat hier niet op. Anders dan de oer-leugen van Rutte suggereert, gaat het niet om ‘onze oorlog’. Er is geen sprake van directe bedreiging van ons land. (Wel doet Rutte er alles aan om ons die oorlog in te rommelen.) Te laat zullen sneuvelbereide jongeren er achter komen dat het helemaal niet om hun vaderland ging. Zelfs niet om de ‘democratie’ in een vreemd land te beschermen. Maar, dat zij onder valse voorwendselen sneuvelbereid moesten zijn voor een land dat zich al lang met huid en haar uitgeleverd had aan vreemde machten.

  Het signaal dat de studenten in Nijmegen afgaven doet echter vermoeden dat op de sneuvelbereidheid, zoals door Clingendael voorgesteld en in de pers gretig uitvergroot, heel wat af te dingen valt. In ieder geval was er niet veel enthousiasme onder die jongeren daar om, aangespoord door oorlogstaal en staatspropaganda, als pion op het schaakbord van de VS te sneuvelen.

  Door:
  Wim van Schaik
  (voor www.ejbron.wordpress.com)

  2 reacties :

  Anoniem zei

  Een groot deel van de Politiek en bijna de voltallige Media is van mening dat Nederland een Globalistische Provincie moet worden. Nu datzelfde deel van Politiek en Media met alle geweld een oorlog met Rusland wil is het opeens belangrijk voor ze dat jongeren min of meer de plicht hebben om zoveel vaderlandsliefde te hebben dat ze ervoor willen sneuvelen. Het is of het 1 of het ander, of je hebt zoveel vaderlandsliefde dat je voor je land wil sneuvelen of je bent Globalist en het zal je een zorg zijn wat er met je land gebeurt, dus Politiek en Media, probeer eens een keer eerlijk te zijn.

  Anoniem zei

  Dat verzinnen de fake opinie polls van eenvandaag die de polls manipuleren .

  Daarom zouden opinie peilingen bij wet verboden moeten worden net als het eenzijdig belichten van politieke partijen die op deze manier de uitslag manipuleren.

  Een reactie posten