Van een onzer correspondenten.

De Telegraaf signaleerde een bijzondere betekenisvolle opmerking van de nieuwe klimaatminister Sophie Hermans (VVD) tijdens de kennismakinggesprekken met vertegenwoordigende leden van de Tweede Kamer gisteren. Zij ziet in de komende wat warmere week een teken van humaan veroorzaakte klimaatverandering. ‘We kennen de verhalen van droogte’, voegde ze nog toe. De woorden botsten met de verse herinnering van de recente natte periode in ons land. In de maand mei was het immers nog record nat. Klimaatverandering is voor haar een wetenschappelijk feit en de warme week die wij tegemoet gaan is daar volgens de bewindsvrouw gewoon een duidelijk onderdeel van. Zie hier.

Hermans staat nog aan het begin van haar ministerschap en het zou aanbeveling verdienen haar snel bij te scholen over weer en klimaat. Zelfs klimaatbevlogen meteorologen zien in het wat warmere weer geen bewijs voor humaan veroorzaakte klimaatverandering.

Weerplaza ziet het gewoon zo:

‘Tot en met donderdag hebben we met de zomerse warmte te maken. Donderdag kan landinwaarts al wel een enkele bui vallen, maar daarna is de buienkans een stuk groter. Het tijdstip van de buien is alleen nog behoorlijk onzeker. Bovendien kunnen buien bij onze oosterburen behoorlijk stevig uitpakken, of de buien in ons land stevig zijn is nog maar de vraag. Met een beetje geluk vallen de meeste buien tijdens de nachtelijke uren, waardoor we vrijdag overdag ‘gewoon’ op droog weer kunnen rekenen. Het warme weer laten we dit weekend in ieder geval achter ons, maar koud wordt het ook weer niet met maxima rond 20 graden overdag en 13 graden tijdens de nacht. De laatste junidagen verlopen dus waarschijnlijk met maxima iets onder het langjarig gemiddelde, maar met geregeld zon is het helemaal geen slecht weer.’

Deze alerte blogger vat het probleem met Hermans goed samen:

***