Internationale conferentie over Oekraïne trekt 90 landen en organisaties

Datum:
 • maandag 10 juni 2024
 • in
 • Categorie: ,
 • Er zijn 160 uitnodigingen verstuurd,.....


  Redactie, TPO, 10 juni 2024 


   Negentig landen en organisaties hebben zich tot dusver aangemeld voor een conferentie over Oekraïne, die op 15 en 16 juni bij Luzern wordt gehouden. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky streeft naar een internationale top over vrede in zijn land, Zwitserland heeft zich begin dit jaar als gastheer aangeboden.

   

  Er zijn 160 uitnodigingen verstuurd, ongeveer de helft van de aangemelde landen is Europees, terwijl de andere helft volgens de Zwitserse regering van buiten Europa komt, meldt het ANP.

  Rusland is niet uitgenodigd, wat tot kritiek heeft geleid van China. Het land heeft aangegeven dat een vredesconferentie zonder Rusland volkomen zinloos is.

  De Verenigde Staten zullen vertegenwoordigd worden door vicepresident Kamala Harris.

  Basis voor stabiele toekomst regio

  De Zwitserse regering benadrukt dat de bijeenkomst als doel heeft een “routekaart” op te stellen om Oekraïne en Rusland in een later stadium samen te brengen in een “toekomstig vredesproces”.

  Er wordt al gewerkt aan de slotverklaring van de conferentie, die de richtlijnen zal bevatten voor verdere stappen richting een duurzame en rechtvaardige vrede.

  Na afloop van de conferentie zal worden bekendgemaakt wat de volgende stap zal zijn op weg naar een blijvende vrede. De bijeenkomst in Luzern moet een cruciale bijdrage leveren aan de internationale inspanningen om een einde te maken aan het conflict tussen Oekraïne en Rusland.

  Het moet de basis leggen voor een stabiele toekomst voor de regio.


  TPO

  0 reacties :

  Een reactie posten