Hollands Kroon kiest voor een bredere aanpak van de iepziekte

Datum:
 • donderdag 20 juni 2024
 • in
 • Categorie: ,
 •      

  Hollands Kroon kiest voor een bredere aanpak van de iepziekte


  20 juni 2024,   We gaan de iepziekte op een nieuwe manier bestrijden. Naast zieke iepen op de grond van de gemeente, gaan we nu ook zieke iepen in de tuinen en van de erven van onze inwoners weghalen. Dit gebeurt op onze kosten. We kijken ook op terreinen van andere organisaties, zoals Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat. Als we daar zieke iepen vinden, laten we hen weten dat ze die moeten verwijderen.

  Wat is de iepziekte?

  De iepziekte wordt veroorzaakt door een schimmel. Deze schimmel verspreidt zich via contact tussen de wortels van bomen of door een kleine kever, de iepenspintkever. Deze kever zorgt ervoor dat de ziekte zich snel en over grote afstanden kan verspreiden.

  Samenwerking in de Noordkop

  In de Noordkop staan veel iepen. Omdat de kever zich niets aantrekt van gemeentegrenzen, werkt Hollands Kroon samen met de gemeenten Texel, Schagen en Den Helder om de iepziekte tegen te gaan. Eerst brengen we alle iepen in kaart. Daarna controleren we elk jaar alle iepen op de ziekte en verwijderen we zieke bomen.

  Oproep aan inwoners van Hollands Kroon

  Denkt u dat u een zieke iep in uw tuin of op uw erf heeft? Meld dit dan via deze link of stuur een mail naar iepziekte@hollandskroon.nl. Wij komen dan langs om te controleren. Is het een zieke iep, dan verwijderen wij deze op kosten van de gemeente Hollands Kroon.


  Hollands Kroon


  0 reacties :

  Een reactie posten