Frankrijk slaat rechtsaf: Le Pen boekt monsterzege, ruim tweemaal zo groot als nummer 2

Datum:
 • maandag 10 juni 2024
 • in
 • Categorie: ,
 • Dit maakt RN meer dan dubbel zo groot als de partij Renaissance van president Macron, die rond 15 procent van de stemmen krijgt.  10-6-2024

  Frankrijk slaat rechtsaf: Le Pen boekt monsterzege, ruim tweemaal zo groot als nummer 2  De Europese verkiezingen laten een duidelijke verschuiving naar rechts zien. In Frankrijk heeft de partij van Marine Le Pen, Rassemblement National, een overweldigende overwinning behaald volgens de exitpolls. In Duitsland wint de rechtse AfD eveneens veel terrein, hoewel de christendemocraten daar de grootste blijven. In Oostenrijk is de FPÖ, een bondgenoot van de PVV, de grootste. NieuwRechts.nl


  Het Rassemblement National (RN) heeft bij de Europese verkiezingen een grote overwinning behaald. Volgens verschillende exitpolls krijgt de partij tussen de 31,5 en 33 procent van de stemmen. Dit maakt RN meer dan dubbel zo groot als de partij Renaissance van president Macron, die rond 15 procent van de stemmen krijgt.


  Bij de vorige Europese verkiezingen waren de partijen van Marine Le Pen en Emmanuel Macron ongeveer even groot. Toen behaalde RN 24 procent van de stemmen, terwijl En Marche, zoals Macron's partij toen heette, 22 procent kreeg. De huidige resultaten tonen een aanzienlijke verschuiving in de Franse politieke voorkeuren.

  De Europese lijsttrekker van RN reageerde enthousiast op de uitslag. "We zijn klaar om Frankrijk naar een andere regering te leiden," zei hij in een eerste reactie. Deze uitspraak onderstreept de ambities van RN om een grotere rol te spelen in de Franse politiek.

  NieuwRechts


  Oostenrijk kleurt rechts: PVV-bondgenoot FPÖ boekt flinke winst


  0 reacties :

  Een reactie posten