Willie Soon.Een uitstekende gelegenheid dus om ons eerste echte congres te organiseren: op dinsdag 18 juni van 10 tot 18 uur in Roelofarendsveen. Speciaal voor deze gelegenheid komt de bevlogen Amerikaanse klimaatonderzoeker Willie Soon naar Nederland. Wie het klimaatdebat een beetje volgt, kent Willie Soon waarschijnlijk wel. Hij was in 2003 een van de eerste onderzoekers die zich kritisch uitliet over de beruchte hockeystickgrafiek van Michael Mann. Soon en zijn collega Sallie Baliunas hebben het geweten. Baliunas vertelt over deze episode in de onlangs verschenen film Climate: The Movie.

Willie Soon is van origine astrofysicus, maar tegenwoordig voornamelijk klimaatonderzoeker met als specialisme de rol van de zon op het klimaat. Hij was jarenlang (1991-2022) verbonden aan het Solar, Stellar and Planetary Sciences Division van het Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics in Boston. In 2018 begon Soon samen met de Ierse vader en zoon Michael en Ronan Connolly het Center for Environmental Research and Earth Sciences (Ceres Science). In december 2023 kreeg hij meer internationale bekendheid door een interview bij Tucker Carlson (zie naschrift hieronder). Soon is wetenschappelijk zeer actief. Een overzicht van zijn werk is te vinden in dit document.


Naast Willie Soon komt ook de Amerikaanse geoloog Gregory Wrightstone, directeur van de mede door Will Happer opgerichte CO2 Coalition, naar Nederland voor het Clintel-congres. Wrightstone komt vertellen over zijn boek A Very Convenient Warming, dat door Succesboeken.nl in samenwerking met Clintel in het Nederlands op de markt wordt gebracht onder de titel Een Welkome Opwarming. Op 18 juni, de dag van het congres, zal de Nederlandse vertaling gepresenteerd worden.

De rest van het programma is minstens zo interessant. De Zweedse onderzoeker Jacob NordangĂ„rd zal u meenemen in zijn onderzoek naar de historische krachten achter de klimaatagenda, waarover hij inmiddels twee boeken schreef. Uiteraard ontbreken ook de Clintel-oprichters Guus Berkhout en Marcel Crok niet. Guus zal een boodschap hebben voor het publiek over hoe het verder moet met Clintel maar vooral met het klimaatdebat en het klimaatbeleid. Marcel zal een hele nieuwe lezing voorbereiden over klimaat in de rechtszaal: is dat de plek waar het debat beslecht moet worden?


Waterbouwkundig ingenieur Hessel Voortman heeft de afgelopen tijd gewerkt aan twee razend interessante papers over de zeespiegel. Is er nu wel of niet een versnelling in de zeespiegel te zien? Theo Wolters mag uiteraard ook niet ontbreken. Hij zal ingaan op de kosten van kernenergie. Bert Weteringe tenslotte komt ons bijpraten over het wel en vooral et wee van wind op land.

Bert Weteringe.De Nederlandse sprekers zullen hun lezing in het Nederlands geven. De drie buitenlandse sprekers uiteraard in het Engels.

Een fantastisch programma dus, waar u absoluut bij moet zijn.

Datum: 18 juni 2024
Tijd: 10 tot 18 uur

Locatie: Hal60 in Roelofarendsveen (Pasteurweg 60, 2371 DW, Roelofarendsveen)
Tickets (inclusief koffie en lunch): 49 euro voor Vrienden van Clintel, 79 euro voor overige bezoekers. Bestellen kan via de Clintel webshop.

Programma onder voorbehoud:

09:00 uur          Ontvangst

10:00 uur          Opening dagvoorzitter
10:05 uur          Boodschap van Guus Berkhout
10:15 uur          Hessel Voortman: Versnelt de zeespiegelstijging nu wel of niet?
10:45 uur          Marcel Crok: Moet de klimaatoorlog in de rechtszaal gewonnen                               worden?
11:15 uur          Gregory Wrightstone over zijn boek A Very Convenient Warming
11:45 uur          Feestelijke lancering Nederlandse vertaling boek Wrightstone

12-13:15 uur     Lunch

13:15 uur           Theo Wolters: Energietransitie, een reality check
13:50 uur           Bert Weteringe: De impact van het windbeleid
14:25 uur          Jacob NordangĂ rdThe Climate Emergency Illusionists

15:00 uur           Pauze

15:30 uur           Keynote Willie Soon: Scientific challenges of the “detection and                                  attribution of global warming

16:45 uur           Borrel
18:00 uur           Einde


Vrienden van Clintel kunnen twee tickets bestellen voor elk 49 euro. Dit geldt ook voor mensen die nu besluiten Vriend van Clintel te worden. Nieuwe vrienden van Clintel ontvangen ook nog een boek naar keuze uit de webshop van Clintel.

Bereikbaarheid
Hal60 is goed bereikbaar met de auto (het ligt vlakbij de A4).
Er gaan directe bussen vanuit Schiphol en station Leiden.

Pers
Journalisten zijn van harte welkom en kunnen zich aanmelden via office@clintel.org.

***

Naschrift

In December 2023, was mede-oprichter van CERES-Science, dr. Willie Soon, uitgenodigd voor een interview met Tucker Carlson over energiebeleid, klimaatverandering en de wijze waarop wetenschap wordt bedreven. 

Tijdens het interview van 48 minuten kwamen vele thema’s aan de orde. 

Het interview werd op 9 januari 2024 online geplaatst en kan worden bekeken op Tucker Carlson’s website door te klikken op de volgende link:  https://tuckercarlson.com/the-tucker-carlson-encounter-fossil-fuels/

Of het kan worden bekeken op Twitter/X.com op:

https://twitter.com/TuckerCarlson/status/1744777758507504061