Van gas af volstrekt onhaalbaar

Datum:
 • maandag 13 mei 2024
 • in
 • Categorie: ,
 • AMSTERDAM  Onderzoek EIB: kapitaalvernietiging


  Yteke de Jong 13-5-2024


  Alle huizen en gebouwen in Nederland voor 2050 van het gas afhalen is absoluut onhaalbaar. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw. De kosten van zo’n operatie zijn namelijk duizelingwekkend.

  Het EIB komt op de som van 375 miljard euro, waarvan ruim de helft niet terugverdiend gaat worden. En dat is nog niet eens het grootste probleem. „We hebben eenvoudigweg de arbeidskrachten niet om alle zeven miljoen woningen en andere gebouwen van het aardgas af te halen in de periode tot 2050”, zegt directeur Taco van Hoek van het EIB. Daarvoor zouden 100.000 extra bouwvakkers nodig zijn, waar dat er nu 60.000 zijn. Dat is volgens het EIB niet realistisch, ook omdat de bouwvakkers op andere onderdelen van de energietransitie nodig zijn.

  De laatste tien jaar zijn er al tientallen miljarden aan verlies op deze operatie geaccepteerd en het eind is nog niet in zicht, aldus het EIB in een onderzoek dat vandaag verschijnt. „Lange tijd is een beeld geschetst dat de energietransitie mooi en uitdagend is, goed voor je portemonnee, voor de nieuwe economie met nieuwe groene banen”, zegt EIB-directeur Taco van Hoek in een toelichting op het onderzoek. „Maar wij moeten onder ogen zien dat wij het doen voor het klimaat, want puur economisch is het voor een groot deel eigenlijk kapitaalvernietiging om ons huidige energiesysteem af te breken en iets nieuws op te bouwen. De rekening gaat de komende jaren verder omhoog.”

  Individueel

  Het EIB wijst erop dat het nu nog niet vlot gaat met het aardgasvrij maken van wijken. Er moet ingegrepen worden bij individuele huishoudens en dat kost enorm veel tijd. Dat blijkt uit recente gebeurtenissen. Zo kondigde de provincie Utrecht aan weer deels terug te gaan op het gas, omdat er geen plaats meer is op het stroomnet. „Eén buurt van het aardgas af halen gaat nog wel, maar wat als je er tien tegelijk moet doen? Logistiek lijkt dit ook een nachtmerrie”, zegt Van Hoek.

  Noordhollands Dagblad

  4 reacties :

  Dekker zei

  Hoe moet het met oudere mensen met een klein pensioen die niet het geld hebben om de laatste paar jaar van hun leven hun hele koopwoning van isolatie, warmtepompen, inductie kookplaten, vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren enz. te voorzien? Afhankelijk van het bouwjaar van de woning kan dat in de vele tienduizenden euro's gaan lopen. Heeft de politiek daar wel eens over nagedacht?
  Hoe om te gaan met het gegeven dat het hele Nederlandse elektriciteitsnet vervangen moet worden voor een 4 a 5x zo zwaar net? De idiote plannen van hoofdzakelijk extreem links, waaronder tegenwoordig ook de VVD geschaard kan worden, geven aan dat de dommigheid aan die kant van de politiek geen grenzen meer kent.

  Anoniem zei

  Het moet 9 keer zo zwaar zijn het el. Net

  Anoniem zei

  van het gas af is heel erg dom, want er is nog minstens 100 jaar wereld gasreserves

  Anoniem zei

  klimaat trekt zich nix aan van energietransitie ; de zon staat op 150 miljoen kilometer van de aarde en is de voornaamste invloedsfactor van het klimaat

  Een reactie posten