Uitzonderlijke sneeuwval in de Alpen is goed nieuws voor gletsjers en zomerskiërs (maar hindert het vrijmaken van de wegen)

Datum:
  • maandag 27 mei 2024
  • in
  • Categorie:
  • Hoewel het al eind mei is, zijn medewerkers van de Alpenpassen nog steeds druk bezig om de wegen er sneeuwvrij te maken.


    Lander Van Tricht 

    Op onder andere de Galibier, Stelvio, Timmelsjoch en de Gotthardpas zijn sneeuwschuivers voortdurend in de weer. Dit jaar is het werk extra zwaar en gevaarlijk, want aan het einde van de winter is uitzonderlijk veel sneeuw gevallen in de Alpen. Op sommige plekken ligt een sneeuwlaag van ruim acht meter dik en is het lawinegevaar groot. Al is dat wel uitstekend nieuws voor de gletsjers.

    In de winter valt op hooggelegen bergpassen zoveel sneeuw, dat het te arbeidsintensief is om de wegen vrij te houden. Deze wegen worden dan ook afgesloten. Daarna, in de lente, gaan wegenwerkers en onderhoudsteams wekenlang aan de slag om de hoogste Alpenpassen weer sneeuwvrij te maken. Die teams, bestaande uit gespecialiseerde arbeiders en ingenieurs, gebruiken sneeuwschuivers en ander zwaar materieel om de sneeuw van de wegen te verwijderen. Soms werken ze ook samen met weerdeskundigen en lawine-experts voor extra veiligheid.

    De werken aan de Gotthardpas in Zwitserland, Stelviopas in Italië, Galibier in Frankrijk en Timmelsjoch in Oostenrijk zijn al wekenlang in voorbereiding, maar door zware sneeuwval en hoog lawinegevaar is de klus dit jaar extra uitdagend. Naast het verwijderen van sneeuw moeten bovendien vangrails worden teruggeplaatst en staan er diverse reparaties en schoonmaakwerkzaamheden op het programma. Dat werk vereist ervaring en is niet zonder risico’s.

    Door de vertraagde opening van de Stelvio moest een etappe van de Giro d’Italia die normaal gesproken over de pas ging al sterk worden ingekort.

    Het risico op lawines die de Alpenpassen kunnen treffen, is momenteel ook hoog. Bij het ruimen van de sneeuw kunnen sneeuwmassa’s gaan schuiven omdat ze onstabiel worden. Bovendien is de sneeuw op de bergpas al maanden onaangeraakt, wat de kans op lawines sowieso vergroot. Eind april ontstond er nog een lawine over de Timmelsjochpas die gelukkig niemand trof. Vorig jaar kon de Timmelsjoch al half mei worden geopend, het vroegste in 64 jaar, omdat er toen veel minder sneeuw lag dan gemiddeld en de werkzaamheden sneller afgerond waren dan normaal.

    Dat het vrijmaken van de Alpenpassen dit jaar veel langer duurt dan anders, komt door de enorme hoeveelheden sneeuw die nog steeds in het hooggebergte liggen. Langs de Gotthardpas ligt op sommige plekken nog acht meter sneeuw, veel meer dan voorgaande jaren. De winter was qua sneeuwval bovengemiddeld in de hogere delen van de Alpen, met veel meer sneeuw dan de afgelopen twee winters. Dit door een zeer sneeuwrijk begin en einde van het seizoen. Dat staat in schril contrast met de beperkte sneeuwval in de lagergelegen skigebieden.

    De grote hoeveelheden sneeuw zijn overigens uitstekend nieuws voor sommige zomerskigebieden, zoals de gletsjers van de Stelvio. Het zomerskiën op de Stelvio-gletsjers is dit jaar gegarandeerd. Ook de gletsjers in de Alpen staan er dit jaar beter voor dan in de afgelopen jaren.

    Lees ook:

    Wat voor weer voorspellen langetermijnmodellen voor zomer 2024: warm of koud, droog of nat? (+)

    “Aarde warmt op, maar bovenste atmosfeer koelt af”: wat is de oorzaak van de atmosferische paradox? (+)

    “De zwaarste tornado laat niets overeind staan, zelfs gras trekt het uit de grond”: alles wat je moet weten over dit verwoestende natuurfenomeen (+)

    Nog even dit...

    In een tijd als deze is de behoefte aan betrouwbare informatie minstens zo groot als aan ontspanning. HLN zegt de dingen zoals ze zijn. Met de vragen van jou als lezer eerst. In heldere taal, met spannende verhalen, duidelijke antwoorden en zonder taboes. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze onafhankelijke journalistiek.

    HLN

    1 reacties :

    Anoniem zei

    Maar goed dat de aarde volgens de Communisten opwarmt, anders was de ellende in de Alpen helemaal niet te overzien geweest.

    Een reactie posten