Installateurs verzwijgen extra kosten zonnepanelen, terugverdientijd naar 10 jaar

Datum:
 • vrijdag 10 mei 2024
 • in
 • Categorie:
 •  Installateurs van zonnepanelen misleiden hun klanten over de terugverdientijd.


  9-5-2024  Installateurs verzwijgen extra kosten zonnepanelen, terugverdientijd naar 10 jaar


  Van een onzer correspondenten.

  Installateurs van zonnepanelen misleiden hun klanten over de terugverdientijd. Die kan tot zes jaar langer zijn dan voorgespiegeld. Dat blijkt uit onderzoek van energievergelijker Keuze.nl naar de berekeningen van installateurs, zo schrijft het AD.

  Bij de offertes worden te hoge elektriciteitsprijzen ingevoerd en er wordt geen rekening gehouden met de terugleverkosten die nagenoeg elke energieleverancier inmiddels rekent. Dat zijn extra kosten die mensen met zonnepanelen aan het energiebebedrijf moeten betalen en die zijn al snel zo’n 350 euro per jaar.

  Bij bijna alle zonne-installaties is de terugverdientijd opgelopen tot meer dan tien jaar, terwijl installateurs nog steeds melden dat de investering binnen 3, 4 of 5 jaar is terugverdiend.

  Martien Visser, lector energietransitie aan de Hanze Hogeschool Groningen, heeft ook gekeken naar een aantal offertes van zonnepaneleninstallateurs.

  ‘Die zijn inderdaad erg rooskleurig. Ze willen iets verkopen natuurlijk. Als ik eraan reken dan kom ik ook op een terugverdientijd van 10 jaar.’, zo laat hij het AD weten.

  Keuze.nl: de terugverdientijd die door installateurs wordt aangeven is in alle door ons onderzochte scenario’s in werkelijkheid minstens twee keer zo lang.


  Over terugleverkosten of de mogelijkheid dat de salderingsregeling toch op de helling gaat, wordt meestal niet gerept. Toegegeven, de berekeningen zijn complex en afhankelijk van continu wisselende tarieven en heffingen.

  Visser:

  ‘De installateur zou in ieder geval kunnen zeggen dat het een berekening is exclusief de kosten die energiebedrijven in rekening brengen en dat ervan wordt uitgegaan dat de salderingsregeling niet wordt afgeschaft.’

  Door de toegenomen kosten wordt het streven van de overheid dat particulieren hun duurzame investering binnen 7 jaar terugverdienen, niet meer gehaald. Die terugverdientijd van 7 jaar is voor veel mensen het kantelpunt om een investering in duurzaamheid wel of niet te doen. Dat weten installateurs die offertes maken ook.

  Zelf goed rekenen met de werkelijke terugleverkosten en de eigen stroomtarieven is nodig om erachter te komen wat de werkelijke terugverdientijd is.

  Geert Wirken van Keuze.nl:

  ‘Veel installateurs maken het helemaal bont: zij rekenen met een te hoge stroomprijs, een te hoge terugleververgoeding, en houden geen rekening met alle extra kosten van energieleveranciers. De terugverdientijd die door installateurs wordt aangeven is in alle door ons onderzochte scenario’s in werkelijkheid minstens twee keer zo lang.’

  Branche-organisatie Techniek Nederland zegt ‘geen zicht te hebben’ op berekeningen van de installateurs en dat het aan de betreffende installateurs is om ‘met de klant in gesprek te gaan indien de installateur ten onrechte een te korte terugverdientijd heeft berekend’. Volgens Techniek Nederland zijn zonnepanelen als gevolg van prijsdalingen binnen 6 tot 7 jaar terugverdiend.

  AD:

  Weer een ander getal. Hoe zit het nou? De berekening is complex. Zonnepanelen zijn afgelopen tijd weliswaar goedkoper geworden, maar het blijft een stevige investering. Een installatie van 12 panelen kost zo’n 5700 euro en kan 4200 kWh stroom opleveren. Momenteel is de gemiddelde elektriciteitsprijs 27 cent per kWh, maar veel installateurs rekenen nog met 30 tot 35 cent, alleen al die paar centen verschil scheelt honderden euro’s per jaar.’

  Bronnen hier en hier.

  ***


  1 reacties :

  Dekker zei

  Er wordt door de installateurs en de overkoepelende branche organisatie gelogen over de terugverdientijd en de aanschafprijs die zo laag zou zijn.
  Voorbeeld: Wij kochten precies 6 jaar geleden onze 16 panelen via een gezamenlijke inkoop van Vereniging Eigen Huis voor netto €4000,00.dat is dus €250 per paneel. Volgens de branche organisatie kosten 12 panelen nu €5700, dat is €475 per paneel, dat is nu bijna het dubbele van 6 jaar geleden, dus waar het verhaal vandaan komt dat panelen zo goedkoop zijn(geworden) is een verzinsel van de branche organisatie. Daar komt nog bij dat er afhankelijk van de energie leverancier ongeveer €0,05-€0,10 per Kwh terug wordt betaald.16 Panelen leveren ongeveer 4000 Kwh stroom op. Eigen gebruik is ongeveer 3000Kwh, blijft over zolang de salderingsregeling nog geldig is, 1000Kwh a 5-10 cent. Als er over die teruglevering van €50,00 a €100,00 dan ook nog eens €350,00 terugleveringskosten aan de leverancier betaald moet worden wordt de spoeling wel erg dun. Aangezien deze Overheid vanwege de bodemloze put van de ontelbare Afrikaanse vakantiegangers op onze kosten, steeds meer geld nodig heeft zal de salderingsregeling wel verdwijnen, of in ieder geval uitgekleed worden en dan hebben we het niet meer over terugverdien tijd maar over de kosten van het hebben van zonnepanelen. Bovendien is het afsluiten van een contract met een energie leverancier zo verschrikkelijk ondoorzichtig geworden dat het bijna ondoenlijk is. Mij is altijd geleerd dat hoe ondoorzichtiger contracten worden opgesteld dat niet in het voordeel is van de burgers. Kortom, we worden beetgenomen waar we bij staan. Hetzelfde geldt voor warmtepompen, elektrische auto's enz. Overigens hebben wij onze panelen er inmiddels wel uit, dus we waren op tijd.

  Een reactie posten