EU en Rutte geven miljarden aan antidemocratische bondgenoten

Datum:
 • dinsdag 7 mei 2024
 • in
 • Categorie: , ,
 •  ‘Nederlands demissionaire kabinet trekt weer extra geld uit voor Oekraïne.


  doorSerre Verweij 6-5-2024


  Dat de coalitie keihard is weggestemd bij de laatste verkiezingen lijkt weinig uit te maken.

  Ondertussen is de EU bezig tientallen miljarden aan Polen te geven. Een enorme som belastinggeld die onder andere uit Nederland komt. Terwijl we kampen met ondermaatse ouderenzorg en gezinnen die moeite hadden de winter door te komen gaat er geld naar het helpen van een belangrijke EU-bondgenoot, de Poolse premier Donald Tusk, die recent een nieuwe regering vormde.

  Polen krijgt haar aandeel van het corona-herstelfonds. Door dit geld zal de progressieve coalitie waarschijnlijk stijgen in de peilingen. Natuurlijk fijn voor Tusk die van 2014 tot 2019 voorzitter van de Europese Raad was.
  De invloed van Tusk binnen de EU verklaart waarschijnlijk waarom Polen nu eindelijk dat geld krijgt, terwijl aan de vorige (rechtse) PiS-regering deze subsidie werd geweigerd. Intussen liet die vorige regering wel meer dan een miljoen vluchtelingen opvangen uit Oekraïne en moest ze miljarden besteden aan uitbreiding van het Poolse leger voor het geval er oorlog met Rusland zou uitbreken. Alhoewel we steeds hebben gehoord hoe belangrijk de strijd tegen Rusland en vóór Oekraïne is, leek pesten van de rechtse regering in Polen toch belangrijker. Officieel werd als reden gegeven, dat PiS de rechtsstaat in Polen zou ondermijnen. Onder Tusk zou de rechtsstaat nu veilig zijn volgens de EU.

  Tusks regering heeft echter nog geen enkele wet doorgevoerd om de rechtsstaat te hervormen. Wel is ze met voorstellen gekomen die door het hof van het Poolse hooggerechtshof Małgorzata Manowska bekritiseerd zijn als ongrondwettelijk. Verder heeft Tusks regering een openbare aanklager ontslagen en rechtse media onderdrukt, ondanks rechterlijke besluiten die dit veroordeelden. Ziet de EU hierin bewijs dat Polen onder Tusk de rechtsstaat respecteert?
  Ook Spanje kreeg haar miljarden uit het EU-fonds, hoewel de socialistische premier Pedro Sánchez gezorgd heeft voor een rechtsstatelijke crisis, eigen aanhangers heeft benoemd tot het constitutionele hof en probeert censuur in te voeren. Telt dit wellicht niet, omdat Sánchez links is?

  Waarom krijgt Zelensky miljarden als de democratie en de rechtsstaat zo belangrijk worden geacht? De Oekraïense president heeft meerdere rechters van het constitutionele hof in Oekraïne ontslagen, de oppositie steunende media onderdrukt en 11 oppositiepartijen verboden. Hij opereert als een van de meest dictatoriale leiders in heel Europa, maar wordt verheerlijkt als een strijder voor democratie.

  Aanvankelijk werd Nederlands belastinggeld gebruikt om een rechtse regering in Polen te chanteren en te ondermijnen en nu om er een links-liberale regering te steunen. De EU doet door dit soort financieel beleid aan beïnvloeding van verkiezingen in Oost-Europa. Aanvallen op de democratie komen niet louter uit Rusland.
  De EU lijkt dictators te steunen als ook aanvallen op de democratie door politici mits die links zijn; en Rutte helpt haar hierbij. Ondertussen wordt ons verteld dat er te weinig geld is voor zaken als b.v. de gezondheidszorg.

  De auteur van dit stuk is Serre Verweij. Je kunt hem volgen op X.

  DDS

  1 reacties :

  Anoniem zei

  Het klinkt krom en hypocriet maar vandaag de dag is dat eerlijk links beleid, die lidstaten met geld fondsen chanteert. Het is een grote puinzooi van wanbeheer in de EU en zijn lidstaten.
  Links is wat de klok slaat rechtse democratie is ultra radicaal extreem gevaarlijk en ondermijnd de linkse EU en de linkse democratische dictatuur.

  Een reactie posten