André Rieu.Van een onzer correspondenten.

Een unieke samenwerking tussen twee Limburgse muzikale fenomenen zal op 16 mei aanstaande leiden tot een gezamenlijk optreden in de Teresiakerk te Maastricht. Inzet: meer bewustwording rondom de positieve kanten van kernenergie. Het initiatief is genomen door de provincie Limburg. Gedeputeerde en oud-docent muziek Maarten van Gaans-Gijbels (D66) begeleidt het project:

‘Kernenergie heeft een nadrukkelijke plek in de zoektocht naar de nieuwe energie-potpourri. Met een opgerichte alliantie onderzoeken we hoe kernenergie in Limburg gerealiseerd kan worden.’

Dirigent Hennie Ramaekers van de Koninklijke zangvereniging Maastreechter Staar is enthousiast over het voornemen en heeft al een aantal sessies met Andre Rieu achter de rug om kernenergie muzikaal te vertalen. Eerder had de vermaarde violist al plannen om op de Noordpool een duurzaamheidsconcert te geven.

Met name de asset van kernenergie, dat het nagenoeg een CO2-vrije vorm van energie is, spreekt de koorleden zeer aan.

Al met al zijn de gelauwerde Limburgse muzikanten in de greep van vocale duurzaamheid geraakt.


Men wil het spannende gegeven van een groot mannenkoor dat doorgaans al zingend veel CO2 uitademt, plaatsen tegen de CO2-loosheid van nucleaire energie zelf. Zo zal de internationale gastbariton Joachim Prügelhansch de bekende aria uit Rossini’s Barbier van Sevilia, met zijn korte en lange uithalen, deze halverwege mimisch afmaken om het contrast invoelbaar te maken voor het publiek: forse CO2-uitstoot en nagenoeg geen CO2-uitstoot. Gedeputeerde van Gaans-Gijbels:

‘Juist in een provincie als Limburg komen goede wil, muzikale virtuositeit en het samen de schouders er onder willen zetten voor duurzaamheid, goed samen. Hier kan dat.’

Onlangs schonk de provincie al aan het geliefde koor een verlengde elektrische bus met als opschrift de bekende liedtekst:

Wie schoen us Limburg is’.

***

Bron hier.

***