Poetin: Aanvallen op Oekraïense energieobjecten zijn vergelding en dienen ter demilitarisering

Datum:
 • zaterdag 13 april 2024
 • in
 • Categorie: ,
 •  Met aanvallen op de energie-infrastructuur van de Oekraïne antwoordt Moskou op vergelijkbare handelingen van Kiev.


  13-4-2024


  De aanvallen gelden het militair-industriële complex en brengen de Oekraïne dichterbij een demilitarisering, maakt Vladimir Poetin bekend.

  De Russische president Vladimir Poetin heeft de jongste aanvallen op objecten van de Oekraïense energie-infrastructuur met vergelijkbare aanvallen van de kant van Kiev in verbinding gebracht.

  Bij een ontmoeting donderdag met zijn Wit-Russische collega Aleksandr Loekasjenko in het Kremlin verklaarde het staatshoofd dat Rusland in de afgelopen winter om humanitaire redenen de Oekraïense krachtcentrales gespaard zou hebben, opdat kritieke instellingen zoals ziekenhuizen verder van stroom zouden kunnen worden voorzien. Door meerdere aanvallen op de eigen energie-infrastructuur zou Moskou echter tot een antwoord gedwongen zijn.

  De aanvallen op objecten van de Oekraïense energie-infrastructuur hadden ook de demilitarisering van het land tot doel, benadrukte Poetin. Met zulke maatregelen zou Rusland direct het militair-industriële complex van de tegenstander kunnen benadelen. Wanneer de conflictpartijen “alle vragen met andere middelen” zouden willen oplossen, zou Rusland, zoals Poetin al meermaals verklaard zou hebben, tot onderhandelingen bereid zijn.

  Loekasjenko toonde zich eensgezind dat Kiev met aanvallen op het Russische territorium tegenmaatregelen zou provoceren. Hij herinnerde aan voorstellen, waarover sinds lange tijd in Rusland gediscussieerd zou worden, volgens welke de strijdkrachten van het land kritieke punten, waaronder ook de energie-infrastructuur, in de Oekraïne zouden moeten aanvallen. Poetin waarschuwde echter dat dit schade zou kunnen toebrengen aan de burgerbevolking. Voor de aanvallen van Kiev op Rusland zou geen rechtvaardiging bestaan, benadrukte hij.

  Sinds januari voeren de strijdkrachten van Kiev regelmatig aanvallen met drones op oliedepots en olieraffinaderijen in Rusland uit. Volgens mediaberichten zou Washington Kiev ertoe opgeroepen hebben om te stoppen met de aanvallen, omdat deze de internationale energiemarkt zouden kunnen destabiliseren.

  Als vergelding voor de aanvallen uit de Oekraïne voerde het Russische leger meerdere grootscheeps opgezette aanvallen op de energie-infrastructuur van het land uit. De jongste aanval werd donderdag gemeld door het ministerie van Defensie in Moskou. In het kader van de enorme aanval, die een vergeldingsmaatregel werd genoemd, trof het Russische leger Oekraïense brandstof- en energie-installaties. Daarop berichtten Oekraïense bronnen over de verwoesting van de grootste krachtcentrale in het gebied Kiev.

  Bron
  rt.de

  Vertaald uit het Duits door:
  E.J. Bron
  (www.ejbron.wordpress.com)

  0 reacties :

  Een reactie posten