Onderzoek: mogelijk andere bron voor glyfosaat in water

Datum:
 • dinsdag 9 april 2024
 • in
 • Categorie: ,
 •  er is geen toets geweest van de publicatie door andere wetenschappers...


  3-4-2024


  Onderzoek: mogelijk andere bron voor glyfosaat in water

  De aanwezigheid van glyfosaat en de afbraakstof AMPA in Europees oppervlaktewater laat zich niet alleen verklaren door het gebruik van onkruidbestrijders. Dat stellen Duitse onderzoekers in een artikel dat is gepubliceerd op Research Square.

  Het artikel is niet peer-reviewed. Dat betekent dat er geen toets is geweest van de publicatie door andere wetenschappers, die niet bij het onderzoek betrokken waren, maar er wel deskundig op zijn. De auteurs van het onderzoek zijn werkzaam voor de Eberhard Karls Universität Tübingen en het Zweckverband Landeswasserversorgung.

  De onderzoekers hebben gekeken naar meetgegevens van glyfosaat en AMPA in oppervlaktewater. Ze komen tot de conclusie dat de gemeten waarden niet in lijn zijn met het seizoensgebonden gebruik van glyfosaat als gewasbeschermingsmiddel. In de Verenigde Staten is er wel een duidelijk verband zichtbaar tussen de gemeten glyfosaatwaarden en het gebruik van glyfosaat in de landbouw.


  Stoffen in Europese wasmiddelen

  De onderzoekers veronderstellen dat er nog een andere bron is voor glyfosaat in Europese rivieren. Mogelijk ontstaat glyfosaat en AMPA door stoffen die in Europese wasmiddelen voorkomen, maar niet in Amerikaanse wasmiddelen worden gebruikt, aldus de auteurs. “Alle gegevens wijzen duidelijk op de aanwezigheid van een nog onbekende, maar belangrijke stedelijke bron voor glyfosaat in Europa, die niet verband houdt met de toepassing van herbiciden, maar eerder met afvalwater”, schrijven de auteurs.

  Zij geven onder meer aan dat uit onderzoek is gebleken dat glyfosaat en AMPA ook (veel) worden aangetroffen in rioolwaterzuiveringsinstallaties, waar vooral huishoudelijk afvalwater wordt verwerkt. Die hoge waarden van glyfosaat en AMPA kunnen niet worden verklaard door stedelijk gebruik van glyfosaat, aldus de onderzoekers.

  De onderzoekers constateren dat beperkingen van het gebruik van glyfosaat of zelfs een verbod (Luxemburg), geen duidelijke veranderingen laten zien in de gevonden gehalten aan glyfosaat of AMPA in oppervlaktewater.


  BOERDERIJ  2 reacties :

  Anoniem zei

  Geef onderzoekers een buidel geld en ze leveren een onderzoek op maat af. Integere onderzoekers zijn net zo zeldzaam als een witte raaf.

  Anoniem zei

  De GGD is net zo betrouwbaar als de rest van de Overheid, dus helemaal niet. Er wordt al tientallen jaren geklaagd over de vervuiling van grond en water veroorzaakt door de bollen sector en de GGD gaf nooit thuis. Waarom nu dan opeens wel, omdat ze niet anders kunnen?

  Een reactie posten