FVD'er geschokt over antwoorden kabinet op vragen over oorlog Oekraïne: 'Zeer zorgelijk'

Datum:
 • dinsdag 30 april 2024
 • in
 • Categorie: , , ,
 •  ze kunnen geen kant op,....


  Redactie 30-4-2024


  FVD'er geschokt over antwoorden kabinet op vragen over oorlog Oekraïne: 'Zeer zorgelijk'

  Forum voor Democratie heeft de regering vragen gesteld over de mogelijke risico's van een nucleaire oorlog als gevolg van het conflict in Oekraïne. De antwoorden op deze vragen zijn nu bekend en volgens Pepijn van Houwelingen, Tweede Kamerlid namens FVD, blijkt dat er in veel gevallen geen verband is tussen de gestelde vragen en de ontvangen antwoorden. Met name ministers Ollongren en Bruins Slot worden bekritiseerd vanwege hun reacties.

  De Franse president Macron heeft aangegeven niet uit te sluiten dat Frankrijk troepen naar Oekraïne stuurt. Rusland heeft hierop gereageerd door te stellen dat als dit gebeurt, de kans op een nucleaire oorlog aanzienlijk is.

  FVD had aan de ministers gevraagd hoe serieus zij deze dreiging van een nucleaire oorlog inschatten. Echter, de ministers hebben geantwoord dat "Rusland de oorlog is begonnen door Oekraïne onrechtmatig binnen te vallen" en dat "het Rusland is dat de kans op een verbreding van de oorlog doet toenemen". Dit antwoord lijkt geen directe reactie te zijn op de gestelde vraag, merkt Van Houwelingen op.

  Verder vroeg FVD aan het kabinet hoe zij de uitspraak van commandant Eichelsheim beoordelen, die eerder zei dat niets is uitgesloten als het gaat om steun aan Oekraïne. FVD vroeg specifiek of het sturen van Nederlandse troepen daar ook onder valt. Het ontvangen antwoord was dat de commandant het kabinet adviseert over militaire steun aan Oekraïne en alle opties afweegt, wat opnieuw geen direct antwoord lijkt te zijn op de gestelde vraag.

  Van Houwelingen somt enkele voorbeelden op die hij schokkend acht: "Alsof je vraagt aan iemand: zullen we met de auto naar Frankrijk of Duitsland op vakantie? Diegene antwoordt dan: een auto is een vervoermiddel waarmee je op vakantie kunt gaan. Als we dit soort antwoorden krijgen, en die krijgen we steeds vaker, dan weet je dat ze klem zitten, ze kunnen geen kant op, ze hebben geen verhaal. Het is zeer ernstig dat de Kamer de regering hiermee laat wegkomen. De regering is grondwettelijk verplicht antwoord te geven op vragen en dat doen ze dus niet. En dat is zeer zorgelijk."

  1 reacties :

  Anoniem zei

  De oorlog begon, door de NAVO, in 1999, toen Tjechië, Polen en Hongarije toetraden en zo de Russen erop wezen dat de Amerikanen niet te vertrouwen zijn. Daarna in 2014 met de kleurenrevolutie. Ik herinner me de nooit eerder vertoonde poppenkast op het Maidanplein nog al te goed. Daarna zijn Russische meerderheden in het oostelijk deel van de Oekraïne stelselmatig met zware wapens bevochten totdat de Russen vonden dat er grenzen werden overschreden doordat het Oekraïnse leger steeds zwaarder bewapend werd en er ook laboratoria voor B en C wapens werden ingericht.
  "Wij" zijn niet de goeden in deze oorlog.

  Een reactie posten