Zorgt coronavaccin voor oversterfte? 'Definitief bewijs'

Datum:
 • zondag 24 maart 2024
 • in
 • Categorie: ,
 •  Volgens data-analist Herman Steigstra is er 'definitief bewijs' dat de coronavaccinatie zorgt voor de huidige oversterfte.


  MARIT NUBÉ 24-3-2024


  Hiervoor laat hij een grafiek zien van de periode juni tot december 2022. 'Het vaccin had ons toch moeten beschermen?' schrijft hij ironisch.

  Al drie jaar lang overlijden er wekelijks honderden Nederlanders meer dan verwacht, on onduidelijke redenen. Jaarlijks gaat het om 14.000 extra sterfgevallen. Daarom was er vorige maand een Kamerdebat over de oversterfte. Desondanks wil Zorgminister Pia Dijkstra (D66) een aangenomen Kamermotie hieromtrent niet uitvoeren.

  Sommige experts vermoeden een direct verband tussen de coronavaccinatie en de aanhoudende oversterfte. Onder meer hoogleraar Ronald Meester denkt dit. "Als je bijvoorbeeld kijkt naar de vaccinatievolumes van de laatste boosterronde, dan zie je dat de totale sterfte daarmee lijkt te correleren. Zeker bij de laatste boostercampagne zie je dat zodra de campagne begint, de oversterfte toeneemt", zei hij in 2022 bij NieuwRechts. "Je ziet het gewoon voor je ogen gebeuren."

  Ook komt er een academisch onderzoek naar een mogelijk verband tussen oversterfte en de coronavaccins. Hiervoor is genoeg opgehaald via een crowdfundingsactie. De campagne kreeg pas echt een boost toen viroloog Marion Koopmans er negatief op reageerde via sociale media.

  'Definitief bewijs'
  Ook data-analist Herman Steigstra ziet een direct verband tussen vaccinatie en oversterfte. Hiervoor baseert hij zich, net als Ronald Meester, op de statistieken over dit thema. Op X meldt hij nu 'het definitieve bewijs' te hebben, in de vorm van een grafiek.

  'In de zomer van 2022 lopen sterfte bij wel/niet gevaccineerden exact gelijk op. Maar vanaf september, zodra er werd gevaccineerd, liepen de cijfers uit elkaar', schrijft Steigstra op X. 'Als er dan in december ook nog griep overheen komt, dan zijn de rapen echt gaar. Gevaccineerden worden eerder geveld dan ongevaccineerden. Het vaccin had ons toch moeten beschermen?'

  Op LinkedIn staat de volledige analyse. Steigstra besluit: 'Deze grafiek is gebaseerd op een vaccinatiegraad van 89%. Als het 88% zou zijn (een keuze dus) dan zou dit de grafiek zijn. Dus alleen al door een iets lagere vaccinatiegraad te kiezen, is de oversterfte bij ongevaccineerden verdwenen.'

  Sinds 1 januari is het CBS gestopt met een wekelijkse berekening van de mogelijke oversterfte. Maar op initiatief van Steigstra is het initiatief Sterftemonitor.nl gelanceerd: een monitor waar de wekelijkse oversterfte worden berekend. Het doel is om de oversterftecijfers inzichtelijk te houden, als alternatief van het CBS.

  0 reacties :

  Een reactie posten