Zihni Özdil: Ik laat niet langer braaf mijn spaargeld verdampen bij een Nederlandse bank

Datum:
 • zondag 10 maart 2024
 • in
 • Categorie: ,
 •  Columnist Zihni Özdil verplaatste zijn spaargeld naar een buitenlandse bank die 4 procent rente geeft.


  10-3-2024


  Ook hij aarzelde eerst. Maar nu snapt hij dat elke Nederlander dat moet doen.

  Als je geluk hebt, krijg je in Nederland van de grootbanken maximaal 1,7 procent rente op je spaarrekening.

  ZIHNI ÖZDIL
  Zihni Özdil (1981) schrijft vanaf augustus 2021 elke zaterdag een column voor ewmagazine.nl.
  Lees meer
  Zihni Özdil

  In een zeer informatief artikel leggen mijn dierbare collega’s Joris Heijn en Theo van Vught uitmuntend uit: in ons land kun je bij kleinere banken weliswaar tot ruim 2 procent rente krijgen, maar dan moet je je spaarrente er wel vastzetten.

  Terwijl De Nederlandsche Bank de inflatie voor dit jaar raamt op bijna 3 procent. Met andere woorden: doordat in Nederland de spaarrente onder het inflatieniveau ligt, verdampt je spaargeld langzaam maar zeker.

  Bijna nergens anders in Europa is de spaarrente bij grootbanken zo laag als in Nederland. Hoe komt dat? Waarom trekt de Nederlandse spaarder, met liefst 380 miljard euro aan direct opneembaar geld, zo hard aan het kortste eind?

  Het meest voor de hand liggende antwoord is dat Nederlandse banken ontzettend gierig zijn.

  Dat is ook hoe ik er lang over dacht.

  Maar nu weet ik dat dat niet waar is. Althans, niet helemaal waar.

  NEDERLANDERS ZIJN TE BRAAF

  Het zit als volgt. Bijna nergens anders zijn er zo weinig grootbanken als in Nederland. Dat zorgt meteen voor een perverse prikkel – er is te weinig concurrentie.

  Schreef ik ‘te weinig concurrentie’? Ik bedoel te weinig concurrentie in Nederland.

  Want de echte reden dat onze banken zo gierig kunnen zijn met de spaarrente, bent u. En ik. De Nederlandse spaarder is buitengewoon braaf. En naar binnen gericht.

  Begrijp me niet verkeerd. Ook ik was zo’n kleinburgerlijke spaarder. Ja, natuurlijk wist ik dat de spaarrente in andere landen hoger is. Maar waarom zou ik risico’s nemen met mijn zuurverdiende centen?

  Met omgevallen buitenlandse banken zoals Icesave in het achterhoofd, vertikte ik het om naar het buitenland te kijken.

  Hoe faliekant mis had ik het, besef ik nu. Afgelopen weken heb ik me er namelijk wel in verdiept.

  Icesave was een IJslandse bank. IJsland is geen lid van de Europese Unie. En daarmee valt het land niet onder het depositogarantiestelsel. Dat stelsel garandeert dat je al je spaargeld tot 100.000 euro vergoedt krijgt, mocht je bank omvallen. Die vergoeding moet in twintig dagen gebeuren, zo schrijft de EU voor.

  IERSE BANK GEEFT 4 PROCENT RENTE

  Toen ik daar verder over ging nadenken, besloot ik om mijn spaargeld naar een andere bank in de EU met een hogere rente te verplaatsen.

  Heijn en Van Vugt schrijven deze week in EW dat je niettemin moet opletten of het betreffende EU-land een goede kredietstatus heeft.

  Leuk en aardig, maar EU-regels zijn EU-regels. Ik kan me niet voorstellen dat een land met een BB-status minder betrouwbaar zou zijn dan een land met een AAA-status.

  Hoe dan ook, ik ben gaan uitzoeken welke bank in de EU de hoogste spaarrente geeft. Ik zal de naam niet noemen, want deze column is geen reclame. Het blijkt een Ierse bank te zijn. Die liefst 4 procent spaarrente geeft. Die rente geldt wel tot een maximaal bedrag van 50.000 euro.

  Maar wacht even. Een Ierse bank. Is Ierland, ondanks het depositogarantiestelsel, betrouwbaar? Even checken, hoor. Oh, dat valt erg mee. De kredietrating van Ierland is een solide AA.

  Toch bleef mijn Nederlandse, naar binnen gerichte onderbuik opspelen. Ierland ligt op een eiland achter Engeland. Weliswaar EU-lid. Maar het voelt alsof het zomaar kan ‘wegdrijven’. Totaal irrationele angst, maar het gaat om je spaargeld, dus dan ga je gekke dingen denken.

  NIEMAND BETROUWBAARDER DAN DE DUITSERS

  Toen heb ik de kleine lettertjes gelezen. Wat blijkt? De Ierse bank is technisch geen Ierse bank. Het depositogarantiestelsel van de Ierse bank valt, en ik citeer, onder de ‘Entschädigungseinrichtung deutscher Banken GmbH’.

  Duitsland! Er is geen betrouwbaarder land dan dat van onze oosterburen.

  Dat haalde mij over om de stap te wagen. Via een heel efficiënte app opende ik een rekening bij de Ierse maar eigenlijk Duitse bank. Mijn spaargeld van de Nederlandse bank verplaatste ik moeiteloos daarheen.

  En nu geniet ik van maar liefst 4 procent jaarlijkse rente. Die bovendien elke maand netjes wordt bijgeschreven. En ik kan elk moment mijn geld weer vrij opnemen.

  Wat een verademing. Ik voel me nu ‘dom’ dat ik het niet eerder heb gedaan.

  Rest de vraag wat er zou gebeuren als alle Nederlandse spaarders zouden overstappen naar een andere bank in de EU.

  Ik gok zomaar dat Nederlandse banken dan als de wiedeweerga hun beschamend lage spaarrente op peil zouden brengen.


  ELSEVIER

  0 reacties :

  Een reactie posten