Weer verboden stof gemeten in Zwanenwater, milieuorganisatie MOB dringt aan op actie

Datum:
 • woensdag 27 maart 2024
 • in
 • Categorie: , ,
 • In het Zwanenwater bij Callantsoog is op diverse plekken nog een verboden en giftig bestrijdingsmiddel gemeten: fenchloorfos. 


  ANP 27-3-2024 


  Milieuorganisatie MOB kwam de stof tegen in openbare meetresultaten. De organisatie heeft zowel het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier als de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gevraagd om in te grijpen.

  Eerder deze maand signaleerde MOB al dat in de streek het kankerverwekkende onkruidbestrijdingsmiddel dinoterb was gemeten. De stof is sinds 1998 verboden, maar bleek onder meer het beschermde natuurgebied het Zwanenwater te vervuilen.

  MOB vermoedt dat het middel illegaal is gebruikt in de sierbloementeelt. De branche noemde dat een onterechte beschuldiging en pleitte voor "diepgaand onderzoek" naar de bron. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft inmiddels nader onderzoek aangekondigd. Daar besloot het waterschap toe nadat MOB de kwestie onder de aandacht had gebracht, al komen de metingen van het waterschap zelf.


  Lees ook: Waar komt landbouwgif in Noord-Holland vandaan? ‘Altijd wel een hufter die illegaal middel gebruikt. Maar dat kan met deze hoge waardes niet’


  Uit dezelfde openbare gegevens komt nu naar voren dat in 2022 ook fenchloorfos is aangetroffen in het Zwanenwater en omgeving. Het insecticide is verboden en zeer giftig voor insecten en voor het waterleven.


  Terwijl het waterschap onderzoek doet naar dinoterb, ziet de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geen "aanknopingspunt" om in actie te komen. De autoriteit heeft dat aan MOB laten weten. Een teamleider noemt het handhavingsverzoek van MOB in een brief "onvoldoende concreet", omdat niet duidelijk wordt wanneer en waar de overtreding zou hebben plaatsgevonden en wie "de vermeende overtreder/overtreders" zijn.


  De NVWA wijst op de wet, waarin staat dat een handhavingsverzoek aanknopingspunten moet bevatten. MOB-voorzitter Johan Vollenbroek heeft er geen begrip voor: "De NVWA verwacht kennelijk van MOB dat MOB de oorzaak achterhaalt en mogelijke daders op een presenteerblaadje aanbiedt."


  Lees ook: Partijen willen opheldering over gif in Noord-Hollandse wateren: ’Ernstige bedreiging voor biodiversiteit en gezondheid omwonenden’


  Noordhollands Dagblad
  0 reacties :

  Een reactie posten