Rutte sluit verdrag met Oekraïne buiten parlement om: ‘Ongelofelijk’

Datum:
 • zondag 3 maart 2024
 • in
 • Categorie: , ,
 • Het parlement is volledig buitenspel gezet. 


  Robin de Boer 2-3-2024


  Luister naar dit artikel
  NineForNews.nl
  00:00 / 01:48

  Demissionair premier Rutte heeft een tienjarig verdrag met Oekraïne gesloten. Het parlement is volledig buitenspel gezet. Nog voordat een debat had kunnen plaatsvinden, is het verdrag ondertekend.

  “Voor de veiligheid van Oekraïne en om de toekomstige veiligheid in Europa te waarborgen heeft Nederland hier vandaag een tienjarige veiligheidsovereenkomst gesloten met Oekraïne,” schrijft Rutte op X.

  Toen FVD-voorman Thierry Baudet dinsdag een debat aanvroeg, weigerde het kartel met de reden dat het ‘in het volgende Oekraïnedebat besproken zou kunnen worden’. “Schandalig. Belachelijk. Totaal onverantwoord. Bah!”

  Van controleur naar bewaker van de macht

  De partij vindt dat de Tweede Kamer een demissionaire regering tot de orde zou moeten roepen, zeker als het gaat om een verdrag dat vergaande gevolgen kan hebben voor Nederland.

  “De Kamer zet zichzelf buitenspel. Van controleur naar bewaker van de macht,” zegt FVD-fractiemedewerker Lidewij de Vos.

  (Video verwijderd? Klik hier...)

  Geschoffeerd

  “Het Nederlandse volk en parlement werden geschoffeerd. In het verdrag wordt het belang van ‘volledige verantwoording’ aan het Oekraïense volk en parlement juist benadrukt. Cynisch,” aldus De Vos.

  Rechtsfilosoof Raisa Blommestijn reageert: “De Nederlandse democratie is dood en begraven.”

  Journalist Joost Niemoller begrijpt echt niet hoe het kan dat niemand protesteert en dat de Kamer – inclusief de PVV – dit ongezien heeft laten passeren.

  Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

  NineForNews.nl
  0 reacties :

  Een reactie posten