Máxima wil verduurzaming 'ten koste van alles'

Datum:
 • zondag 17 maart 2024
 • in
 • Categorie:
 •  Koningin Máxima wil dat ondernemers en overheden gaan verduurzamen "ten koste van alles"


  MARIT NUBÉ 17-3-2024

  Máxima wil verduurzaming 'ten koste van alles'

  Koningin Máxima wil dat ondernemers en overheden gaan verduurzamen "ten koste van alles". Dit vertelde ze donderdag op de nationale conferentie circulaire economie in Nijmegen, meldt Omroep Gelderland. Sinds enige tijd ligt de vorstin onder vuur om haar politieke uitspraken op het gebied van digitale financiën.

  Bij de conferentie Circular Chain vond er ook een prijsuitreiking plaats voor ondernemers en overheden met duurzame initiatieven. Ook hielden ondernemers, banken, de koningin en staatssecretaris Heijnen een toespraak over verduurzaming.

  Volgens Máxima staat de Nederlandse welvaart "op het spel" bij verduurzaming, meldt Omroep Gelderland. Daarom vindt ze dat de welvaart "op een gezonde en veilige manier in betere balans moet komen met de aarde". De vorstin is blij dat steeds meer ondernemers kiezen voor een milieuvriendelijke koers, zoals blijkt uit CBS-cijfers. 

  Financiële lobbyactiviteiten
  Momenteel ligt Máxima onder vuur vanwege haar pleidooi voor digitaal geld. Sinds oktober 2022 pleit op internationale congressen regelmatig hiervoor, als speciaal VN-gezant (UNSGSA). Al meermaals zijn er echter Kamervragen hierover ingediend. Kamerleden vragen zich af of het staatsrechtelijk wel in de haak is dat de vorstin zulke uitspraken doet over een politiek controversieel onderwerp. Het demissionaire kabinet weigert echter documenten hieromtrent vrij te geven, 'in het belang van de staat'.

  Ondanks een reprimande van het ministerie van Financiën blijft Máxima doorgaan met haar politieke toespraken. In januari, bij de jaarlijkse WEF-bijeenkosmt in Davos, sprak de vorstin zich zelfs positief uit voor de invoering van de digitale identiteit. Volgens haar is dit een handig middel om te zien wie er gevaccineerd is. Dit zorgde voor een tik op de vingers van hoogleraar staatsrecht Wim Voermans.

  NieuwRechts

  2 reacties :

  Anoniem zei

  Wanneer zei ze dit? Tussen de vakanties door in griekenland, lech en de caribbean of tijdens een dagje shoppen in milaan, barcelona of madrid met het regeringsvliegtuig?

  Anoniem zei

  Ik ben blij dat ik optijd Nederland ontvlucht ben.
  Ik ga nooit meer terug naar dat land met zijn ingekakte volk die alles laten gebeuren.

  Een reactie posten