Kunstenaar Rob Scholte wil kort geding tegen gemeente Den Helder over geheime documenten

Datum:
 • woensdag 20 maart 2024
 • in
 • Categorie: ,
 •  DEN HELDER Rob Scholte en echtgenote Lijsje Snijder willen de gemeente opnieuw voor de rechter dagen.


  Delano Weltevreden 20-3-2024

  In een brief aan de rechtbank vragen zij met spoed een kort geding aan over door de gemeente Den Helder geheim verklaarde documenten.


  Het Rob Scholte Museum in het voormalige postkantoor aan de Middenweg is in april 2018 in opdracht van de gemeente ontruimd omdat de kunstenaar een, door hem betwiste, betalingsachterstand had. Zijn kunstcollectie is toen in beslag genomen en elders opgeslagen. De gemeente wil dat Scholte de ontruimings- en opslagkosten betaalt. Die lopen in de tonnen.


  Lees ook: Rob Scholtemuseum Den Helder ontruimd [video]


  Ook advocatenkantoor Friedberg & Mahn uit Amsterdam heeft enkele tonnen van de kunstenaar te goed. Het kantoor van Benno Friedberg en Judith Mahn heeft Scholte jarenlang vertegenwoordigd. De schuld aan hen is ontstaan omdat hun cliƫnt zijn rekeningen op een bepaald moment niet kon betalen.


  Beslag

  De gemeente Den Helder en het advocatenkantoor hebben beide beslag gelegd op de kunstcollectie van Scholte. Veilinghuis BVA heeft de collectie verkocht. De kunstwerken hebben 614.467,66 euro opgebracht. De twee schuldeisers hebben overeenstemming bereikt over de verdeling daarvan. Op dinsdag 26 maart moet de rechtbank daar een definitieve beslissing over nemen. Rob Scholte is ook voor die zitting uitgenodigd.


  Lees ook: De rechter bepaalt hoeveel de gemeente en advocatenkantoor Friedberg & Mahn krijgen uit de veilingopbrengst van de kunstcollectie van Rob Scholte


  De veilingopbrengst dekt niet de totale vordering van de gemeente en het advocatenkantoor op Scholte. Wethouder Michiel Wouters heeft onlangs gezegd dat het college een besluit moet nemen over hoe om te gaan met de restschuld van de kunstenaar. Vanwege die naderende zitting over de verdeling van de veilingopbrengst hebben de kunstenaar en zijn vrouw met spoed een kort geding aangevraagd tegen de gemeente Den Helder.


  Tot het gaatje

  Zij vinden dat de gemeente en het advocatenkantoor ’tot het gaatje’ willen gaan om elke cent binnen te halen. Volgens het echtpaar valt van een kale kip echter niets te plukken. Zij vinden dat de gemeente allerlei geheim verklaarde documenten en zwartgelakte informatie in opgevraagde documenten moet vrijgeven. Onder andere een geheim document waarin aanvullende afspraken zijn opgenomen over de verkoop van het voormalige postkantoor aan bouwbedrijf A. Tuin BV. Door bepaalde documenten geheim te verklaren en delen van sommige documenten zwart te lakken wekt de gemeente volgens Scholte en echtgenote de schijn van corruptie, belangenverstrengeling en machtsmisbruik.


  Wethouder Michiel Wouters weet van het verzoek van Scholte aan de rechtbank. Hij zegt dat de gemeente nog geen dagvaarding heeft ontvangen.

  Noordhollands Dagblad


  2 reacties :

  Anoniem zei

  BOEM !!

  Anoniem zei

  Zodra Overheden de inhoud van belangrijke documenten gaan zwart lakken hebben ze wat te verbergen. Kijk naar Den Haag, alles wat met Corona te maken heeft wordt zwart gelakt of de Woo verzoeken worden genegeerd. In Den Helder precies zo wat maar weer eens aangeeft dat ambtenaren en politici schijt hebben aan transparantie en democratie.

  Een reactie posten