EU-top mislukt: geen overeenstemming over Russische vermogenswaarden en de Oekraïne

Datum:
 • zaterdag 23 maart 2024
 • in
 • Categorie: ,
 •  ...de EU  is voornemens om Kiev “zo intensief als nodig” te helpen.  EU-top mislukt: geen overeenstemming over Russische vermogenswaarden en de Oekraïne

  (Door: Thomas Röper – Vertaling: E.J. Bron)

  De EU-top is mislukt, want de staats- en regeringschefs van de EU konden geen overeenstemming bereiken in belangrijke kwesties van het gebruik van Russische vermogenswaarden of het begin van toetredingsonderhandelingen met de Oekraïne en andere landen.

  De EU-top is zonder resultaat ten einde gegaan, want in geen enkele belangrijke kwestie werd overeenstemming bereikt. Het Russische persbureau TASS heeft de resultaten van de top samengevat. Hieronder de vertaling:

  De EU-top kon niet tot overeenstemming komen over Russische vermogenswaarden en euro bonds voor de militarisering

  De staats- en regeringschefs van de EU konden het bij de EU-top in Brussel niet eens worden over het gebruik van de opbrengsten van bevroren Russische vermogenswaarden ter ondersteuning van Kiev. De EU zou verder werken aan deze kwestie, zei de voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, na de bijeenkomst.

  Bovendien hebben de deelnemers aan de top geen beslissing over de kwestie van euro bonds ter financiering van de militarisering van de Europese industrie genomen en geen data voor het begin van de onderhandelingen over de toetreding tot de EU van Moldavië en de Oekraïne vastgelegd.

  Het persbureau TASS heeft de belangrijkste resultaten samengevat.

  Militaire hulp voor de Oekraïne

  • In de slotverklaring van de top wordt benadrukt dat de EU voornemens is om Kiev “zo intensief als nodig” te helpen. “De Oekraïne heeft dringend luchtafweersystemen, granaten en raketten nodig. Op dit kritieke moment zullen de EU en haar lidstaten de beschikbaarstelling van alle noodzakelijke militaire hulp versnellen en intensiveren”, staat er in het document.

  Ruslands bevroren vermogenswaarden

  • Brussel is het nog niet eens geworden over een oplossing voor het gebruik van de opbrengsten uit bevroren Russische vermogenswaarden. De ministers kregen opdracht om verder te werken aan voorstellen van de Europese Commissie en van de diplomatieke dienst van de EU. Josep Borrel, de Hoge vertegenwoordiger van de EU voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid, stelde voor om 90% van de opbrengsten uit de bevroren Russische vermogenswaarden aan de Europese vredesfaciliteit over te maken om wapenleveringen aan Kiev te financieren. De resterende 10% zouden aan de EU-begroting moeten worden overgemaakt om de Oekraïense militaire industrie te ondersteunen.
  • Het persbureau “Bloomberg” citeerde zijn bronnen met de uitspraak dat het plan bij enkele landen op verzet zou stuiten: in het bijzonder Ierland, Luxemburg en Malta zouden van mening zijn dat er een nauwkeuriger analyse voor het plan nodig zou zijn, terwijl Hongarije van mening zou zijn dat de gelden eerder voor de wederopbouw van de Oekraïne dan voor wapens gebruikt zouden moeten worden.

  Invoerrechten en sancties

  • De staats- en regeringschefs van de EU dreigden met een verscherping van de sancties tegen Rusland evenals met nieuwe sancties tegen Wit-Rusland, Iran en Noord-Korea wegens de “ondersteuning van Moskou”. Ze gaven de Europese Commissie opdracht om de strijd tegen het omzeilen van de sancties op te voeren en riepen derde landen op om geen militaire hulp aan Rusland te leveren.
  • Op de tweede dag van de top legde de EU vanwege de dood van Alexej Navalny sancties aan twee Russische strafkolonies en 33 individuele personen op, waaronder de Russische viceminister van Justitie Vsevolod Vukolov, rechter aan het hoogste gerechtshof van Rusland, evenals aan politie- en gevangenisfunctionarissen.
  • De Europese Commissie heeft in Brussel “verhinderend hoge” invoerrechten op graan, zonnebloempitten en voedermiddelen uit Rusland en Wit-Rusland voorgesteld. Volgens haar verklaring zullen deze niet voor de doorvoer in derde landen gelden. Daarvoor had de “Financial Times” geschreven dat de tol € 95,- per ton zou bedragen, terwijl de gemiddelde prijs voor tarwe in de EU ongeveer € 193,- per ton bedraagt.

  Midden-Oosten

  • De staats- en regeringschefs van de EU zijn het voor het eerst sinds het begin van de gevechten in de Gazastrook eens geworden over een oproep tot een wapenstilstand. De secretaris-generaal van de VN, António Guterres, was op de top uitgenodigd om het thema Midden-Oosten te bespreken.
  • In het middelpunt van de gedachtewisseling stonden de zich constant verslechterende situatie in de Gazastrook en mogelijkheden om de humanitaire hulp dringend op te voeren. Er werd overleg gevoerd over manieren hoe een escalatie op de “Westelijke Jordaanoever”, aan de Rode Zee en in Libanon verhinderd kan worden.

  De situatie in de EU

  • Op de top werd ook gesproken over het vervullen van een deel van de eisen van de Europese boeren, die de afgelopen tijd massale protesten hebben georganiseerd, en over de financiële stabiliteit van de Europese Unie.
  • In Brussel werd niet de uitgifte van euro bonds ter financiering van de militarisering van de EU-industrie besloten, maar de voorstellen van de Europese Commissie ter versterking van de wapenindustrie werden verwelkomd. Daarvoor had Charles Michel gezegd dat het er om zou gaan de militaire productie tot 2030 te verdubbelen.
  • De deelnemers aan de EU-top noemden geen data voor het opnemen van toetredingsonderhandelingen met de Oekraïne en Moldavië, maar begroetten slechts hun vooruitgang. Tegelijkertijd verklaarde de voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, dat hij er van uit zou gaan dat de onderhandelingen tot eind juni opgenomen worden. Bovendien werden de staats- en regeringschefs het eens over het opnemen van toetredingsgesprekken met Bosnië-Herzegovina, ze noemden echter geen data.

  Bron:
  anti-spiegel.ru
  Door: Thomas Röper

  Vertaald uit het Duits door:
  E.J. Bron
  (www.ejbron.wordpress.com)

  0 reacties :

  Een reactie posten