Wegens anti-Rusland koers: Scholz verhindert von der Leyen als NAVO-cheffin

Datum:
 • zondag 18 februari 2024
 • in
 • Categorie: , ,
 •  “Scholz was er categorisch tegen dat von der Leyen de NAVO-cheffin wordt”.......  Wegens anti-Rusland koers: Scholz verhindert von der Leyen als NAVO-cheffin  (Vertaling: E.J. Bron)

  Volgens met elkaar overeenstemmende mediaberichten zou de Duitse bondskanselier Olaf Scholz (SPD) zijn landgenote Ursula von der Leyen (CDU) als toekomstige NAVO-cheffin verhinderd hebben. Belangrijkste reden: de politieke koers van de huidige voorzitster van de Europese Unie zou te Rusland-vijandig zijn.

  Von der Leyen zou de absolute favoriete van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken voor de opvolging van de vertrekkende secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg geweest zijn. Maar eind vorig jaar zou dit in een telefoongesprek tussen de Duitse bondskanselier Olaf Scholz en de Amerikaanse president Joe Biden mislukt zijn. Volgens hoge EU-ambtenaren en diplomaten zou de sociaaldemocraat een veto tegen de benoeming van de christendemocrate hebben gebruikt: “Scholz was er categorisch tegen dat von der Leyen de NAVO-cheffin wordt”, beweerden politieke insiders.

  Beslissing over de functie van NAVO-chef nog voor de Europese verkiezingen in juni

  Ursula von der Leyen is volgens Scholz blijkbaar te kritisch tegenover Moskou, wat op de lange termijn een nadeel zou kunnen blijken te zijn. In de omgeving van von der Leyen heette het in het verleden daarentegen steeds opnieuw dat de voorzitster van de Europese Commissie en voormalige Duitse minister van Defensie helemaal niet beschikbaar zou zijn voor de functie van secretaris-generaal van de NAVO. Daartegen spreekt echter de “hartstocht en vastberadenheid” waarmee von der Leyen zich bezighoudt met buitenlandse politiek en hoe ze zich steeds opnieuw persoonlijk bezighoudt met de Oekraïne-oorlog en de crisis in de Gazastrook.

  Na het vermeende veto van bondskanselier Scholz komen er steeds meer aanwijzingen dat de vertrekkende Nederlandse minister-president Mark Rutte secretaris-generaal van de NAVO wordt en Jens Stoltenberg na tien jaar in oktober zou aflossen. “De beslissing moet nog voor de Europese verkiezingen in juni vallen”, zei een hoge NAVO-diplomaat. Verder zei men dat Rutte op dit moment veel gesprekken zou voeren en dat “de ondersteuning voor hem toeneemt”.

  Bron:
  exxpress.at

  Vertaald uit het Duits door:
  E.J. Bron
  (www.ejbron.wordpress.com)

  1 reacties :

  Anoniem zei

  We krijgen Rutte als NAVO chef. We waren als Nederland al in oorlog met Rusland aldus Rutte en met NAVO chef Rutte krijgen we een 3e Wereld Oorlog. Rutte zal tegen die tijd wel een veilig inkomen hebben gezocht samen met zijn vriendjes en vriendinnetjes, tenminste als de atoombommen uit blijven, anders is er geen ontkomen aan, ook niet voor dappere DODO Rutte.

  Een reactie posten