VVD Den Helder botst met college over de opvang van het aantal asielzoekers in Den Helder

Datum:
 • zondag 18 februari 2024
 • in
 • Categorie: ,
 • Elke gemeente moet een aantal asielzoekers opvangen.    17-2-2024

  VVD Den Helder botst met college over de opvang van het aantal asielzoekers in Den Helder


  Het azc aan de Nieuweweg, rechtsboven op de foto. archieffoto


  DEN HELDER


  Het aantal asielzoekers in Den Helder wordt niet verminderd. Dat antwoorden burgemeester en wethouders op vragen van de VVD. De fractie neemt daar geen genoegen mee. „Als het aantal in Den Helder niet verandert, hoeven de buren niets te doen en verandert er feitelijk niets”, zegt raadslid Kees Visser.

  De Spreidingswet is sinds 1 februari van kracht. Elke gemeente moet een aantal asielzoekers opvangen. Den Helder moet 257 asielzoekers opvangen, fors minder dan de bijna duizend die er nu wonen. Hollands Kroon moet er 279 opnemen, Schagen 276 en Texel 82.

  Lees ook: Den Helder wil deal over asielzoekers met buurgemeenten. ’Wij jullie asielzoekers, jullie onze statushouders’

  VVD Den Helder vindt dat het aantal asielzoekers in de marinestad ’drastisch’ omlaag kan. Dat moet volgens de liberalen het Helderse uitgangspunt zijn in de gesprekken die over asielopvang met andere regiogemeenten worden gevoerd. De fractie staat daar niet alleen in, ook PVV vindt dat. Maar wat het college betreft gaat dat niet gebeuren, blijkt uit het antwoord van het college op de vragen van de VVD: ’In 2021 is in de raad de visie met betrekking tot asielopvang vastgesteld. Wij zien geen reden om deze vastgestelde visie met de komst van de Spreidingswet te herzien’, aldus het college.

  VVD is verbaasd over deze opstelling van het college. „De visie waar het college het over heeft is nooit door de gemeenteraad vastgesteld. Het is ons ter kennisname aangeboden. De visie gaat over de opvang van 1080 asielzoekers, op basis van de Spreidingwet hoeven we er maar 257 op te vangen. Als er in Den Helder niets verandert, hoeven de buurgemeenten niets te doen en verandert er feitelijk niets.” De fractie wil het onderwerp zo snel mogelijk bespreken in de raadscommissie bestuur en middelen. „De raad moet er op z’n minst wensen en bedenkingen over kunnen uiten”, zegt Visser.


  Opening

  „Wij zijn niet tegen de opvang van asielzoekers uit onveilige landen”, benadrukt hij. „Wel voor een betere spreiding in de regio. Naast de 1080 asielzoekers hebben we 180 Oekraïners en hebben we regionaal afspraken gemaakt over de opvang van 300 arbeidsmigranten.”

  Burgemeester en wethouders zien de gesprekken over de gevolgen van de Spreidingswet als opening om met omliggende gemeenten te praten ’over de verschillende opvang- en huisvestingsvraagstukken voor diverse doelgroepen en hoe we elkaar daarin kunnen helpen’ staat in de antwoorden van het college. Eerder meldde deze krant al dat Den Helder de andere gemeenten wil voorstellen dat zij (een deel van) de aan Den Helder toegewezen statushouders huisvesten. Omdat Den Helder al veel asielzoekers opvangt, zouden de omliggende gemeenten dat niet of in mindere mate hoeven te doen.

  Lees ook: VVD Hollands Kroon: ’Ook huisvesting Oekraïners en arbeidsmigranten betrekken bij gesprekken over opvang asielzoekers en statushouders’

  VVD Hollands Kroon zegt te willen praten over de opvang van allerlei groepen: asielzoekers, statushouders, arbeidsmigranten en vluchtelingen uit Oekraïne. Partijgenoot Kees Visser uit Den Helder: „De enige ’uitruil’ die de Spreidingswet ons feitelijk meegeeft is de huisvesting van minder statushouders, asielzoekers met een permanente verblijfsvergunning. Met betrekking tot de Oekraïners gaan we ervan uit dat dit tijdelijke opvang is. De huisvesting van arbeidsmigranten is permanente huisvesting van, mogelijk, steeds andere mensen.”

  Noordhollands Dagblad

  1 reacties :

  Anoniem zei

  Geweldig al die vreedzame JONGE asielzoekers. Vaak wordt er door de voorstanders gezegd dat "ze" niet allemaal zo zijn als het soort wat in Den Haag is losgegaan. Dat klopt want als alle 450.000 asielzoekers en familie die hier komen allemaal zo zouden zijn dan kan de autochtone bevolking beter vluchten naar landen waar het nog enigszins normaal is, nu is het afwachten totdat het helemaal ontspoort.

  Een reactie posten