Techgigant Microsoft doorbreekt na tien jaar het zwijgen over datacenters Wieringermeer. ’We hebben ervan geleerd’

Datum:
  • zaterdag 10 februari 2024
  • in
  • Categorie: ,

  • HOLLANDS KROON
      MIDDENMEER  Donderdagochtend in een waterkoude Wieringermeer.




    Lars van der Bel 10-2-2024

    „Alsof we een gevangenis in gaan”, zegt de fotograaf terwijl hij verbaasd om zich heen kijkt. Tot dusver had hij een telelens nodig om iets op te vangen van de werkzaamheden aan de datacenters. Maar vandaag is alles anders. We mogen er met ons neus bovenop zitten, gewoon omdat we het willen. Voor het eerst in tien jaar.

    „Daar zijn jullie”, klinkt het ineens vanachter een reeks toegangspoortjes waar een aantal Microsoft-vertegenwoordigers ons staat op te wachten. Gewezen wordt naar een balie waar twee gespierde beveiligers staan. „Jullie mogen je daar melden.”


    Het is een wat afstandelijke entree voor een tijdsbestek van tien jaar waarin pers, omwonenden en andere geïnteresseerden steevast de deur werden gewezen. Maar als onze identiteit blijkt te kloppen en toegangspassen in orde zijn gemaakt, verandert dat zodra directeur Nick Hengelman (37) met een open handpalm en een brede glimlach voor ons staat. „Dit is het, ja”, zegt hij over zes/zeven vierkante meter dat door moet gaan voor kantoor. Om er direct met gevoel voor ironie aan toe te voegen: „Ze moeten ergens het geld vandaan halen.”


    Voor de goede orde: Microsoft klom vorige maand nog over Apple heen als meest waardevolle bedrijf ter wereld. Een slordige 2636 miljard euro is het waard, toonde Wallstreet. Het succes van de Amerikaanse techreus staat in schril contrast met de ontwikkeling van de datacenters in de Wieringermeer. Althans, in beeldvorming.

    Want waar het bedrijf elders wordt geassocieerd met Windows, Bill Gates en een torenhoge beurswaarde, zal het bij een niet onaanzienlijk deel van de inwoners van de Wieringermeer gekend worden als het meest waardeloze bedrijf ter wereld. Als een vervuiler die verantwoordelijk is voor foeilelijke datacenters en de boel in het geniep bij elkaar liegt. „Dat is dus ook waarom we onze bedrijfsvoering steeds meer openstellen”, zegt Hengelman. „We hebben daarvan geleerd.”


    Hoe staat het ervoor met de werkzaamheden?

    „Zoals jullie waarschijnlijk weten, hebben we wat vertraging. Anderhalf jaar ongeveer. Dat heeft te maken met aantal factoren, waaronder het vergunningentraject.”

    Terwijl jullie nog zo voortvarend van start gingen. Door gewoon alvast te beginnen en geen rekening te houden met vergunningen?


    „Goed dat je het opnoemt, maar dat klopt niet. We hebben een vergunning aangevraagd bij de gemeente en die ook gekregen. Totdat de provincie in de lucht kwam. Hun standpunt: het is niet aan de gemeente om hiervoor een vergunning te verlenen. Dat werd een kwestie omtrent bevoegd gezag, in overleg hebben wij er toen voor gekozen om óók een vergunning aan te vragen bij de provincie. In dat proces kwam de provincie op een gegeven moment met een gedoogbesluit. Dan mag je beginnen met bouwen, maar dan wel op eigen risico. Wat ze daarmee in feite zeggen is dat het er goed uit ziet, de vergunningsaanvraag, alleen dat de kosten wel voor jezelf zijn als er toch iets niet klopt. Dat risico wilden we wel lopen, omdat we weten dat we ons aan de regels houden.”


    Lees ook: Provincie verleent Microsoft vergunning voor de bouw van datacenter in Middenmeer. ’Geen schadelijke gevolgen voor natuur’


    Dat wordt betwist. Er loopt nog altijd een rechtszaak tussen jullie en actiegroep Red de Wieringermeer.

    „Soms word je ingehaald door wet- en regelgeving. Dat is precies wat daar is gebeurd. Toen wij met de vergunningaanvraag bezig waren, speelde stikstof nog niet. Daarna is het pas iets geworden, waardoor vergunningaanvragen van heel veel bedrijven en ook van ons nog een keer tegen het licht moesten worden gehouden. Wat ik er verder nog over kan zeggen is dat het aan de rechter is en dat we het besluit met vertrouwen afwachten.”


    Microsoft is hier de afgelopen tien jaar flink aan het bouwen geweest. De PR rond al die activiteiten is altijd overgelaten aan de gemeente Hollands Kroon. Vanuit jullie kant is het eigenlijk altijd stil gebleven. Was het beleid om te zwijgen?

    „Dat was beleid, ja.”


    Lees ook: Theo Meskers ging als wethouder Hollands Kroon ten onder aan omstreden datacenters langs A7: ’Uitzending Arjen Lubach is heel vervelend gebleken’


    Met welk idee?

    „Met het idee dat we verantwoordelijk zijn voor kritieke infrastructuur. Wij beheren als Microsoft de gegevens voor 350.000 zakelijke entiteiten in Nederland. Van scholen en banken tot aan ziekenhuizen. Dat staat nog los van alle particulieren waarvan de data hier wordt opgeslagen. Er hoeft maar één iemand een usb-stick in te pluggen ergens en je hebt een probleem. Die verantwoordelijkheid voelen wij sterk. Mensen verwachten van ons dat wij Fort Knox zijn en dan hanteer je het principe: hier komt niemand binnen. Wat we over het hoofd hebben gezien, is dat mensen dan denken dat hier schimmige dingen gebeuren.”


    Een soort Area 51.

    „Precies. En mensen denken dat we ons als bedrijf nergens wat van aantrekken. Dat is niet waar, maar zo is het wel gegaan.”


    Door wat hier fout is gegaan, hebben jullie het beleid aangepast?

    „Zeker. Toen we het er een keer over hadden, zei onze CEO Noelle Walsh: ’Daar zijn we de mist in gegaan’. Ik vind het persoonlijk ook heel jammer dat we dit niet eerder hebben kunnen doen, zo’n rondleiding. Het liefst wil je transparant zijn naar mensen die zich interesseren in jou en de onderneming. Dat neemt niet weg dat we nog steeds terughoudend zijn als het gaat om pers. Wat we bijvoorbeeld nu veel meer doen dan vroeger is de omwonenden erbij betrekken of langsgaan bij scholen. Maar als we daar ook pers bij zouden uitnodigen, krijg je al snel te horen dat we een wit voetje proberen te halen of iets proberen te verkopen. Dat wil je ook weer niet. Daarnaast hebben we er heel bewust voor gekozen om mensen nu uit te nodigen. Nu is het datacenter nog niet operationeel. Dus jullie kunnen bijna alles zien, maar we hoeven jullie niet door die douane te laten gaan die het straks wordt. Want geloof me, ook ik word dan vijf keer gecontroleerd voordat ik bij de servers in de buurt ben.”


    Lees ook: Twee procedures datacenters stilgelegd, college Hollands Kroon komt belofte na. ’We hebben gezegd: dit eindigt nu’


    Die slechte beeldvorming, wat heeft dat jullie gekost?

    „Veel, waaronder geloofwaardigheid. Ik weet nog dat ik ergens een artikel las dat je bij een datacenter genoeg hebt aan één beveiliger en een hond en dat het voor de rest geen werkgelegenheid oplevert in de regio. Of dat het meeste werk naar hoofdkantoren in de Randstad verdwijnt. Ikzelf kom uit Spierdijk, dus ik hoor die verhalen ook. Het vreemde eraan is dat ik niet een van de weinige maar juist een van de vele voorbeelden ben waaruit iets anders blijkt. Als we het hebben over het datacenter dat al draait, woont zeventig tot vijfenzeventig procent van de werknemers in de directe omgeving. Meer dan tachtig procent daarvan verricht technisch werk. Dus dat zijn IT’ers, elektrotechneuten zoals ikzelf of mensen die de mechanica onderhouden.”


    Over hoeveel mensen hebben we het dan eigenlijk?

    „Mensen weet ik niet precies, maar het gaat om rond de 255 fte. Daar kun je dan nog 250 fte bij optellen die via andere dienstverleners wordt aanbesteed, de contracters zoals wij dat noemen. Dan heb je het bijvoorbeeld over beveiliging en mensen die specifieke onderhoudsklussen uitvoeren.”


    En wat gaat dit nieuwe datacenter aan werkgelegenheid opleveren?

    „Het is ongeveer de helft van het datacenter dat er al staat, dus laten we zeggen alles keer anderhalf. En je kunt ervan uit gaan dat we dezelfde verhoudingen opzoeken als het gaat om personeel uit deze regio. Dat is overigens wat we ook doen met de mensen die hier tijdens de bouw aan het werk zijn: zoveel mogelijk bedrijven uit de omgeving inschakelen. Het liefst hadden we ook gehad dat een Nederlandse aannemer dit alles zou bouwen. Alleen loop je er dan tegenaan dat geen enkel bedrijf in Nederland dit soort projecten op deze schaal aangaat. Net als dat we niet al het personeel uit Nederland kunnen halen. Daarvoor is de arbeidsmarkt gewoonweg te krap. We hebben toch al zo’n 800 tot soms 1400 man hier rondlopen tijdens de bouw.”


    Wanneer is het af?

    „Het streven is dat we komende zomer live gaan. Maar dat hangt wel nog van een aantal dingen af, waaronder ook de rechtszaak. Als dat erop zit, komen de eerste servers deze kant op. En testen we alles. Dat neemt behoorlijk wat tijd in beslag. Want nogmaals, we gaan over kritieke infrastucteer. Dus elk draadje wordt nagelopen, elke zekering moet werken. Vijf keer wordt alles gecontroleerd. En ook de noodaccu’s en generatoren worden getest voor het geval van een grote stroomstoring. Als dat allemaal is gebeurd, dan kunnen we.”


    Roemenen

    Microsoft zegt het nog altijd te betreuren dat een aantal Roemenen eind vorig jaar aanleiding zag om te komen protesteren nadat hun loon niet betaald was. Een failliete onderaannemer was hier debet aan. Ze melden dat de kwestie is opgelost en dat de werkzaamheden zijn hervat.


    Lees ook: Wat tachtig Roemenen zeggen over tien jaar datacenters in de Wieringermeer: de kleine schemerwereld van Big Tech | commentaar





    Noordhollands Dagblad









    0 reacties :

    Een reactie posten