Overheid neemt schulden toeslagenouders over: ruim 887 miljoen euro

Datum:
 • zaterdag 17 februari 2024
 • in
 • Categorie:
 • Overheid neemt schulden toeslagenouders over: ruim 887 miljoen euro

  Redactie, TPO, 16 februari 2024 – De overheid heeft in totaal 887 miljoen euro aan schulden en betalingsachterstanden van ouders overgenomen of kwijtgescholden, waarvan het merendeel voortkwam uit het toeslagenschandaal bij de overheid zelf, meldt het ANP.

  Demissionair staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen) rapporteert in de laatste voortgangsrapportage over de compensatieoperatie voor gedupeerden, dat via de Sociale Banken Nederland 160 miljoen euro aan private schuldeisers is betaald.

  Toeslagen

  Een groot deel van de kwijtgescholden overheidsschulden is afkomstig van Toeslagen zelf. Bij de Belastingdienst, de dienst Toeslagen en de Douane is bijna 326 miljoen euro kwijtgescholden. Bij DUO stonden bijna 350 miljoen euro aan schulden open, voornamelijk studieschulden.

  Ook stonden er schulden open bij het CAK, dat bijdragen int voor onder andere thuiszorg, terwijl een klein bedrag (in totaal 142.000 euro) is overgenomen van het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen, dat alimentatie int. Bovendien kunnen ex-partners ook schulden laten overnemen.

  Snellere afronding door genomen maatregelen

  In het voortgangsrapport meldt De Vries dat er vooruitgang is geboekt in de herstelzaak, waarbij eerder genomen maatregelen blijken te werken. Hierdoor kan de volledige beoordelingen van de dossiers van gedupeerden sneller worden afgerond.

  Van de 68.000 mensen die zich als gedupeerden hebben gemeld en een eerste toets hebben doorstaan, is iets minder dan de helft daadwerkelijk als gedupeerde erkend. Bijna driekwart van hen heeft een volledige beoordeling gehad, waaruit duidelijk wordt hoeveel compensatie ze zullen ontvangen.

  Bovendien hebben bijna 84.000 gedupeerde jongeren “een financieel steuntje in de rug ontvangen”, wat de kindregeling wordt genoemd.

  TPO

  0 reacties :

  Een reactie posten