Geert Dales tegen Frans Timmermans: ‘Hij groeide niet op onder arbeiders, ik werkte met zijn vader’

Datum:
 • maandag 19 februari 2024
 • in
 • Categorie: ,
 •  Socialisten doen zich graag voor als arbeiders


  Geert Dales tegen Frans Timmermans: ‘Hij groeide niet op onder arbeiders, ik werkte met zijn vader’


  Frans Timmermans beweert in een Kamerdebat dat hij tussen de “arbeiders” is opgegroeid. Een ex-collega van zijn vader weerspreekt dat. “Daar liep geen arbeider rond.”

  Frans Timmermans in debat met Ronald Plasterk

  Frans Timmermans deed zijn uitspraken in een Kamerdebat met Ronald Plasterk. Die bracht verslag uit als informateur van het nieuwe kabinet. “Het grote verschil tussen de heer Plasterk en mij,” begon Timmermans, “is dat ik de arbeiders van thuis uit mijn hele leven heb gezien en dat hij ze alleen van een grote afstand heeft bewonderd.” De gevatte Plasterk had zijn antwoord direct klaar: “Ik ben opgegroeid in Den Haag Zuidwest, in een portiekwoning met touwtjes uit de deur.”

  Geert Dales werkte met Timmermans' vader

  Maar er valt meer te zeggen. Geert Dales (ex-VVD, 50PLUS) hekelt op X “de huichelachtigheid van links” in de opmerking van Timmermans. Dales, die zijn loopbaan begon in diplomatieke dienst: “T‘s vader - waar ik jaren mee samenwerkte in Boedapest - verkeerde in internationale diplomatieke kringen. Daar liep geen arbeider rond.”

  Lees ook: De opkomst van Frans Timmermans: 'Koester dat probleem! Maak het groter!'

  Socialistische mythologie

  Dat sluit aan bij het biografisch onderzoek dat Cultuur onder Vuur voor het Zwartboek Frans Timmermans deed. De politicus heeft een hele socialistische mythologie gebouwd rond zijn jeugd. Zo zou hij bij Kerstvieringen aan de ambassade minder cadeaus krijgen dan de kinderen van diplomaten, omdat zijn vader een mindere functie bekleedde. Hij heeft, zo moeten wij geloven, aan den lijve ondervonden hoe het is om als uitschot behandeld te worden.

  Timmermans' vader bekleedde hoge functie

  De werkelijkheid is een stuk minder roodkleurig. Frans Timmermans’ vader was kanselier, de administrateur van de ambassade. Formeel stond hij lager dan een derde secretaris die pas van de universiteit kwam, in de praktijk had en heeft een kanselier echter veel invloed. Denk aan een stafchef in sommige buitenlandse regeringen, die meer macht heeft dan menig minister die boven hem staat.

  Bestel Zwartboek Frans Timmermans - 2

  Socialisten doen zich graag voor als arbeiders

  De proletarische pretenties van Timmermans passen in een lange socialistische traditie. Het socialisme ziet de middenklasse als obstakel voor de Revolutie, vanwege de gehechtheid van de ‘kleinburger’ aan zijn privé-eigendom: zijn huis, zijn auto, zijn bootje. Om verdeeldheid te zaaien doen middenklasse-hatende socialisten graag alsof zij van arbeiderskomaf zijn. Denk aan de maoïst Paul Rosenmöller, zoon van een V&D-directeur, die in de jaren 1970 het spijkerjasje aantrok om in de havens arbeiders op te stoken tot staking.

  Klimatariërs zijn de nieuwe arbeiders

  Maar sinds de Val van de Muur is groen het nieuwe rood. Linkse politici willen niet meer proletarischer dan de proletariërs zijn, maar ecologischer dan de ecologen. Millennials die 'trauma' hebben door angst voor klimaatverandering, dat zijn de nieuwe verworpenen der aarde. De klassieke arbeider moet vooral zijn mond houden en accepteren dat hij in de klimaatrevolutie geen eigen auto meer rijdt.

  Klimaatpaus Timmermans vervuilt zelf het milieu

  Hier is het praktisch onmogelijk voor Timmermans om progressieve pretenties te voeren. De voorstander van het aardgasverbod woont zelf in een Maastrichts herenhuis met energielabel E, waar de cv-ketel flink wat kubieke meters gas verstookt. Als Europees Commissaris heeft Frans Timmermans talloze vluchten gemaakt, om over heel Europa te prediken dat burgers minder moeten vliegen. Het is een hypocrisie die slecht valt bij de kiezer, zo hebben we bij de verkiezingen van 22 november gezien.

  Laatst bijgewerkt: 17 februari 2024 

  Cultuur onder Vuur


  0 reacties :

  Een reactie posten