CIA bouwde "12 geheime spionagebases" in Oekraïne en voerde de afgelopen tien jaar een schaduwoorlog, bevestigt Bombshell NYT-rapport

Datum:
 • donderdag 29 februari 2024
 • in
 • Categorie: , , ,
 • Enorme NYT-bekentenis dat Poetin in wezen gelijk had

   


  CIA bouwde "12 geheime spionagebases" in Oekraïne en voerde de afgelopen tien jaar een schaduwoorlog, bevestigt Bombshell NYT-rapport

  DOOR TYLER DURDEN

  MAANDAG 26 FEB 2024 

  Op zondag publiceerde The New York Times een explosieve en zeer late volledige bekentenis dat de Amerikaanse inlichtingendienst niet alleen een belangrijke rol heeft gespeeld bij de besluitvorming in oorlogstijd in Oekraïne, maar ook hightech commando- en controlespionagecentra heeft opgericht en gefinancierd, en dit deed lang voor de Russische invasie van 24 februari van twee jaar geleden.

   

  Een van de grootste onthullingen is dat het programma tien jaar geleden werd opgericht en drie verschillende Amerikaanse presidenten omvat. The Times zegt dat het CIA-programma om de Oekraïense inlichtingendiensten te moderniseren de voormalige Sovjetstaat en zijn capaciteiten heeft "getransformeerd" in "de belangrijkste inlichtingenpartners van Washington tegen het Kremlin vandaag".

   

  Dit omvatte onder meer dat het agentschap in het geheim Oekraïense inlichtingenofficieren heeft opgeleid en uitgerust die teruggaan tot net na de Maidan-staatsgreep van 2014, evenals het bouwen van een netwerk van 12 geheime bases langs de Russische grens - werk dat acht jaar geleden begon. Deze inlichtingenbases, van waaruit de communicatie van Russische commandanten kan worden opgeveegd en Russische spionagesatellieten kunnen worden gecontroleerd, worden gebruikt om grensoverschrijdende drone- en raketaanvallen op Russisch grondgebied te lanceren en te volgen.

   Dit betekent dat met de onthulling van het oude "goed bewaarde geheim" de wereld net een grote stap dichter bij WO3 is gekomen, aangezien het betekent dat de CIA grotendeels verantwoordelijk is voor de effectiviteit van de recente golf van aanvallen, waaronder directe drone-inslagen op belangrijke olieraffinaderijen en energie-infrastructuur.

   

  "Zonder hen [de CIA en elitecommando's die het heeft opgeleid], zou er geen manier voor ons zijn geweest om de Russen te weerstaan, of om ze te verslaan", aldus Ivan Bakanov, voormalig hoofd van de SBU, de binnenlandse inlichtingendienst van Oekraïne.

   

  Een belangrijke bron van de NYT-onthullingen - onthullingen die misschien geen verrassing zijn voor degenen die nooit bereid zijn om zo gemakkelijk het reguliere 'officiële' verhaal van gebeurtenissen te slikken - wordt geïdentificeerd als een topcommandant van de inlichtingendienst genaamd generaal Serhii Dvoretskiy.

   

  Het is duidelijk dat Kiev en Washington nu willen dat de wereld op de hoogte is van de diepe inlichtingenrelatie die ze de afgelopen tien jaar hebben proberen te verbergen. Het is misschien een soort waarschuwing aan Moskou op een moment dat de Oekraïense troepen zich terugtrekken: de VS vechten hand in hand met de Oekraïners. En toch bevestigen de onthullingen in het rapport van de NY Times ook waar president Poetin Washington al die tijd precies van heeft beschuldigd.

   

  Hoewel het lange NYT-rapport vol staat met nieuwe onthullingen en bevestiging van hoe diep de CIA altijd betrokken is geweest bij Oekraïne, staan hieronder zeven van de grootste in het verhaal...

   

  Beschrijving van geheime spionagebunker

   

  Het rapport bevat een verrassend gedetailleerde beschrijving van een van de 'geheime' ondergrondse commandocentra die door de CIA zijn opgericht in de buurt van de Russische grens. Locatie natuurlijk niet bekendgemaakt:

   

  Niet ver daarvandaan daalt een discrete doorgang af naar een ondergrondse bunker waar teams van Oekraïense soldaten Russische spionagesatellieten volgen en gesprekken tussen Russische commandanten afluisteren. Op één scherm volgde een rode lijn de route van een explosieve drone die door de Russische luchtverdediging reed van een punt in centraal Oekraïne naar een doelwit in de Russische stad Rostov.

   

  De ondergrondse bunker, gebouwd ter vervanging van het verwoeste commandocentrum in de maanden na de Russische invasie, is een geheim zenuwcentrum van het Oekraïense leger.

   

  Er is ook nog een geheim: de basis is bijna volledig gefinancierd en gedeeltelijk uitgerust door de CIA.

   

  De commandomacht van de elite

   

  Binnen twee jaar na de door het Westen gesteunde staatsgreep van 2014 in Oekraïne had de CIA een trainingsprogramma opgezet voor Oekraïense elite-agenten:

   

  Rond 2016 begon de CIA met het trainen van een Oekraïense elite-commandomacht - bekend als Unit 2245 - die Russische drones en communicatieapparatuur buitmaakte, zodat CIA-technici ze konden reverse-engineeren en de coderingssystemen van Moskou konden kraken. (Een officier in de eenheid was Kyrylo Budanov, nu de generaal die de militaire inlichtingendienst van Oekraïne leidt.)

   

  En de CIA hielp ook bij het opleiden van een nieuwe generatie Oekraïense spionnen die opereerden in Rusland, in heel Europa en in Cuba en andere plaatsen waar de Russen een grote aanwezigheid hebben.

   

  Oekraïne omgevormd tot een "hub voor het verzamelen van inlichtingen"

   

  Het Amerikaanse inlichtingennetwerk in Oekraïne (dat ook gelijk staat aan het NAVO-inlichtingennetwerk) is in werkelijkheid uitgebreider geweest dan vrijwel alle eerdere speculaties in de media voor ogen hadden. Oekraïne is al lang een enorm "knooppunt voor het verzamelen van inlichtingen" voor Washington en zijn partners:

   

  In meer dan 200 interviews beschreven huidige en voormalige functionarissen in Oekraïne, de Verenigde Staten en Europa een partnerschap dat bijna ten onder ging aan wederzijds wantrouwen voordat het zich gestaag uitbreidde, waardoor Oekraïne veranderde in een knooppunt voor het verzamelen van inlichtingen dat meer Russische communicatie onderschepte dan het CIA-station in Kiev, Oekraïne, aanvankelijk aankon. Veel van de functionarissen spraken op voorwaarde van anonimiteit om inlichtingen en zaken van gevoelige diplomatie te bespreken.

   

  Nu zijn deze inlichtingennetwerken belangrijker dan ooit, aangezien Rusland in het offensief is en Oekraïne afhankelijker is van sabotage en langeafstandsraketaanvallen waarvoor spionnen ver achter de vijandelijke linies nodig zijn. En ze lopen steeds meer gevaar: als de Republikeinen in het Congres een einde maken aan de militaire financiering van Kiev, moet de CIA mogelijk terugschroeven.

   

  Enorme NYT-bekentenis dat Poetin in wezen gelijk had

   

  Hieronder vindt u een enorm ironisch fragment uit het Times-rapport. De sectie begint met op te merken dat Poetin de VS-NAVO herhaaldelijk de schuld heeft gegeven van het uitbreiden van zijn militaire en inlichtingeninfrastructuur naar Oekraïne. Niet alleen was dit precies het afgelopen decennium aan de gang, zoals nu wordt toegegeven, maar werd het door het Kremlin gepresenteerd als een belangrijke oorzaak van de Russische invasie van 24 februari 2022. Poetin en zijn functionarissen waren aan de vooravond van de invasie onvermurwbaar dat de NAVO Oekraïne militariseerde. The Times lijkt nu volledig toe te geven dat, ja - dit was eigenlijk het geval:

   

  Poetin beschuldigt westerse inlichtingendiensten al lang van het manipuleren van Kiev en het zaaien van anti-Russische sentimenten in Oekraïne.

   

  Tegen het einde van 2021 overwoog Poetin volgens een hoge Europese functionaris of hij zijn grootschalige invasie zou lanceren toen hij een ontmoeting had met het hoofd van een van de belangrijkste spionagediensten van Rusland, die hem vertelde dat de CIA, samen met de Britse MI6, Oekraïne controleerde en er een bruggenhoofd van maakte voor operaties tegen Moskou.

   

  ... Amerikaanse functionarissen waren vaak terughoudend om zich volledig in te zetten, uit angst dat Oekraïense functionarissen niet te vertrouwen waren en zich zorgen maakten over het provoceren van het Kremlin. In 2015 arriveerde generaal Valeriy Kondratiuk, toen het hoofd van de militaire inlichtingendienst van Oekraïne, bij een ontmoeting met de plaatsvervangend stationschef van de CIA en overhandigde zonder waarschuwing een stapel uiterst geheime bestanden.

   

  Volgens een nieuw verslag in de NYT:

  In de nacht van de Maidan-staatsgreep in Oekraïne tien jaar geleden, 24 februari 2014, arriveerde de Oekraïense spionnenchef Valentyn Nalyvaichenko na de staatsgreep op zijn nieuwe hoofdkwartier en pleegde zijn eerste telefoontje naar "de CIA-stationschef en het lokale hoofd van MI6." ... pic.twitter.com/Dun8mPmnIR

   

  Aaron Maté (@aaronjmate) 25 februari 2024

  Staatsgreep van 2014... en de Krim

   

  Het rapport verwijst indirect naar deze zeer kritieke periode die Oekraïne en Rusland op hun tragische ramkoers zette:

   

  Terwijl het geweld escaleerde, landde een ongemarkeerd Amerikaans regeringsvliegtuig op een luchthaven in Kiev met aan boord John Brennan, toen de directeur van de CIA. Hij vertelde Nalyvaichenko dat de CIA geïnteresseerd was in het ontwikkelen van een relatie, maar alleen in een tempo waar het bureau zich prettig bij voelde, volgens Amerikaanse en Oekraïense functionarissen.

   

  Voor de CIA was de onbekende vraag hoe lang Nalyvaichenko en de pro-westerse regering zouden bestaan. De CIA was al eerder verbrand in Oekraïne. 

     Het resultaat was een delicate evenwichtsoefening. De CIA moest de Oekraïense inlichtingendiensten versterken zonder de Russen te provoceren. De rode lijnen waren nooit precies duidelijk, wat zorgde voor een aanhoudende spanning in de samenwerking.

   

  Operatie Goldfish

   

  Geld en geavanceerde technologie die door de CIA zijn gegeven, hebben de Oekraïners in staat gesteld afluisteroperaties op te zetten die veel verder gaan dan waartoe ze anders in staat zouden zijn. Al die tijd werden elite-commandoteams getraind door de CIA in Europese steden als onderdeel van een programma genaamd 'Operation Goldfish'. De NYT-rapportage bevat een beetje een 'opschepperij' over de Oekraïners die nu in staat zijn om Russische militaire netwerken te hacken:

   

  In de bunker wees Dvoretskiy op communicatieapparatuur en grote computerservers, waarvan sommige werden gefinancierd door de CIA. Hij zei dat zijn teams de basis gebruikten om de beveiligde communicatienetwerken van het Russische leger te hacken.

   

  "Dit is het ding dat inbreekt in satellieten en geheime gesprekken decodeert", vertelde Dvoretskiy aan een Times-journalist tijdens een rondleiding, eraan toevoegend dat ze ook spionagesatellieten uit China en Wit-Rusland hackten.

   

  ... De CIA begon in 2016 met het verzenden van apparatuur, na de cruciale bijeenkomst in Scattergood, zei Dvoretskiy, en leverde gecodeerde radio's en apparaten voor het onderscheppen van geheime vijandelijke communicatie.

   

  Een verbluffende bekentenis: "Op de tenen lopen rond Trump"

   

  Een van de meest interessante en merkwaardige momenten van het NYT-rapport is een beschrijving van de uitgestrektheid van het CIA-programma onder de regering-Trump. Het rapport suggereert dat de ware omvang misschien zelfs verborgen is gehouden voor Trump. De Russische haviken in zijn regering deden stilletjes het 'vuile werk', zo wordt ons verteld:

   

  De verkiezing van Trump in november 2016 zette de Oekraïners en hun CIA-partners op scherp.

   

  Trump prees Poetin en verwierp de rol van Rusland in de inmenging in de verkiezingen. Hij wantrouwde Oekraïne en probeerde later de president, Volodymyr Zelenskyy, onder druk te zetten om zijn Democratische rivaal, Biden, te onderzoeken, wat resulteerde in de eerste afzetting van Trump.

   

  Officiële narratieve update: het idee dat de CIA al meer dan tien jaar nauw betrokken is bij Oekraïne en een geheime oorlog tegen Rusland voert, is niet langer een complottheorie. pic.twitter.com/sxv2472VqY

   

  David Sacks (@DavidSacks) 25 februari 2024

  Het rapport benadrukt vervolgens: "Maar wat Trump ook zei en deed, zijn regering ging vaak de andere kant op. Dit komt omdat Trump Russische haviken op sleutelposities had gezet, waaronder Mike Pompeo als CIA-directeur en John Bolton als nationale veiligheidsadviseur.

   

  En verder: "Ze bezochten Kiev om hun volledige steun voor het geheime partnerschap te onderstrepen, dat zich uitbreidde met meer gespecialiseerde trainingsprogramma's en de bouw van extra geheime bases." Gezien de poging om Trump in een negatief daglicht te stellen (hij moest 'op zijn tenen lopen'...), zal het interessant zijn om te zien hoe hij en zijn campagne reageren op het rapport. Maar de reactie van Poetin en het Kremlin in de komende dagen zal meer gevolgen hebben.

   


  CIA Built "12 Secret Spy Bases" In Ukraine & Waged Shadow War For Last Decade, Bombshell NYT Report Confirms

  Tyler Durden's Photo
  BY TYLER DURDEN
  MONDAY, FEB 26, 2024 - 

  On Sunday The New York Times published an explosive and very belated full admission that US intelligence has not only been instrumental in Ukraine wartime decision-making, but has established and financed high tech command-and-control spy centers, and was doing so long prior to the Feb. 24 Russian invasion of two years ago.

  Among the biggest revelations is that the program was established a decade ago and spans three different American presidents. The Times says the CIA program to modernize Ukraine's intelligence services has "transformed" the former Soviet state and its capabilities into "Washington’s most important intelligence partners against the Kremlin today."

  This has included the agency having secretly trained and equipped Ukrainian intelligence officers spanning back to just after the 2014 Maidan coup events, as well constructing a network of 12 secret bases along the Russian borderwork which began eight years ago. These intelligence bases, from which Russian commanders' communications can be swept up and Russian spy satellites monitored, are being used launch and track cross-border drone and missile attacks on Russian territory

  0 reacties :

  Een reactie posten