Zuid-Holland sluit plotsklaps gedwongen onteigening niet meer uit

Datum:
 • vrijdag 26 januari 2024
 • in
 • Categorie: , ,
 • In de provincie Zuid-Holland is gedwongen uitkoop van boeren niet langer een taboe.


  BART REIJMERINK 26-1-2024


  Ondanks eerdere afspraken in het coalitieakkoord om geen verplichte onteigening voor stikstofreductie toe te passen, overwegen de Provinciale Staten nu deze maatregel voor de realisatie van natuur. Het doel is om tegen 2027 te voldoen aan de Zuid-Hollandse opgave voor het Natuurnetwerk Nederland (NNN), aldus de provincie in een statement.

  De gedwongen onteigening kan een optie worden als Provinciale Staten instemt met een voorstel van het college. Hiermee wil de provincie de volledige schadeloosstelling garanderen voor zo'n zeventig ondernemers met bijna 300 hectare grond in zeven gebieden die cruciaal worden geacht voor het behalen van de NNN-doelstelling. De betreffende gebieden bevinden zich in de gemeenten Alblasserdam, Molenlanden, Goeree-Overflakkee, Voorne aan Zee en Zuidplas.

  De provincie schrijft dat onteigening niet direct zal plaatsvinden, ook Gedeputeerde Mariƫtte van Leeuwen stelt dat dialoog nog belangrijk blijft: 'We beseffen dat het desondanks veel los kan maken om (deels) afstand te doen van (agrarische) ondernemingen die soms al generaties lang in bezit zijn van families. Dit zijn moeilijke gesprekken die in alle zorgvuldigheid en met wederzijds begrip moeten worden gevoerd.'

  Diverse media berichten dat BBB ook voor de onteigening van boeren zou zijn in de provincie, maar lokale BBB'er Hans Veentjer benadrukt dat BBB juist expliciet tegen is.  0 reacties :

  Een reactie posten