Windmolens, maar dan anders: 5 opvallende ontwerpen voor windenergie

Datum:
 • dinsdag 9 januari 2024
 • in
 • Categorie:
 •  De meeste mensen zullen bij een windturbine al snel denken aan een lange mast voorzien van drie wieken.


  8-1-2024

  Maar inmiddels weten we dat dit ontwerp allang niet meer heilig is. Verschillende start-ups vallen op met in het oog springende nieuwe designs. Bij deze vijf opvallende ontwerpen op een rij.

  Droogmolen

  Het Amerikaanse AirLoom ontwierp een windturbine die eerder doet denken aan een droogmolen voor je was. Het systeem bestaat uit een ovale rails die met behulp van palen zo’n 25 meter boven de grond hangt. Aan deze rails hangen verticale rotorbladen van zo’n 10 meter. Het idee is dat deze rotorbladen door de wind rondjes draaien langs de rails. Generatoren bevestigd aan de palen die de rails in de lucht houden, vangen vervolgens de energie uit deze ronddraaiende beweging op.

  Kunstboom

  Een meer aaibaar initiatief komt van het Franse New World Wind. Het bedrijf ontwikkelde de Aeroleaf; een wokkelachtige, verticale turbine van enkele tientallen centimeters hoog. Zo’n twintig Aeroleafs kunnen op een paar meter hoge stalen constructie met meerdere vertakkingen worden bevestigd. Kies je voor de ‘hybride’ uitvoering, dan wordt aan zo’n Aeroleaf nog een klein zonnepaneel toegevoegd. En met een likje groene verf, krijg je een constructie die op een kunstzinnige manier wat wegheeft van een boom.

  Verticale reuzen

  Van New World Wind naar World Wide Wind. Dit Noorse bedrijf wil gigantische verticale windmolens bouwen voor op zee. Hun windmolen bestaat uit twee sets turbinebladen die in tegenovergestelde richting draaien. Het idee van de ‘contra-rotating verticale turbine’ is dat het de draaisnelheid van de wieken zou moeten verdubbelen. Het resultaat: veel meer energieopbrengst dan we van verticale windmolens gewend zijn.

  Windmolen met één wiek

  En we blijven op zee, met dit keer een Nederlandse uitvinding. TouchWind ontwierp een drijvende windmolen met slechts één wiek. De wiek is bevestigd aan een rotor die vastzit aan een schuin hangende mast. Net als met veel drijvende windmolens draait deze mast mee met de richting van de wind. Onder de rotor hangt een boei die voorkomt dat de wiek in het water zakt, bijvoorbeeld als er nauwelijks wind staat. Staat er veel wind, dan zorgt de draaiing van de wiek ervoor dat de mast meer rechtop gaat staan, vergelijkbaar met het effect van een rotorblad van een helikopter.

  Piramideturbine

  Een ander ontwerp voor een drijvende windmolen komt van het Amerikaanse T-Omega. Waar de wieken en turbine van een traditionele windmolen in de lucht gehouden worden door een enkele stalen toren, drijven die van deze piramidevormige windmolen op het wateroppervlak dankzij een vierkant frame. Uit dat frame schieten vier kleinere palen die de wieken en turbine ondersteunen. Het ontwerp bestaat dus uit meer onderdelen dan een conventionele molen, maar zou toch goedkoper zijn. T-Omega voert nu testen uit met een kleine turbine, maar uiteindelijk wil het een piramidemolen van 10 megawatt bouwen.

  CHANGE INC.

  0 reacties :

  Een reactie posten