Tweede Kamer schrapt diversiteitseis bij cultuursubsidies

Datum:
 • donderdag 25 januari 2024
 • in
 • Categorie: , ,
 •  De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen die oproept om de diversiteitseis bij cultuursubsidies af te schaffen.


  Redactie 25-1-2024


  De motie, die was ingediend door BBB, SGP en de ChristenUnie, stelt dat cultuursubsidies beter moeten worden verspreid over het hele land en dat eisen omtrent diversiteit juist worden geschrapt. De motie kon rekenen op steun van een grote meerderheid in de Tweede Kamer.

  De motie luidt als volgt: 'constaterende dat cultuursubsidies momenteel niet adequaat onder de aandacht worden gebracht en dat de toegankelijkheid ervan verbeterd kan worden; overwegende dat cultuur in zichzelf van waarde is en niet primair via beleid politiek gemaakt moet worden, zoals nu veel gebeurt via opgelegde inclusie- en diversiteitspolitiek; overwegende dat cultuursubsidies evenredig verdeeld moeten worden over Nederland; verzoekt de regering om subsidiebeleid gericht op inclusie en diversiteit geen dwingend karakter te geven voor culturele instellingen; verzoekt de regering om te onderzoeken hoe cultuursubsidies evenrediger over Nederland kunnen worden verdeeld, zodat alle regio’s kunnen profiteren van culturele activiteiten en initiatieven.'

  GroenLinks/PvdA, D66, SP, Volt en Denk stemden tegen de motie, maar de overige partijen stemden voor, waardoor de motie is aangenomen.

  De culturele subsidiepot bedraagt bijna een half miljard euro, maar niet langer zal diversiteit leidend zijn voor de toekenning van subsidies.  2 reacties :

  Anoniem zei

  Hebben ze niets beter te doen in de 2e Kamer als zich bezig houden met dergelijke onzin?
  Het land ligt op z'n gat en de dames en heren in de 2e Kamer houden zich bezig met zinloze cultuur subsidies. Schaf alle subsidies af, het scheelt duizenden ambtenaren want het voegt helemaal niets toe, behalve voor een selectief groepje mensen. Iedereen moet zijn eigen hobby's betalen.

  Anoniem zei

  Prima, dan ook graag landbouwsubsidies, geld voor de landmacht en belastingkorting voor multinationals afschaffen en dan mag je daarna uitleggen dat er honderdduizenden werklozen bijgekomen zijn na sluiting van alle Nederlandse theaters, filmhuizen en muziekpodia.

  School wordt ook leuk zonder creatieve uitlaatklep.

  Een reactie posten