Het Oekraïnebeleid is niet in het nationaal belang

Datum:
  • dinsdag 9 januari 2024
  • in
  • Categorie: , ,
  •  er is voor de NAVO-landen geen directe militaire dreiging,...

     

    Gerry van der List. 6-1-2024


    Zelensky verdient uiteraard alle sympathie in zijn strijd tegen agressief Rusland. Maar de enorme militaire steun, de ruimhartige opvang van Oekraïense vluchtelingen en een Oekraïens lidmaatschap van de EU dienen het Nederlands belang niet, schrijft Gerry van der List.

    Dat was even schrikken. Demissionair premier Mark Rutte dreigde vorige maand zomaar met opstappen. Niet omdat de Tweede Kamer weigerde hem te steunen bij het terugdringen van de immigratie of bij andere zaken die zijn VVD belangrijk vindt. Of althans tijdens verkiezingscampagnes belangrijk zegt te vinden.

    Nee, de minister-president kondigde bij voorbaat aan een motie niet te zullen uitvoeren die het zoveelste steunpakket voor Oekraïne zou blokkeren. Internationale solidariteit telt voor Rutte zwaarder dan nationaal belang. Daarom loopt Nederland voorop bij het geven van hulp aan Volodymyr Zelensky.

    Militairen proberen ons wijs te maken dat het op de been houden van de arme Oekraïners essentieel is voor de veiligheid van Nederland. Maar dat is niet zo. Uit idea­listisch oogpunt valt de strijd tegen Rusland zeker te billijken. Voor Forum voor Democratie-achtige sympathiebetuigingen aan het adres van agressor Vladimir Poetin bestaat geen enkele goede reden. Maar er is voor de NAVO-landen geen directe militaire dreiging, en meedoen aan de oorlog tegen Rusland maakt de internationale situatie slechts instabieler. Afgezien nog van de enorme kosten die het met zich meebrengt.

    VOORKEURSBEHANDELING OEKRAÏENSE VLUCHTELINGEN IS DUBIEUS

    De sympathie voor Oekraïne komt ook tot uiting in de zeer hartelijke ontvangst van vluchtelingen uit het land. Het gaat inmiddels om ruim

    105.000 geregistreerde mensen

    Vanaf het begin kregen zij een voorkeursbehandeling. Een tijdlang mochten ze zelfs gratis met het openbaar vervoer reizen. Nog altijd hebben ze kosteloos opvang en zorg, mogen ze meteen aan het werk en krijgen ze leefgeld als ze geen betaald werk hebben.

    Ongetwijfeld voelen Nederlanders meer affiniteit met Oekraïners dan met Afghanen en Syriërs. Maar principieel laat deze discriminatie zich lastig verdedigen. Vanzelfsprekend heeft ze een aanzuigende werking. Uitzendbureaus lokken in de EU wonende Oekraïners met het vooruitzicht van gratis, door de gemeente geregelde accommodatie.

    JE AANGEVALLEN VADERLAND ONTVLUCHTEN MAAKT EEN LAFFE INDRUK

    De media benaderen de vluchtelingen steevast welwillend. Op Eerste Kerstdag portretteerde RTL Nieuws bijvoorbeeld een Oekraïens gezin dat zijn toevlucht had gezocht in Zaandam. De verslaggeefster merkte op dat het onderkomen ‘niet riant’ was. Tja, vestiging in villa’s maakt helaas geen onderdeel uit van het asielbeleid, zelfs niet met een voorkeursbehandeling.

    De mater familias voerde het woord. Ze vertelde hoe vreselijk haar land getroffen was en sprak de overtuiging uit dat Rusland zou worden verslagen. De mannen aan tafel zaten er zwijgend bij.

    De voor de hand liggende vraag werd niet gesteld. Waarom gingen die kerels niet meevechten met hun belegerde landgenoten? Het spreekt voor zich dat zij liever in een oord wonen waar ze niet steeds het luchtalarm horen afgaan en bombardementen moeten vrezen. Een groot deel van de wereldbevolking zou graag een optrekje hebben in Zaandam. Maar naar het buitenland vluchten als je land wordt aangevallen, verdient nu niet onmiddellijk bewondering. Sterker: het maakt een beetje een laffe indruk.

    NEDERLANDSE BELASTINGBETALER HEEFT GEEN BAAT BIJ UITDIJING EU

    Het Nederlandse kabinet toont zich een voorstander van onderhandelingen met Oekraïne over toetreding tot de EU. In december kreeg het daarvoor de steun van een meerderheid in de Tweede Kamer, ook al is het land in oorlog en voldoet het helemaal niet aan de voorwaarden voor een lidmaatschap. De grootste partij was tegen. Emiel van Dijk van de PVV legde uit dat de Nederlandse belastingbetaler moet opdraaien voor het uitdijen van de EU met arme en corrupte landen.

    Sinds 22 november is veel geschreven en gesproken over de oorzaken van de enorme verkiezingswinst van de partij van Geert Wilders. Gewezen is op de retorische kracht van de aanvoerder, op de politieke onhandigheid van de lijsttrekker van de VVD, op een mogelijk xenofoob en zelfs racistisch karakter van een groot deel van het electoraat.

    Eén plausibele verklaring is onderbelicht gebleven. De PVV verkondigt, met haar scherpe oog voor het na­tionale belang, vaak 


    ELSEVIER

    0 reacties :

    Een reactie posten