Het Oekraïnebeleid is niet in het nationaal belang

Datum:
 • zaterdag 6 januari 2024
 • in
 • Categorie: , ,
 •  Zelensky verdient uiteraard alle sympathie in zijn strijd tegen agressief Rusland. Maar de enorme militaire steun, de ruimhartige opvang van Oekraïense vluchtelingen en een Oekraïens lidmaatschap van de EU dienen het Nederlands belang niet, schrijft Gerry van der List.


  5-1-2024


  Dat was even schrikken. Demissionair premier Mark Rutte dreigde vorige maand zomaar met opstappen. Niet omdat de Tweede Kamer weigerde hem te steunen bij het terugdringen van de immigratie of bij andere zaken die zijn VVD belangrijk vindt. Of althans tijdens verkiezingscampagnes belangrijk zegt te vinden.

  Nee, de minister-president kondigde bij voorbaat aan een motie niet te zullen uitvoeren die het zoveelste steunpakket voor Oekraïne zou blokkeren. Internationale solidariteit telt voor Rutte zwaarder dan nationaal belang. Daarom loopt Nederland voorop bij het geven van hulp aan Volodymyr Zelensky.

  Militairen proberen ons wijs te maken dat het op de been houden van de arme Oekraïners essentieel is voor de veiligheid van Nederland. Maar dat is niet zo. Uit idea­listisch oogpunt valt de strijd tegen Rusland zeker te billijken. Voor Forum voor Democratie-achtige sympathiebetuigingen aan het adres van agressor Vladimir Poetin bestaat geen enkele goede reden. Maar er is voor de NAVO-landen geen directe militaire dreiging, en meedoen aan de oorlog tegen Rusland maakt de internationale situatie slechts instabieler. Afgezien nog van de enorme kosten die het met zich meebrengt.

  VOORKEURSBEHANDELING OEKRAÏENSE VLUCHTELINGEN IS DUBIEUS

  De sympathie voor Oekraïne komt ook tot uiting in de zeer hartelijke ontvangst van vluchtelingen uit het land. Het gaat inmiddels om ruim 105.000 geregistreerde mensen. Vanaf het begin kregen zij een voorkeursbehandeling. Een tijdlang mochten ze zelfs gratis met het openbaar vervoer reizen. Nog altijd hebben ze kosteloos opvang en zorg, mogen ze meteen aan het werk en krijgen ze leefgeld als ze geen betaald werk hebben.

  Ongetwijfeld voelen Nederlanders meer affiniteit met Oekraïners dan met Afghanen en Syriërs. Maar principieel laat deze discriminatie zich lastig verdedigen. Vanzelfsprekend heeft ze een aanzuigende werking. Uitzendbureaus lokken in de EU wonende Oekraïners met het vooruitzicht van gratis, door de gemeente geregelde accommodatie.

  JE AANGEVALLEN VADERLAND ONTVLUCHTEN MAAKT EEN LAFFE INDRUK

  De media benaderen de vluchtelingen steevast welwillend. Op Eerste Kerstdag portretteerde RTL Nieuws bijvoorbeeld een Oekraïens gezin dat zijn toevlucht had gezocht in Zaandam. De verslaggeefster merkte op dat het onderkomen ‘niet riant’ was. Tja, vestiging in villa’s maakt helaas geen onderdeel uit van het asielbeleid, zelfs niet met een voorkeursbehandeling.

  De mater familias voerde het woord. Ze vertelde hoe vreselijk haar land getroffen was en sprak de overtuiging uit dat Rusland zou worden verslagen. De mannen aan tafel zaten er zwijgend bij.

  De voor de hand liggende vraag werd niet gesteld. Waarom gingen die kerels niet meevechten met hun belegerde landgenoten? Het spreekt voor zich dat zij liever in een oord wonen waar ze niet steeds het luchtalarm horen afgaan en bombardementen moeten vrezen. Een groot deel van de wereldbevolking zou graag een optrekje hebben in Zaandam. Maar naar het buitenland vluchten als je land wordt aangevallen, verdient nu niet onmiddellijk bewondering. Sterker: het maakt een beetje een laffe indruk.

  NEDERLANDSE BELASTINGBETALER HEEFT GEEN BAAT BIJ UITDIJING EU

  Het Nederlandse kabinet toont zich een voorstander van onderhandelingen met Oekraïne over toetreding tot de EU. In december kreeg het daarvoor de steun van een meerderheid in de Tweede Kamer, ook al is het land in oorlog en voldoet het helemaal niet aan de voorwaarden voor een lidmaatschap. De grootste partij was tegen. Emiel van Dijk van de PVV legde uit dat de Nederlandse belastingbetaler moet opdraaien voor het uitdijen van de EU met arme en corrupte landen.
  ELSEVIER

  2 reacties :

  Anoniem zei

  Nederland is zelf een in en in corrupt land en binnenkort net zo arm, tenminste de bevolking dan, de elite heeft zich inmiddels rijk gestolen dus die hoeven niet te vrezen.

  Anoniem zei

  Ik heb 0,0 sympathie voor zelensky, hij is een opgejutte marionet van de Amerikanen. Poetin heeft jaren lang onderhandelingen gevoerd met het westen. In 1990 werd er al belooft dat de navo niet verder naar Rusland zou uitbreiden, een grote leugen , net zoals het minsk akkoord een leugen bevestigd door Hollande en merkel.
  Oekraïne is corrupt en gelieerd aan de nazi . Rusland heeft genoeg geduld gehad tot de bom barst. Poetin schrok dat de navo en de hele eu in rep en roer waren en besprak vredes onderhandelingen. Daar werd kkkeihard nee op gezegd. Nu is Rusland niet meer te stuiten en zal het Oekraïne in zijn geheel omploegen tot de laatste nazi onder de zoden ligt en de waarheid boven tafel komt. Dat is Rusland zijn goed recht.
  De corrupte nazi staat hoort niet bij de EU het is een stuk niemandsland.
  De sukkels hadden alles een rijk agrarisch land vol met grondstoffen maar nee ze kiezen voor totale vernietiging. Wel het zij zo jammer voor de bevolking maar dat is wat de hoge heren hebben te bieden.
  Leugens ,list ,bedrog, vernieling, armoede corruptie laat de hoge heren maar voor een oorlogstribunaal verschijnen en verantwoording afleggen.
  Bio Labs, marteling, oppositie kapot maken ,burgemeesters, journalisten, burgers niemand is meer veilig in Oekraïne.
  De eu is compleet gestoord en is definitief de weg kwijt, zij falen op alle vlakken. Oorlog, sancties, hoge lasten ,medisch geknoei, corruptie etc
  Flikker toch op met dit soort koudbloedige retielenmensen

  Een reactie posten