Zelfvernietigende energiesancties: Recessie in de EU, groei in Rusland

Datum:
 • maandag 11 december 2023
 • in
 • Categorie: , ,
 •  energiecrisis .......
  Zelfvernietigende energiesancties: Recessie in de EU, groei in Rusland


  (Door: Heinz Steiner – Vertaling: E.J. Bron)

  Sancties tegen een land kunnen alleen maar effectief zijn wanneer er ook sprake is van een desbetreffende hefboomwerking. Maar het Westen is lang niet meer zo economisch dominant als vroeger. Uiteindelijk lijden voor de Europeanen zelf meer onder de energiesancties dan Rusland zelf. De EU glijdt af in de recessie, terwijl Rusland hoge groeicijfers registreert.

  Het door de VS aangevoerde waardenwesten heeft als gevolg van het Russische binnenrukken van de Oekraïne omvangrijke sanctiepakketten tegen Rusland opgelegd. Strafmaatregelen, die ook de grote energiesector van het land betreffen. Omdat de Russen echter een belangrijke energieleverancier – in het bijzonder gas en olie, maar deels ook stroom – voor Europeanen waren, zorgden de sancties ook voor enige beroering. Dit zorgde namelijk ook voor een onvervalste energiecrisis in Europa, die zorgde voor een de-industrialisering van het “oude continent”.

  Importverboden, opgeblazen gaspijpleidingen, olieprijsplafonds en de uitsluiting van Rusland uit SWIFT konden de economie van het grootste land ter wereld echter geen duurzame schade toedienen. De Europeanen kopen nu duurdere Russische olie via Indiase raffinaderijen en duur vloeibaar aardgas (LNG) uit de Verenigde Staten en het Midden-Oosten, terwijl de Russen hun olie en gas nu gewoon aan landen verkopen die hun nationale economische belangen laten prevaleren boven een gehuichelde moraal.

  Het resultaat: terwijl de economie in de Europese Unie grotendeels geen vorderingen maakt en landen zoals Duitsland en Oostenrijk in een recessie afglijden, registreert Rusland een aanhoudende hoge economische groei. In het derde kwartaal groeide de Russische economie met 5,5%, nadat ze in het tweede kwartaal al met een indrukwekkende 4,9% groeide. Zelfs bij de olie-inkomsten meldt Moskou hogere inkomsten dan nog voor de sancties. Daarvoor zorgen nu gewoon de Chinezen en de Indiërs en niet meer de Europeanen.

  Energiesancties zijn over het algemeen geen goed idee. Olie en gas betekenen energie en energie betekent zekerheid. Energie is de brandstof en het smeermiddel van de economie. Des te belangrijker is het voor iedere economie om een voldoende en stabiele energievoorziening tegen aannemelijke prijzen te garanderen. De Europeanen, die in tegenstelling tot de Noord-Amerikanen niet voldoende energiereserves bezitten, hebben hier voor zichzelf een probleem gecreëerd. Want de benodigde hoeveelheden energiedragers kunnen niet gewoon zomaar op de korte termijn uit andere producerende landen omgeleid worden. En al die sancties tegen landen zoals Venezuela en Iran laten zien dat deze niet ook maar in beginsel het regime verzwakken of zelfs tot Regime Changes leiden. De Europeanen hebben zichzelf verzwakt, zonder daarbij ook maar enige substantiële schade toe te dienen aan de Russen.

  Bron:
  report24.news
  Door: Heinz Steiner

  Vertaald uit het Duits door:
  E.J. Bron
  (www.ejbron.wordpress.com)

  0 reacties :

  Een reactie posten